26 / 04 / 2024

Manus Adası'ndaki mültecilere konut teklifi!

Manus Adası'ndaki mültecilere konut teklifi!

Manus Adası gözaltı merkezinde tutulan mültecilere Port Moresby'e taşınmaları teklif edildi, teklifte mültecilerin Port Moresby'e taşınmaları durumunda maddi yardım alacakları ve konut ihtiyaçlarının karşılanacağı belirtildi.



Avustralya'ya teknelerle ulaşmaya çalışırken yakalandıktan sora Papua Yeni Gine'nin (PNG) Manus Adası’ndaki gözaltı merkezine götürülen mültecilere PNG’nin başkenti Port Moresby’e taşınmaları teklifi geldi.

Radyo Yeni Zelanda'nın haberine göre, 6 senedir Manus Adası'ndaki gözaltı merkezinde tutulan yaklaşık 120 erkek mülteciye PNG hükümeti tarafından başkent Port Moresby'e taşınmaları teklif edildi.

PNG yetkilileri tarafından resmi yazıyla verilen teklifte, mültecilerin Port Moresby'e taşınmaları halinde, maddi yardım alacakları ve konut ihtiyaçlarının karşılanacağı belirtildi.

Taşınmanın PNG'de kalıcı bir yerleşim anlamına gelmediği bildirilen yazıda isteyen mültecilere mesleki eğitim verilmesinin yanı sıra tıbbi randevularına devam etme ve istihdam desteği sağlanacağı belirtildi.

- Mültecilerden teklife tepki

Halen Manus Adası’ndaki gözaltı merkezinde tutulan ve cep telefonuyla yazdığı kitapla Avustralya'nın en prestijli ödüllerinden Victoria Edebiyat Ödülü'nü kazanan İranlı mülteci Behrouz Boochani teklife sosyal medya hesabından tepki verdi.

Teklifi siyasi bir oyun olarak değerlendiren Boochani, "Hükümet resmen Manus'taki 120 kişiden Port Moresby'ye transfer etmesini istedi. Bu, Manus hapishane kampını kapatıp PNG'nin başkentinde siyasi oyuna devam edecekleri anlamına geliyor." şeklinde konuştu.

Merkezdeki bir başka mülteci Shaminda Kanapathi ise başka bir ülkeye kalıcı yerleşim öncesi Port Moresby'de ne kadar kalacaklarının belirsiz olduğunu belirterek bundan endişe duyduklarını belirtti.

 


Geri Dön