29 / 03 / 2024

Mega projeler hayata geçecek!

Mega projeler hayata geçecek!

AK Parti'nin yeniden tek başına iktidar olmasıyla ulaştırma, savunma sanayisi ve enerji gibi alanlardaki projelerin hız kesmeden sürmesi, karar aşamasındakilerin de hayata geçirilmesi bekleniyor.



AK Parti'nin yeniden tek başına iktidar olmasıyla ulaştırma, savunma sanayisi ve enerji gibi alanlardaki projelerin hız kesmeden sürmesi, karar aşamasındakilerin de hayata geçirilmesi bekleniyor.


İstanbul'un trafiğini rahatlatmak amacıyla hazırlanan 3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli Projesi'nde çalışmalar ihale aşamasına geldi. Dünyanın en uzun asma köprüsü ihale aşamasında. 


Lapseki-Gelibolu arasında yapılması planlanan Çanakkale Boğaz Köprüsünün ihalesine çıkılacak. İstanbul üzerindeki yükü alıp, Çanakkale üzerinden Avrupa'ya taşıyacak köprü, 2 bin 23 metre orta açıklık, toplam 3 bin 623 metre uzunluğuyla dünyanın en uzun asma köprüsü olacak. Proje, yap-işletdevret modeliyle hayata geçirilecek. 


SAVUNMA SANAYİ 

Gelecek dönem savunma sanayisi alanında da birçok proje için kritik önem taşıyor. Türkiye'nin uzun menzilde ve alçak, orta, yüksek irtifada hava savunmasını sağlamaya yönelik çabalarda karar aşamasına gelindi. Özellikle uzun menzilli bölge hava ve füze savunma sistemi tedarikine yönelik görüşmelerin yakın zamanda tamamlanması bekleniyor. 

Türkiye'de ulaşımın çehresini değiştirecek Yerli Bölgesel Uçak Projesi için nihai onay süreci devam ederken, bir sonraki adım olarak Ankara'da kurulacak TRJet tesisinin yapım çalışmalarına başlanacak. 


ENERJİ PROJELERİ 

Azeri gazını Türkiye'ye, Türkiye üzerinden de Avrupa'ya taşıyacak Trans Anadolu Doğalgaz Boru Haiti'nin (TANAP) Türkiye kısmındaki inşaat çalışmaları devam ediyor. TANAP'tan ilk gaz 2018'de akmaya başlayacak. 


Rusya tarafından önerilen ve Rus gazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıyacak "Türk Akımı" projesinin hükümetin kurulması ile yeniden gündeme gelmesi bekleniyor. 


Türkiye'nin ilk nükleer enerji projesi olan Akkuyu Nükleer Santrali'nin yapımına devam edilecek. Sinop'ta yapılacak ikinci nükleer santrali için proje şirketi çalışmaları sürdürülecek.

Gelecek dönemde Kuzey Irak gazının Türkiye'ye gelmesi konusunda da gelişmeler olması bekleniyor. 


UYDULARI VE YERLİ OTOMOBİL 


UZAYA gönderilen Türksat 4A ve Turksat 4B uydularının ardından. Türksat 5A ve 5B uyduları içinse 3 ay içinde ihaleye çıkılması planlanıyor. Türk mühendislerinin de yapımında görev alacağı Türkiye'nin ilk yerli uydusu Türksat 6A ile ilgili çalışmalar da başladı. 

Bilgi Teknolojileri ve iletişim Kurumu (BTK) tarafından daha hızlı veri trafiği ve çözünürlüğü biraz daha yükseltmek amacıyla ihalesi yapılan 4.5G'ye 1 Nisan 2016 itibarıyla geçilmesi hedefleniyor. Yerli Otomobil Projesi kapsamında elektrikli yerli marka otomobil imalatının gerçekleş- < mesi için Ar-Ge başta olmak üzere gerekli altyapının kurulması „ için çalışmalar sürdürülecek. 


ALTAY TANKI GELİYOR 

ALTAY tankının 2018'de Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine girmesi öngörülüyor. Türk Silahlı Kuvvetlerinin, taktik ve taaruz amaçlı operasyonlarında kullanılmak üzere projelendirilen ve tamamen milli imkanlarla üretilen ATAK helikopterinin üretimine devam edilecek. 


Gece-gündüz, her türlü hava koşulunda uzaydan görüntü alınabilmesini sağlayan keşif ve göQzetleme sentetik açıklıklı radar (SAR) uydu sistemi Göktürk-3 Projesi hayata geçirilecek.


Hürkuş-B Projesi kapsamında 2019'a kadar Türk mühendJ isleri tarafından tasarlanan 15 eğitim uçağı tamamlanaAK PARTİ'NİN yeniden tek başına iktidar olmasının ardından, ulaştırma, savunma sanayisi ve enerji gibi alanlarda devam eden projelerin hız kesmeden sürmesi, karar aşamasındakilerin de yeni dönemde hayata geçirilmesi bekleniyor. 


Alman bilgilere göre, AK Parti, 1 Kasım genel seçimleri öncesi açıkladığı seçim beyannamesinde, dev projelerle ilgili vaatlerde bulundu. İstanbul 3. havalimanı, İstanbul-Bursa-İzmir (Körfez Geçiş Köprüsü dahil) ve Kuzey Marmara Otoyolu, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Avrasya Tüneli'nin de aralarında bulunduğu çok sayıda projenin tamamlanması, AK Parti'nin vaatleri arasında yer aldı. 


3 KATLI TÜNEL BUYUK İSTANBUL PROJESİ 

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, son 13 yılda gerçekleştirdiği 260 milyar liranın üzerinde yatırımla aralarında Marmaray, Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren (YHT) gibi büyük projeleri hayata geçirdi, İstanbul'a 3. havalimanı, Yavuz Sultan Selim Köprüsü (3. Köprü), İstanbul-İzmir Otoyolu, jesi'nin de yapımına başladı. İstanbulİzmir Otoyolu Projesi'nin 37 kilometrelik kısmının bu yıl sonuna kadar tamamlanması hedefleniyor, projenin köprü kısmı,Yavuz Sultan Selim Köprüsü (3. Köprü) ile Avrasya Tüneli gelecek yıl tamamlanacak. Kanal İstanbul Projesine yönelik ise ilgili tarafların katılımıyla Kars-Bakü-Tiflis demiryolu hattı, 3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli Proçalışmalara başlandı. Şartname yazım aşamasına geldi. 


Milat


Geri Dön