19 / 04 / 2024

Markalı konutta Anadolu sürprizi!

Markalı konutta Anadolu sürprizi!

Gayrimenkul alıcısı artık yatırımlarını sadece İstanbul ve çevresi değil, gelişen pek çok Anadolu ilini göz önüne alarak yapıyor. Markalı konut geliştiricilerin radarında da büyük potansiyele sahip bu iller var..



Türkiye gayrimenkul sektörü zaman zaman daralma dönemlerinden geçse de yükselişini hızla sürdürüyor. İstanbul’un her ilçesi, gayrimenkul yatırımında değerini katlamaya devam ediyor. Antalya’dan Trabzon’a, Yalova’dan Bursa’ya kadar pek çok il ise başta yabancı yatırımcı olmak üzere dikkatleri çekiyor. 
Geçtiğimiz yıl yabancı yatırımcılar Türkiye genelinde 22 bin 234 konut alımı gerçekleştirdi. Yabancılar en çok konut yatırımını İstanbul'a yaptı. İstanbul’dan yıl içinde alınan toplam konut sayısı 8 bin 182 olarak kayıtlara geçti. İstanbul’u 4 bin 707 toplam konut satışıyla Antalya takip etti. Bursa ise yabancıya 1.474 konut satışıyla Antalya’nın ardından gelirken, Yalova 1.079, Trabzon da 978 toplam satışlarıyla sıralamada yer aldı. 

Gelişen şehirler...

Konut sahibi olmak isteyenler ve yatırımcılar artık gayrimenkul alımlarını sadece İstanbul eksenli yapmıyor. Türkiye’nin gelişen şehirleri, gayrimenkul ediniminde de öne çıkıyor. Uygun fiyatlar, kira getirisi, gelişim potaniyeli derken; Anadolu’nun her şehri konut alıcısına fırsatlar sunuyor. Markalı konut geliştiriciler de bu bilinçle Adana’dan Gaziantep’e; Denizli’den Elazığ’a kadar onlarca şehirde konut inşa ediyor. Son zamanlarda pek çok Anadolu ili, Türkiye ortalamasının altındaki geri dönüş süreleriyle de sektörde büyük sürpriz yapıyor.

Dönüşüm tam gaz

Adana, hem yeni konut arzında, hem de kentsel dönüşüm çalışmalarının hızlı yürütüldüğü kentlerden olarak dikkat çekiyor. Kent genelinde 9 noktada kentsel dönüşüm çalışmaları yapılıyor. Gayrimenkul değerlemede dijital teknolojileri kullanan Endeksa.com’un verilerine göre Adana‘da ortalama değerlerle konutların brüt alanı 159 metrekare, birim satış fiyatı metrekare bazında 1.625 lira, konut fiyatı ise 255 bin lira. Yatırımın ortalama geri dönüş süresi ise 18 yıl. Adana‘da ortalama kira ise 1.142 lira olarak uygulanıyor.

Kira değeri artıyor

Yeni konut ihtiyacı her geçen gün artan Gaziantep, markalı konut geliştiricisinin de gözde illeri arasında. Kentsel dönüşüm çalışmalarının da uygulandığı şehirde, dönüşüm ağırlıklı olarak merkeze bağlı Şahinbey ilçesinde sürdürülüyor. Kent genelinde ise kentsel yenileme projeleri ilgi görüyor. Gaziantep‘de ortalama değerlerle konutların brüt alanı 163 metrekare iken, metrekare birim satış fiyatı ise 1.525 TL, konut fiyatı da 247 bin lira olarak dikkat çekiyor. Şehirde konut yatırımının geri dönüş süresi ortalaması de 18 yıl. Kira değeri ise ortalama 1.146 lira.

Ulaşım etkisi var

Önemli sanayi kentlerinden olan Kocaeli son dönemde yapılan ulaşım ve yatırım projeleri ile gayrimenkul yatırımında da öne çıkan iller arasında yer alıyor. İstanbul-İzmir Otoyolu, Kuzey Marmara Otoyolu gibi ulaşım projeleri ile Bilişim Vadisi, Sağlık Kampüsü ve Organize Sanayi Bölgesi gibi yatırım projeleri kentin gelişimini sağlıyor. Endeksa.com verilerine göre Kocaeli’de, son 3 yıllık değer artışında Karamürsel, Kandıra, Derince, Gebze, Başiskele bölgeleri öne çıkıyor.

Kocaeli genelinde son 3 yılda konut fiyatlarında yüzde 53 oranında artış yaşandı. Şehirde ortalama konut metrekare satış fiyatı 1.875 lira olurken, ortalama konut fiyatı 239 bin lira.

Yeni nüfus çekiyor

Son 5 senedir markalı konut geliştiricilerin merkezlerinden olan Denizli’de konut fiyat artışları devam ediyor. 2017 yılında REIDIN Emlak Endeksleri Raporunda pek çok kez öne çıkan Denizli, farklı sektörlerin gelişim noktası olması özelliğiyle de yeni bir nüfusu bölgeye çekiyor.

Zingat Bölge Raporu’na göre, Denizli satılık konut piyasasında değerleniyor. Şehirde ortalama konut metrekare fiyatı 2 bin liraya, konutta ortalama fiyat 246 bin liraya kadar yükseliyor.

Dünya piyasalarında da önde

İzmir, dünya gayrimenkul sektöründe fiyat artış hızı ivme kazanan şehirler arasında yer alıyor.  Yatırımcıların yeni gözdesi İzmir'de markalı konut geliştiricileri uzun süredir yatırımlarını hayata geçiriyor. Şehirde, yeni arz ihtiyacı da devam ediyor.

İzmir genelinde ortalama konut metrekare satış fiyatı 3 bin liraya yaklaşırken, ortalama konut fiyatı ise 337 bin lirayı geçiyor. Yine ilde ortalama kira 1.430 lira iken, konut yatırımının geri dönüş süresi ise ortalama 20 yıl olarak belirtiliyor.

Endeksa.com Kurucu Ortağı ve CEO’su Görkem Öğüt, İzmir’in son 3 yıldır her yıl yüzde 5 ve üzerinde net göç hızı olan bir şehir olduğuna vurgu yaparken, “Bu da gayrimenkul fiyatlarında artışa sebep oluyor.  İzmir  şehir merkezinde kentsel dönüşümün etkisiyle Bornova, Bayraklı ve Karşıyaka konut yatırımında öne çıkan bölgeler. Ulaşım projeleri ve doğal güzellikleriyle de öne çıkan bölgede gayrimenkul fiyatlarının artış gösterdiğini görüyoruz. İstanbul-Bursa-İzmir otoyolu ile İstanbul-İzmir arasının 3.5 saate inmesiyle sahil şeridinde Urla, Çeşme, Seferihisar ve Güzelbahçe’de konut ve arsa fiyatlarında artış görülüyor. İzmir’de arsa-arazi yatırımı yapılan ilçelerin başında ise Çeşme, Urla, Güzelbahçe Karaburun, Kemalpaşa, Torbalı, Menemen ve Seferihisar geliyor” diyor.

Büyük üniversite hareketi başladı

İç Anadolu’nun gözde merkezlerinden olan Konya, son yılların gayrimenkul piyasasını da hareketlendiriyor. Bölgede pek çok markalı konut projeleri yükseliyor. Firmalar, projeleri sadece konut odaklı değil, ticari alanlar, AVM’ler, otel yatırımları gibi donatılarla çeşitlendiriyor.

Zingat Bölge Raporu’na göre, gayrimenkul geliştiricilerin yakından takip ettiği Konya’da ortalama konut fiyatı maksimum 180 bin lirayı buluyor. Konya satılık konut piyasasında son bir yılda yükselişini devam ettirirken, ortalama konut metrekare fiyatı ise 1.436 lirada seyrediyor. Türkiye’nin büyük üniversitelerinden birine sahip olan Konya, öğrenci hareketiyle yukarı yönlü ivmesine devam ediyor.

Beyşehir-Akşehir hattı

Zingat Yatırım Rehberi verilerine göre, Konya’da satılık konut fiyatı en çok artan bölgelerin başında Beyşehir ve Akşehir geliyor. Beyşehir’de satılık konut metrekare fiyatı 1.059 lira olurken, Akşehir’de 1.008 lirayı buluyor.
 


Geri Dön