19 / 04 / 2024

Marmaray ilk gün on binleri taşıdı!

Marmaray ilk gün on binleri taşıdı!

Binlerce İstanbullu Marmaray'ın ilk gününde trenleri doldurdu. Kimi işine gitti kimi de deniz altından seyahat deneyimini yaşadı. Minibüsler ise Kazlıçeşme istasyonuna yolcu taşımak için güzergâh değiştirdi...



Binlerce İstanbullu Marmaray'ın ilk gününde trenleri doldurdu. Kimi işine gitti kimi de deniz altından seyahat deneyimini yaşadı. Minibüsler ise Kazlıçeşme istasyonuna yolcu taşımak için güzergâh değiştirdi.


Asrın projesi Marmaray, ilk günden vatandaşların akınına uğradı. Sabahın erken saatlerinden itibaren yolculuğa başlayan İstanbullular, hatıra fotoğrafları çektirmeyi ihmal etmedi. Cumhuriyet'in 90. kuruluş yıldönümünde açılışı yapılan Marmaray'da seferler, dün saat 06:00'dan itibaren başladı. Kadın erkek genç yaşlı binlerce İstanbullu Marmaray'ı test etti. Her 10 dakikada bir yapılan seferler sırasında istasyonlarda büyük yoğunluk oluştu. İlk günkü seferde kısa süreli elektrik kesintisi de yaşandı. Ayrılıkçeşme, Üsküdar, Sirkeci, Yenikapı ve Kazlıçeşme duraklarına gelen vatandaşlar, tabelalar ve güvenlik görevlilerinin yardımıyla gidecekleri yönleri öğrendi. Ayrılıkçeşme-Yenikapı arasında gerçekleştirilen ve Üsküdar istasyonundan yolcu alınan  Marmaray  hattında şimdilik Sirkeci istasyonu kullanılamıyor. İstasyonlarda yapılan anonslarda "Sizlere daha iyi hizmet verebilmek için, trenlerimiz geçici bir süre Sirkeci İstasyonu'nda durmayacaktır" anonsları yapılıyor. 


MİNİBÜS HATLARI DEĞİŞTİ 


Marmaray sayesinde istasyon çevrelerinde de hareketlilik arttı. Vatandaşlar, Kazlıçeşme'ye İETT otobüsleriyle, minibüs ve taksiyle ulaştı. Minibüsler, güzergâhlarını değiştirerek Kazlıçeşme İstasyonu'nu durak haline getirdi. Marmaray'ın gelmesiyle birlikte simitçiler de istasyon önlerinde tezgâh açtı. Kazlıçeşme İstasyonu'nun önünde simitçilik yapan Serkan Arıca, "İşler çok şükür iyi. Merak eden geliyor" dedi. 


VATANDAŞ: HEYECAN VERİCİ 


Marmaray nedeniyle minibüs hattının güzergâhını değiştirdiklerini belirten Zeytinburnu Minibüsçüler Derneği Başkanı Sadık Can da, Marmaray'ın getirdiği hareketlilikten memnun. Marmaray istasyonuna olan hizmeti artıracaklarını belirten Can, "Şu anda Marmaray'dan gelen yolcuları Bakırköy, Zeytinburnu ve Cevizlibağ'a taşıyoruz. Edirnekapı'ya da taşımak için çalışacağız" diye konuştu. Marmaray'a ilk günde en çok ilgi gösterenlerin başında emekliler ve ev hanımları var. Zeytinburnu'nda yaşayan 59 yaşındaki Nezahat Kurtuluş, şeker hastalığı nedeniyle parmakları kesildiği için kızının kullandığı tekerlekli sandalyeyle Marmaray'a gelmiş. Merak ettiği için Marmaray'a geldiğini belirten Kurtuluş, "Pek dışarı çıkmıyorum. Ama Marmaray'ın hizmete girdiğini duyunca görmek istedim. Buraya kadar da taksiyle geldik" dedi. Emekli Salih Özmarun da Kartal'dan Kazlıçeşme'ye gelmiş. Özmarun, "Kartal'dan metroya bindim. Daha sonra Ayrılıkçeşme'de aktarma yaparak Marmaray'a bindim. Yaklaşık 10 yıl aradan sonra Zeytinburnu'na geldim. Buralar çok değişmiş. Marmaray'ı çok beğendim. Çok güzel, çok rahat" dedi. Denizin altından geçtikleri için heyecanlı olduklarını söyleyen yolculardan Celalettin Avcı ise "42 yaşındayım. Babam 7 yaşındayken bir gazetedeki denizin altından tüp geçiş yapılacak diye bir haberi okumuştu. Bugün o haberin gerçek olduğunu görmek için geldim" diye konuştu. Bu arada Marmaray hattındaki bilet görevlileri için de TCDD üzerinde Marmaray amblemi olan özel üniforma hazırlatıldı. 


İLK GÜN 300 BİN YOLCU

Marmaray'la ilk günde 300 bin civarında yolcu taşındı. Bazı yolcuların hatta sürekli gidip geldikleri gözlendi. 



DÜNYA BASININDAN 'SÜPER GÜÇ' YORUMU


 İspanyol El Pais gazetesi, tam sayfa verdiği haberde "Avrupa ve Asya, Boğaz'ın altından birleşiyor" başlığını kullandı. El Mundo ise "Erdoğan'ın ifadesiyle 'Demir İpek Yolu'nun' Avrupa ve Asya kıtalarını birleştirdiğini" belirtti. 


 İtalya'nın yüksek tirajlı gazetelerinden "La Repubblica", Marmaray'ın hizmete girişini "Türkiye, Osmanlı rüyasını taçlandırdı" başlığıyla okuyucularına aktardı. 


ÇİN' DEN MARMARAY ÖVGÜSÜ 

 Alman Süddeutsche Zeitung: "Türkiye, abartıdan kaçınmayan bölgesel süper güç haline geldi" ifadesini kullanırken Frankfurter Allgemeine gazetesi de Marmaray'ın Türkiye'nin mega projelerinden biri olduğunu belirtti. 


 Çin resmi haber ajansı Şinhua, "İki kıtayı denizin altından birleştiren ilk demiryolu hattı hizmete açıldı" başlığıyla duyurduğu haberinde Marmaray sayesinde Pekin'den Londra'ya kesintisiz tren yolu bağlantısının da sağlanacak olmasına vurgu yaptı. 


Marmaray, Şehir Hatları seferlerinde de daha ilk günden belirgin bir rahatlama sağladı. Dün Üsküdar-Sirkeci hattında iskelenin normalin aksine boş kaldığı görüldü. Uzmanlarsa, seferlerin ücretsiz olmasının da etkisiyle bazı vatandaşların Marmaray'da git-gel yaptığını belirtip sistemin ihtiyaç kadar kullanılmasını istedi.



Sabah Gazetesi


Geri Dön