23 / 04 / 2024

Marmaray'ın açılış töreni başladı!

Marmaray'ın açılış töreni başladı!

Üsküdar Meydanı'ndaki törene, Cumhurbaşkanı Gül, TBMM Başkanı Çiçek, Başbakan Erdoğan, Japonya Başbakanı Shinzo Abe ve Romanya Başbakanı Victor Ponta'nın yanısıra 8 ülkeden 9 bakan katıldı...




Asya ile Avrupa arasında, denizin altından kesintisiz demiryolu ulaşımı sağlayacak, dünyanın alanındaki önemli projelerinden Marmaray'ın açılış töreni, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve yabancı konukların yerlerini almasıyla başladı.


Üsküdar Meydanı'nda gerçekleştirilen törene, Gül, Çiçek ve Erdoğan'ın yanı sıra Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, Japonya Başbakanı Shinzo Abe ve Romanya Başbakanı Viktor Ponta ile 8 ülkeden 9 konuk bakan katıdı. Başbakan Erdoğan, törene katılmak üzere gelen yabancı devlet başkanlarını karşıladı.


Cumhurbaşkanı Gül, TBMM Başkanı Çiçek, Başbakan Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, konuk başbakan ve bakanlarla birlikte saat 15.20'de tören alanına geldi. 


Vatandaşlar, tören alanında Başbakan Erdoğan'a sevgi gösterilerinde bulunarak, "Türkiye seninle gurur duyuyor" sloganları attı. Başbakan Erdoğan da el sallayarak vatandaşları selamladı.  


Tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın söylenmesiyle başladı. 


Törene katılan vatandaşlar, ellerinde Türk ve AK Parti bayrakları salladı. Dedeleri Kurtuluş Savaşı gazisi olan bir grup, gazi kıyafetleriyle tören alanına geldi.


Açılış öncesi Kıyı Emniyeti'ne ait gemiler su fışkırtıp, korna çalarak denizde gösteri yaptı. 


Törende, Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç ve Bekir Bozdağ, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Erdem, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu da yer aldı.


AA 


Geri Dön