23 / 04 / 2024

Marmara'daki 6 milyon konutun yüzde 32'si sigortalı değil!

Marmara'daki 6 milyon konutun yüzde 32'si sigortalı değil!

Marmara'daki 6 milyon konutta yüzde 32'si sigortalı değil. Yine İstanbul'daki 3 milyon 682 bin evin yaklaşık yüzde 33’ü sigorta kapsamında değil. Bu rakamlar olası bir depremde büyük risklerle karşı karşıya kalınabileceğini gözler önüne seriyor.



Türkiye Gazetesi köşe yazarı Yusuf Alabarda bugünkü köşesinde deprem sigortasını kaleme aldı. İşte Yusuf Alabarda'nın o yazısı...

DASK kurulduğu 27 Eylül 2000'den beri çok büyük atılımlar attı ve bugünlere dek geldi. 2020 yılı itibarıyla doğal afet sigortalar kurumu olarak DASK’ın toplam hasar ödeme gücü, kurum fonları ve reasürans kapasitesi ile birlikte 40 milyar Türk Lirası seviyesne çıktı. 

Maddi kapasitesinin haricinde DASK, artık ulusal adres veri tabanı (UAVT) ile uyumlu çalışabilen ve tapu kayıtları ile sistem entegrasyonunu bitirmiş bir organizasyon. Ancak oturulan evlerin yalnızca yaklaşık 10 milyonunun DASK kapsamına dahil olduğu göz önünde bulundurulduğunda, tehlikenin boyutu oldukça net.

Marmara daki 6 milyon konutun yüzde 32 si sigortalı değil!

DASK kapsamındaki 10 milyon civarındaki sigortalı evin, bölgelere göre dağılımı değerlendirildiğinde ürküten bir tablo ile karşı karşıya kalınıyor. 

Marmara Bölgesi’ndeki 6 milyon konutun yüzde 32’si sigortalı değil. Yine bu bölgenin ve Türkiye’nin en büyük şehri olan İstanbul’daki 3 milyon 682 bin evin yaklaşık yüzde 33’ü sigorta kapsamında değil. Olası bir büyük depremde, İstanbul’da 1 milyon 21 bin civarında konutun deprem sigortasına sahip olmaması; nasıl büyük bir tehlikeyle karşı karşıya olunduğunu gözler önüne seriyor.

Marmara daki 6 milyon konutun yüzde 32 si sigortalı değil!

Ege Bölgesi’nde bulunan 2 milyon 600 bin civarındaki konutun yaklaşık yüzde 44’ü de yine sigorta kapsamında değil. Bu bölgenin en büyük şehri İzmir’deki 1 milyon 120 bin konuttan yaklaşık 436 bininin sigorta kapsamına dahil değil.

Marmara daki 6 milyon konutun yüzde 32 si sigortalı değil!

Deprem bölgesinde bulunan Doğu Anadolu’daki 780 bin konuttan, maalesef 390 bin adedi sigortalı değil. Yaşanılan felaketler sigortalılığın çok daha artmasının gerektiğini ortaya koyuyor. 

Türkiye'de DASK'lılık oranı yüzde 58'e ulaştı!

Deprem sigortasında Marmara Bölgesi ilk sırada!


Geri Dön