29 / 03 / 2024

Marmaray 2 saatlik yolu 4 dakikaya düşürecek!

Marmaray 2 saatlik yolu 4 dakikaya düşürecek!

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, "Marmaray, 1.5 asırlık bir proje. Marmaray projesi aslında bir ulaşım projesi değil, aynı zamanda Türkiye’nin tarihini, İstanbul’un özellikle kültürel mirasını ortaya çıkaran bir projedir" dedi...




Marmaray ve Avrasya Tüneli ile ilgili açıklamalarda bulunan Bakan Binali Yıldırım konuşmasını şöyle sürdürdü: 


“Marmaray, 1.5 asırlık bir proje. Bu yüzden zaman zaman  Marmaray  bizim projemiz diye sahip çıkanlar oluyor ama, bunu gayet doğal karşılıyorum, çünkü 150 yıllık projeye herkes sahip çıkabilir, bu kötü bir şey değil. Ama önemli olan, bunu başlamak ve bitirmektir. 2004’te temel attık, bu sene bitiriyoruz. Marmaray projesi aslında bir ulaşım projesi değil, aynı zamanda Türkiye’nin tarihini, geçmiş tarihini, İstanbul’un özellikle kültürel mirasını ortaya çıkaran bir projedir. Marmaray’dan önce İstanbul 6 bin yıllık tarihi vardı, şimdi İstanbul’un 8 bin 500 yıllık tarihi var, tarihini değiştirdi daha yapılmadan. Tarihini değiştirecek, açıldıktan sonra nasıl değiştirecek? İstanbul’un bir numaralı sorunu ulaşım. Ulaşımı rahatlatacak. Düşünün, iki kıta, Avrupa ve Asya’yı denizin 60 metre dibinden bağlayan bir demir yolu sistemi ve 4 dakikada geçiyorsunuz. Şimdi Üsküdar’dan Sirkeci’ye gitmek İstanbul şartlarında 2 saattir. 2 saatlik süreyi 4 dakikaya indiren bir projeden bahsediyoruz. Toplu taşımanın payı da, Marmara’yla birlikte yüzde 30’lara çıkacak.” 


Avrasya Tünel Projesi’nin 2015 yılında tamamlanacağını belirten Yıldırım, tünel yapımında kullanılacak makineler ve tünelin güzergahı ile ilgili olarak da “Marmaray’ın hemen 300 metre güneyinden başlayan bir de Avrasya Tünel projesi var. Bu projede de raylı sistem yok, araçlar geçecek; yani otomobil, minibüs vesaire. Büyük bir makine tünelin kazılımını yapacak. Makinenin 14 metre çapı var. Makine mikser gibi, bulgu gibi delerek geçecek, 5.5 kilometreyi delmiş olacak. Denizin 108 metre altına kadar inecek su yüzünden. Sarayburnu’yla Haydarpaşa arasını birleştirmiş olacak. Bu tabii çok kamuoyunda bilinen bir proje değil. Bu proje de tamamen bizim kendi planladığımız ve hayata geçirdiğimiz bir projedir. Bunun özelliği de her yöne 150 bin araç geçecek günde. Bu ne demektir? İstanbul’u bilenler için söylüyorum; Karacaahmet’ten Haydarpaşa Numune Hastanesinin oradan tünele girecek, Yenikapı’dan, Balıkçıhali’nden çıkacak. Ne kadar süre? 3-5 dakika. Halbuki aynı araç birinci köprüyü, ikinci köprüyü dolaşsa veya gemiyle geçse 1 ila 2 saat içinde aynı noktalara varabilir. Bu yönüyle de tabii İstanbul’da muazzam bir trafikte rahatlamayı sağlatacak projedir” diye sözlerini tamamladı.



Vatan


Geri Dön