24 / 04 / 2024

Mega inşaat projelerinde veri paylaşımı dönemi başlıyor!

Mega inşaat projelerinde veri paylaşımı dönemi başlıyor!

İletişim, iş birliği ve dosya takibi için ortak çalışma platformu EDMS Küresel Doküman Yönetim Sistemi, metro projelerinde veri paylaşımı yaparak projelerde büyük kolaylık sağlıyor. 



Gelişen Teknolojileri ile BIM’in (Yapı Bilgi Modellemesi) yaygınlaşmasıyla inşaat yönetim yazılımları giderek daha çok önem kazanmaya ve yaygınlaşmaya başladı. Fortune'de yer alan habere göre; bu durum kendini Türkiye'de sektörün mega projeleri arasında bulunan metro inşaatlarında da öne çıkartıyor. BIM'i merkezine alan inşaat yönetim yazılımlarının öncelikle bu tür dev projelerde yaygınlaşmaya başlamasının temel sebebi, proje boyutuyla olası hataların maliyetlerinin doğru orantılı olmasından kaynaklanıyor. Endüstri 4.0 ile birlikte 2 boyuttan 3 boyuta geçen tasarım ve imalat süreçleri bu tür dev projelerin hatasız ve zamanında yürütülmesini sağlıyor.

Mega inşaat projelerinde veri paylaşımı dönemi başlıyor!

Metro projeleri, diğer inşaat projeleri gibi çok sayıda paydaşın birlikte çalıştığı bir yapı. İdare, müşavir, tasarımcı firmalar ve yüklenicilerin aynı dosyalar üzerinde ortak çalışması gereken durumlar çok olağanlık tasarım aşamasından yapım safhasına, sonrasında yapının işletme ve bakımı gibi tüm süreçlerine ait bilginin yönetilmesi ve diğer süreçlere bir zincir olarak aktarılması oldukça büyük öneme sahip. Paydaşlar arasında işlerin yürütülmesi sırasında birçok yazı gerçekleşiyor, onaylar yazışmalarla veriliyor, dosya ve paftaların yüzlerce versiyonu oluşabiliyor. İşin içine bir de 3 boyutlu BIM modeller girince dosya sayısı katlanıyor. Ayrıca iş bitiminde işverene teslim edilecek dokümanların da sürekli güncel tutulması çok zaman ve emek alan, dahası birçok hataya açık bir iş. Paket halinde teslim edilecek bu dokümanı eksiksiz olduğundan emin olmak kritik önem taşıyor. Küçük çaplı işlerde bu takip geleneksel yöntemleri yapılabiliyor olsa bile, personel sirkülasyonunun trafiğinin yoğun olduğu metro inşaatları gibi büyük projelerde bu takibi doküman yönetim yazılımları kullanmadan yapmak çok da mümkün göründü.

Mega inşaat projelerinde veri paylaşımı dönemi başlıyor!

ENKA Systems 2017 yılında inşaat sektöründe dijitalleşme misyonuyla çıktığı yola, ENKA İnşaat'ın sektördeki 60 yılı aşkın bilgi birikiminin ve sahadaki tecrübelerinin katkılarıyla farklı iş süreçleri için geliştirdiğimiz sekiz farklı yazılım çözümümüz ile devam ediyor. Metro projelerinde ise odak Ortak Çalışma Platform Veri Paylaşım Sistemi olarak kullanılan yazılımın adı EDMS Küresel Doküman Yönetim Sistemi.

Tümüyle bir yerli ürün olarak geliştirilen EDMS çözümü web tabanlı bir ürün; bu sayede tek bir sunucu kurulumu yapıldıktan sonra İnternetin olduğu her yerden ve her cihazdan kolayca ulaşım  yapılıyor. Yetkilendirme mekanizması ve güvenlik altyapısı, tüm paydaşların hem ortak hem de özel dosyalarını önceden belirlenmiş yetki mekanizmalarıyla sistemde depolamasına olanak sağlıyor. Tüm yazışmalar sistemden yapılıyor ve her şey kayıt altında tutuluyor. Numaralandırma konusunda ise aynı doküman üzerinde ilgili paydaşların farklı tipteki numaraları birlikte tutulabiliyor. Uyarlama sırasında farklı paydaşlar arasındaki gerçek akışlara göre kurgulanan EDMS üzerinden, iş akışları ile dijital onaylar verilebiliyor. Tüm yazışma, çizim, bilgilendirme ve onayları EDMS üzerinden yürütmek, inşaat, madencilik ve enerji gibi doküman paylaşımı ve ortak çalışmanın kritik önemde olduğu sektörlerdeki projelerinizde hem zaman kazandırıyor hem de oluşabilecek hataları engelliyor.

Tüm bu özelliklerinin yanı sıra çok kısa kurulum ve uyarlama süresi ve çok çabuk öğrenilen kullanıcı dostu ara yüzü ile EDMS, yerli ve yabancı rakiplerinin arasından öne çıkıyor. Son dört yılda sekiz farklı metro projesinin EDMS'i tercih etmiş olması bunu katlıyor.

Konut satış rakamları nasıl ikiye katlanır?


Geri Dön