18 / 04 / 2024

Mehmet Even: 14 milyon kişiye sadece 6 kaliteli AVM var!

Mehmet Even: 14 milyon kişiye sadece 6 kaliteli AVM var!

Zorlu Center’ın Genel Müdürü Mehmet Even,“Türkiye’de çabuk anlayıp, hemen yargılama var. Buna biraz üzülüyorum” diyor.‘İstanbul’da her yer AVM doldu’ tezine ise“Bu teze gülüyorum.14 milyon kişiye sadece 6 kaliteli AVM var”diye yanıt veriyor...





Zorlu Center açıldığından bu yana çok konuşuldu, ancak onlar hiç konuşmadı. Şimdi yanıt veriyorlar. Zorlu Center’ın Genel Müdürü Mehmet Even’e mimariden, AVM’nin performansına kadar merak edilen her şeyi sorduk. 


- Zorlu Center’la ilgili en ağır eleştiri mimarisi. Ne diyorsunuz bu mimari eleştirileri konusunda? 

Burayı hayata geçirirken Zorlu Ailesi, ‘farklı ve iyi bir şey yapmak istiyorum’ düşüncesindeydi. Yarışma düzenlendik. Jüride Zorlu Grubu’ndan kimse yoktu. Üniversite öğrencileri, sanatçılar ve halk vardı. Projenin herkes tarafından beğenilmesi için büyük gayret gösterdik. Son kararı da, kalan 4 proje içinden Anıtlar Kurulu seçti. 


YEŞİL TEPENİN İÇİNE SAKLI AVM


AVM’nin 20 bin metrekare büyüklüğünde gerçek topraktan oluşan bir üst bahçe var. Orada verilmek istenen, binanın büyük bir tepenin içinde saklandığı algısıdır. Bitkiler büyüdüğü zaman binanın alt tarafı yeşil bir tepenin içinde saklı kalacak. Dışarıda kalan sadece bloklar olacak.


- Diğer lüks AVM’lerin müşterilerini çalacak diye yorumlar yapılıyordu. Gerçek oldu mu? 

Herkes kendi payını yaratır. ‘İstanbul’da her taraf AVM oldu’ tezine gülüyorum. İstanbul’daki 14 milyon kişiye düşen kaliteli AVM sayısı 6. Tabi ki müşteri çekeriz. Ama düşüncem Kanyon’dan İstinye Park’tan müşteri çekmem olmamalı. Diğer adamları buraya nasıl getiririm olmalı.  


DÜNYACA ÜNLÜ İKİ KONSEPT DAHA YOLDA...


- Yeni markalar var mı gelecek? 

Lucca’nın sahiplerinin yarattığı bir konsept, Prada’nın köşesine açılacak. Bunlara ek olarak bir de Midpoint’in yeni bir stili burada açılacak. 


- Peki oteli ne zaman açmayı planlıyorsunuz? 

Otelin içinde çok önemli dünyaca ünlü iki konsept yer alacak. Biri restoran, diğeri tatlı üzerine. Bahar ayında otel devreye girecek. Ocakta konutların teslimleri başlayacak. 2.7 milyar dolar yatırımı olan bir proje burası. Hayata geçmesi biraz zaman alıyor. Yaklaşık altı ay içinde projenin hayata tamamen adapte olmasını bekliyoruz.


SEZEN AKSU AHMET BEY'E TEŞEKKÜR ETTİ


- Zorlu Center’ın içindeki Performans Sanatları Merkezi (PSM) sizce de kârlı bir yatırım mı olacak?  

Kültür merkezleri para getiren yatırımlar değildir. PSM 300 milyon dolarlık bir yatırım. Ek olarak yıllık 20 milyon dolar civarında da bütçesi var.  Çünkü Brodway şovlarını getirmenin maliyeti yaklaşık 1.5 milyon dolar. Getirisi olmayan bir hizmet işi bu. O bakımdan patronumuzun böyle bir duyguda olması bizi çok heyecanlandırıyor.  Sezen Aksu’yu da heyecanlandırmış olacak ki, burada verdiği konserden sonra Ahmet (Zorlu) Bey’le yemek yiyip, böyle bir yatırım yaptığı için teşekkür etmek istedi.


Şenay Büyükköşdere/Akşam


Geri Dön