25 / 04 / 2024

Mecidiyeköy-Mahmutbey metrosu için imzalar atıldı!

Mecidiyeköy-Mahmutbey metrosu için imzalar atıldı!

İstanbullulara nefes aldıracak Mecidiyeköy-Mahmutbey metrosu için imzalar atıldı. İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Kadir Topbas, saatte 70 bin kisi taşıyacak metronun kendi bütçeleriyle yapılacağını ve 850 milyon liraya mal olacağını söyledi...



İstanbullulara nefes aldıracak Mecidiyeköy-Mahmutbey metrosu için imzalar atıldı. Önümüzdeki ay yapımına başlanacak hat 2017'de tamamlanacak, istanbul Büyüksehir Belediye (İBB) Başkanı Kadir Topbas, saatte 70 bin kisi taşıyacak metronun kendi bütçeleriyle yapılacağını ve 850 milyon liraya mal olacağını söyledi. 


Başkan Topbas, İstanbul'u yer altından metrolarla birbirine bağladıklarını belirtti. 

15 istasyonlu ve 17,5 kilometre uzunluğundaki hat; Mecidiyeköy-Mahmutbey Metrosu Şişli, Kağıthane, Eyüp, Gaziosmanpaşa, Esenler ve Bağcılar ilçelerinden geçecek. 


İstanbul'un raylı sistem uzunluğunu 141 kilometreden 158 kilometreye çıkaracak olan Mecidiyeköy-Mahmutbey metro hattının sözleşme imza töreni yapıldı. Saraçhane'deki İBB Başkanlık binasında yapılan törene İBB Başkanı Kadir Topbaş, Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu, Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağıncı, Kâğıthane Belediye Fazlı Kılıç'ın yanı sıra hattın yapım ihalesini alan Kalyon, Gülermak ve Kolin İnşaat şirketlerinin yönetim kurulu başkanları katıldı. Törende konuşan Başkan Kadir Topbaş, geçen aylarda açıkladıkları "Her yere metro her yerde metro" hedeflerinden birini gerçekleştirdiklerini söyledi. Kentin ulaşım sıkıntısına çözüm olacak planların yapıldığını anlatan Topbaş "İstanbul'un gelecekte daha yaşanabilir ve erişim noktasında problemi olmayan bir kent haline gelmesi için çok büyük çaba içerisindeyiz." dedi. 


Topbaş, 2017 sonunda metro hat uzunluğunu 400 kilometreye ulaştırmayı hedeflediklerini söyledi. İstanbul'un metro kent olması için çalıştıklannı ifade eden Topbaş," Şuanda imza töreninde olduğumuz 17,5 km ve 15 istasyonlu metro hattımız 6 ilçemizin en yoğun bölgelerinden geçiyor. Biz esasında Mahmutbey'den Kabataş'a kadar bir ulaşım hattı olarak tasarlamıştık. Ama birinci etap olarak Mecidiyeköy'ü ele aldık. 


İkinci etap olarak da MecidiyeköyKabataş'a gelecek. Bütün sistemleri birbirine entegre ederek kent içinde yer altında ulaşım sistemini yoğun bir şekilde kullanmasını sağlamak istiyoruz." dedi. Topbaş, yeni metro hattının temel atma töreninin önümüzdeki ay yapılacağını belirterek ,hattın 2017'de tamamlanacağını söyledi. 


Başkan, planlanan diğer metro hatlannın açılmasıyla İstanbul'un her noktasına rahat ulaşım sağlanacağına değindi. Topbaş'ın konuşmasının ardından metro hattını yapacak olan konsorsiyum üyeleri ve İBB bürokratlan arasında imzalar atıldı. İmzalar atıldıktan sonra Topbaş ve beraberindekiler hatıra fotoğrafı çektirdi. 


MECİDİYEKÖY-MAHMUTBEY: 26 DAKİKA 17,5 km uzunluğundaki MecidiyeköyMahmutbey (Şişli-Kağıthane-EyüpGaziosmanpaşa-Esenler-Bağcılar ilçeleri) Metro Hattı ana hat tünelleri ve viyadükleri, delme, aç-kapa ve viyadük tipinde toplam 15 adet istasyondan oluşuyor. Metro hattı tamamlandığında Mecidiyeköy'den Mahmutbey'e seyahat süresi 26 dakika olacak. Mecidiyeköy-Mahmutbey Metro Hattı Mecidiyeköy'de mevcut metro istasyonu ile entegre olarak başlayarak, Çağlayan, Kağıthane, Nurtepe Alibeyköy bölgelerinden geçerek Edimekapı Sultançiftliği hattına, oradan Tekstilkent, Yüzyıl Mahallesi üzerinden yeni hizmete açılan Mahmutbey-Başakşehir hattına entegre olacak. Hattın daha sonra Mecidiyeköy'den Kabataş'a kadar uzatılması planlanıyor. Tek yönde saatte 70 bin kişinin yolculuk edebileceği yeni hat 17,5 km uzunluğunda olacak. 

İSTASYONLAR Mecidiyeköy-Mahmutbey Metro Hattı, Depo-Bakım Sahası ve Depo Bağlantı Hatları İnşaat İşleri yapım işi 850 milyon TL bedelle GülermakKolin-Kalyon Ortaklığı tarafından yapılıyor. İstasyonlar ise şöyle: Mecidiyeköy, Çağlayan, Kağıthane, Nurtepe, Alibeyköy, Yeşilpınar, Veysel Karani, Akşemsettin, Kazım Karabekir, Yenimahalle, Karadeniz Mahallesi, Tekstilkent, Yüzyıl Mahallesi, Göztepe ve Mahmutbey. 

YOLCULUK SÜRELERİ Mahmutbey - Mecidiyeköy metro ile 26 dakika Mahmutbey - Sarıyer Hacıosman Metro + Metro ile 45 dakika Mahmutbey - Yenikapı Metro + Metro ile 39,5 dakika Mahmutbey - Üsküdar Metro + Metro +  Marmaray  ile 48,5 dakika Mahmutbey - Kadıköy Metro + Metro + Marmaray ile 52 dakika Mahmutbey - Sabiha Gökçen Havalimanı Metro + Metro + Marmaray + Metro ile 95,5 dakika Çağlayan - Gaziosmanpaşa Metro ile 13 dakika Mecidiyeköy - Alibeyköy Metro ile 7,5 dakika.


Zaman Gazetesi 


Geri Dön