25 / 04 / 2024

Mehdi Eker: Arazi edindirme kurumu oluşturmayı planlıyoruz!

Mehdi Eker: Arazi edindirme kurumu oluşturmayı planlıyoruz!

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker "Arazi Edindirme Kurumu gibi bir kurum oluşturmayı düşünüyoruz. Bunun da Tarım Reformu Genel Müdürlüğü marifetiyle icra edilmesini planlıyoruz" dedi...




 Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, tarım arazilerinin miras yoluyla bölünmesinin engellenmesine yönelik düzenlemeler kapsamında Arazi Edindirme Kurumu oluşturmayı düşündüklerini bildirdi. 

     Eker, 2013-2017 Stratejik Planını açıkladığı toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. 

     Bir gazetecinin, okullarda yardımcı gıda dağıtılmasına ilişkin açıklamasını hatırlatması üzerine Eker, açıklamasında ürün ismi zikretmediğini söyledi. Çocukların sağlıklı beslenmesi için okullarda gıda dağıtımına süt ile başladıklarını hatırlatan Eker, bu uygulamayı zenginleştirerek devam ettirmeyi düşündüklerini ifade etti. Dağıtılacak yardımcı gıdalara yönelik bir çalışma yapıldığını belirten Eker, "Her ürünün, her dönemde dağıtılması pratik olarak mümkün değil. Bunların hepsi değerlendiriliyor" dedi. 

     Kurulacağı açıklanan Gıda Gen Bankasında genetik çalışma yapılıp yapılmayacağının sorulması üzerinde Eker, buralarda genetik çalışma yapılmayacağını söyledi. Genetik çalışmaların ıslah çalışmaları olduğunu vurgulayan Eker, "Araştırma enstitülerimizde arkadaşlarımız bunları yapıyorlar. Bakanlığa ait 58 araştırma yapan kurum var" diye konuştu. 

     Eker, bundan 4 sene önce süt sanayisinin, yoğurt mayasını ithal ettiğini öğrendiğini, o güne kadar Türkiye'de endüstriyel yoğurt mayası üzerine çalışılmadığını kaydetti. Bunun üzerine endüstriyel maya oluşturulması için talimat verdiğini ve çalışmaların başlatıldığını anlatan Eker, çeşitli illerde halkın elindeki yoğurt mayalarındaki mikroorganizmalar belirlenerek endüstriyel yoğurt mayasının Atatürk Orman Çiftliği tarafından oluşturulduğunu söyledi. 

     Bu mayaların AOÇ tarafından sütle beraber satıldığını anlatan Eker, yeni kurulacak Gıda Gen Bankasının, bu tür mayaların sanayici, üretici, tüketicinin kullanımına sunulması amacıyla toplandığı, muhafaza edildiği bir yer olacağını dile getirdi. 

     

     -"Çözüm süreci, hayvancılığı olumlu yönde etkiler"- 

     

     Sürü yöneticiliğine yönelik çalışmaların ne durumda olduğu sorusu üzerine Bakan Eker, küçükbaş hayvancılıkta çoban sorununun ciddi şekilde hissedildiğini bildirdi. Eker, çobanlığa talebin azaldığını, bu işe formasyon kazandırılarak bir mesleğe dönüştürülmesi gerektiği düşüncesinin aklına geldiğini anlattı. Eğitim kurumlarında bu eğitimlerin verilmesi amacıyla üniversite rektörleri ve YÖK Başkanlığı ile bu düşüncesini paylaştığını belirten Eker, rektörlerden ve YÖK Başkanından olumlu yönde tepkiler aldığını, kısa zamanda ilk eğitim programının başlamasını beklediğini ifade etti. 

     Eker, Türkiye'deki koyun varlığının 35 milyonu aştığını, çözüm süreci ile ilgili çalışmaların başarıya ulaşmasının küçükbaş hayvan sayısındaki artışta etkili olacağını dile getirdi. Türkiye'nin mera varlığının yüzde 41'inin Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinde olduğunu vurgulayan Eker, söz konusu meraların güvenlik nedeniyle bugüne kadar kullanılamadığını hatırlattı. 

     Çözüm sürecinin meraları kullanılır hale getireceğinin altını çizen Eker, bunun da küçükbaş hayvan sayısına olumlu yönde yansıyacağını kaydetti. 

     Eker, bir gazetecinin termal su kaynaklarının bulunduğu bölgelerde kurulacak seralara yönelik desteklerin nasıl olacağını sorması üzerine, daha önce alternatif enerjiyle çalışan seralara destek sağladıklarını belirtti. Eker, yeni destek programında ise termal su kaynaklarının yoğun olarak bulunduğu bölgelerde oluşturulacak müteşebbis heyet tarafından belirlenen alanlara söz konusu desteklerin verilmesinin planlandığını söyledi. 

     

     -"Arazi Gazi Üniversitesinin"- 

     

     Bakan Eker, "Bir gazetecinin AOÇ'nin Çukurambar'daki arsasının ABD Büyükelçiliğine satışı gerçekleşti mi-" sorusu üzerine, söz konusu arazinin AOÇ'ye ait olmadığını belirtti. Daha önce AOÇ mülkiyetinde olan arazinin 1983 yılında dönemin milli Güvenlik Kurulu tarafından Gazi Üniversitesine satışının yapıldığını kaydeden Eker, "Anadolu'da 'Tilkiyle plan yapar, kurtla avlar, oturur koyunla yas tutar' diye bir deyim var. Bizim muhalefet biraz öyle" dedi. 

     AOÇ'nin kurulduğu dönemde 55 bin dönüm arazisinin bulunduğunu belirten Eker, 2002 yılına kadar 22 bin dönümünün başka kurumlara verildiğini, bugün itibariyle AOÇ'nin 33 bin dönüm arazisinin bulunduğunu söyledi. 1925-2005 yılları arasında AOÇ arazisinin sadece 4 bin 500 dönümünün ağaçlandırıldığını ifade eden Eker, AK Parti iktidarı döneminde ise 18 bin 500 dönümlük bölümün ağaçlandırıldığını ve böylece ağaçlandırılmış alanın 23 bin dönüme çıktığını kaydetti. 

     

     -Tarım arazilerinin miras yoluyla bölünmesi- 

     

     Tarım arazilerinin miras yoluyla bölünmesinin engellenmesine yönelik düzenlemenin sorulması üzerine Bakan Eker, şöyle konuştu: 

     "Bu konu Türkiye'de önümüzdeki dönemde çok tartışılacak. Türkiye'nin en büyük meselelerinden biri bu. Tarım alanındaki en büyük reform olacak. Dünyada Türkiye'deki gibi bir sistem yok. Hiçbir ülkede tarım arazileri babadan miras yoluyla bölünmüyor. Medeni Kanunu aldığımız İsviçre'de de yok. 

     Türkiye'de 3 milyon tarım işletmesi var. Ortalama tarım işletmesi büyüklüğü 60 dönüm. Her işletme 30 milyon parsele sahip durumda ve bu 30 milyon parselin 40 milyon hissedarı var. İngiltere'de ortalama tarım işletmesi büyüklüğü 457 dönüm, Fransa'da 430, Almanya'da 420, İspanya'da 240, ABD'de 1810 dönüm. Bu şartlar altında dünyayla nasıl rekabet edeceksin. Ondan sonra 'maliyetler çok yüksek, ben üretim yapamıyorum.' Bu ülkelerin hiçbirisinde tarım arazilerinin miras yoluyla bölünmesine izin verilmiyor. Osmanlı'da da verilmiyordu. Bu ülkeyi seven, geleceği düşünen herkes şunu bilmeli ki bu ülkede 50 yıl sonra da tarım yapılmasını istiyorsak bu işi çözmemiz lazım. 

     Bizim öngördüğümüz, bölünme olmasın, aralarında anlaşsınlar. Kendi aralarından ehil bir mirasçı hisseleri devralabilir ya da mirasçılar bir şirket kurarlar, hepsi bu şirketin hissedarı olabilir." 

     Arazi Edindirme Kurumu oluşturmayı düşündüklerini açıklayan Eker, "Bunun da Tarım Reformu Genel Müdürlüğü marifetiyle icra edilmesini planlıyoruz" dedi. 


AA

     


Geri Dön