23 / 04 / 2024

Mehmet Kaplan İsveç'te Şehircilik ve İskan Bakanı oldu!

Mehmet Kaplan İsveç'te Şehircilik ve İskan Bakanı oldu!

İsveç'te yeni kurulan koalisyon hükümetinde bakan olan Türk asıllı Mehmet Kaplan'ın işçi emeklisi gurbetçi babası Ökkeş Kaplan, tatil için geldiği memleketi Gaziantep'te SABAH'a duygularını anlattı...



İsveç'te yeni kurulan koalisyon hükümetinde bakan olan Türk asıllı Mehmet Kaplan'ın işçi emeklisi gurbetçi babası Ökkeş Kaplan, tatil için geldiği memleketi Gaziantep'te SABAH'a duygularını anlattı. 


"GECE ARADI, UYUYAMADIM"


İsveç'te 14 Eylül'de gerçekleşen genel seçimlerin ardından önceki gün açıklanan yeni kabinede, Gaziantep doğumlu Mehmet Kaplan'a (43) Şehircilik ve İskan Bakanı olarak görev verildi. 1972 yılında, 1 yaşındayken İsveç'e göç eden Gaziantepli ailenin çocuğu Kaplan, Yeşiller ve Çevre Partisi bünyesinde daha önce de 2 dönem milletvekilliği yapmıştı. 2010 yılında Gazze yardım amacıyla organize edilen Özgürlük Filosu'nda yer alan ve Mavi Marmara katliamına tanık olan Kaplan, 'Ermeni soykırımı' iddiaları ile ilgili Meclis'te yaptığı konuşmayla bütün dikkatleri üzerine çekmişti. Oğlunun bakan olduğu haberini, tatil için geldiği memleketinde alan Ökkeş Kaplan, "Sevinçli haberi gece yarısı aldım. Oğlum arayıp söyledi. Sonra uyuyamadım zaten. Sabaha kadar telefonum susmadı. Eş, dost, akraba herkes arayarak tebrik etti. Oğlumla gurur duyuyorum. Onu bu noktaya getiren dürüstlüğü. Öyle ki, annesi hasta ama biliyorum ki onun için bile hiçbir konuda torpil yapmaz. Biz de zaten istemeyiz, oğlumuzu da öyle yetiştirdik" dedi. Baba Kaplan, Avrupa'ya gittikten bir süre sonra memleket özleminin ağır basmasıyla tekrar Türkiye'ye dönüş yaptığını anlatarak, "İsveç'te büyüyen Mehmet, burada lise öğrenimine başladı. Ancak uyum sorunu yaşadığı için 9 dersten kırık not aldı. Bunu görünce tekrar Avrupa'ya dönme kararı aldım. Orada eğitime devam eden oğlum, eğitimini iftiharname ve takdirle tamamladı. Liseyi ikincilikle bitirip, üniversiteden de çevre ve şehircilik mühendisi olarak mezun oldu" diye konuştu. Oğlunun çocukluğundan beri çok akıllı ve zeki olduğunu anlatan baba, "Genelde bir olay olduğunda çocuklar babalarına danışır ama ben kendisine soruyorum. Çocukluğundan beri öyle. Etrafına hemen hakim olur. Arkadaşları arasında hemen öne çıkar. Çocukluğundan beri liderlik vasfı var" dedi. Çiçeği burnunda bakan Kaplan'ın, görev aldığı tüm platformlarda İslam'ın kucaklayıcı ve birleştirici yönlerine vurgu yaptığını anlatan Ökkeş Kaplan, "11 Eylül saldırıları sonrası İsveç halkı Müslümanlara karşı biraz daha temkinli yaklaşmaya başladı. Oğlum Mehmet bu süreçte yaptığı açıklamalarla kamuoyunda dikkat çekti. Yeşiller ve Çevre Partisi'ne davet edilerek aday olması istendi. Kısa sürede parti içinde ve bütün çevrelerce sevilen bir kişi oldu. Kendisi sempatik birisi ve insanlarla çabuk diyalog kurabiliyor" diye konuştu. 


'BABAMIN DUASINI ALARAK GÖREVİ KABUL ETTİM'


İsveç'te yeni kurulun koalisyon hükümetinde Şehircilik ve İskan Bakanı olarak görev alan Türk asıllı Mehmet Kaplan da SABAH'a konuştu. 


5 yılda 250 bin konut 

2 dönem milletvekilliği yaptıktan sonra bakan olan Mehmet Kaplan, İsveç'in demokrasisi ile dünyada lider ülkelerden biri olduğunu belirterek, "1 yaşında, göçmen ailenin çocuğu olarak geldiğim ülkede bugüne kadar hep azınlıkların hakları için çalıştım. Başbakan Stefan Löfven tarafından 2 gün önce telefonla aranarak bakanlık teklif edildiğinde, şu an Gaziantep'te bulunan babamı arayarak durumu anlattım, bir anlamda iznini istedim. Babamın izni ve duasının ardından, aynı bölgede yaşadığımız annemi ziyaret edip elini öptüm. Onun da rızası ve duasını aldıktan sonra, bakanlığı kabul ettim. Bu ülkenin en büyük sorunu şehircilik ve iskan. Dolayısıyla benim de sorumluluğum çok büyük. Üniversiteyi kazananlar, gittikleri şehirlerde ev bulamıyor. İşçi iş buluyor ama ev bulamıyor. İşveren, ev sorunu yüzünden işçi bulamıyor. Dolayısıyla bu şehirlerde ekonomik ve sosyal gelişim olumsuz etkileniyor. Bakanlık olarak ilk projem konut sıkıntısını hızla ortadan kaldırmak olacak. 5 yılda 250 bin yeni konut yapacağız. Özellikle Türklerin yaşadığı evler çok küçük. Aileler tıklım tıklım kalıyor. 250 bin konut İsveç tarihinde bugüne kadar yapılmış en büyük konut projesi olacak" diye konuştu. 


Sabah 


Geri Dön