25 / 04 / 2024

Mehmet Özhaseki: Kayseri'de yatırımların maliyeti 700 milyon TL!

Mehmet Özhaseki: Kayseri'de yatırımların maliyeti 700 milyon TL!

2011 yılı içinde yapılması planlanan projelerin toplam maliyetinin 650-700 milyon TL'yi bulacağını söyleyen Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki yatırımların toplam maliyetinin 700 milyon TL olacağını belirtiyor    



Kayseri, yatırımlarına hız veriyor. 2011 yılı içinde yapılması planlanan projelerin toplam maliyetinin 650-700 milyon TL'yi bulacağını söyleyen Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, "2011, Kayseri'yi geleceğe taşıyacak mahiyette projelerin yılı olması nedeniyle büyük önem taşıyor" diyor ve yatırımların toplam maliyetinin 700 milyon TL civarında olacağını belirtiyor.

20011'de Kayseri 700 milyonluk yatırıma hazırlanıyor. Gerçekleştirilecek yatırımlar arasında yer alan Erciyes Dağı Turizm Master Planı projesi, maliyet açısından yatırım programında en büyük paya sahip. Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Erciyes'te geçtiğimiz yıl 16 ayrı temel atıldığını söylüyor. Bu yıl yapılacak 4 mekanik tesisle birlikte Erciyes'teki toplam mekanik tesis sayısının 15'e çıkacağını belirtiyor. Proje kapsamında yapay karlama üniteleri için 65 bin metrekare alan üzerinde bir de gölet inşa edilecek, 10 adet yapay karlama ünitesi yapılacak ve 10 adet de kar ezme makinesi alınacak. Özhaseki, Erciyes'e bu yıl yapılacak yatırımla birlikte proje için harcanan toplam paranın 100 milyon doları bulacağının altını çiziyor ve ekliyor: "Tesislerin yönetimini kolaylaştırmak amacıyla proje kapsamında Erciyes'e bir dağ yönetim binası yapacağız. Kayakçıların çekilmesiyle birlikte yeni inşa edeceğimiz pistlerin ortasında kalan Dedeman Oteli'ni yıkarak bu alanı ana piste katacağız. Gerekli izinleri aldık, burada yapılacak olan oteller, restoran ve kafelerin hepsi özel işletmeye açılacak, işin en zor ve maliyetli kısmını belki de hiç para kazanmadan biz üstlenmiş oluyoruz. Burada kazanan Kayseri olacak."

RAYLI SİSTEMDE YENİ ETAPLAR
Kayseri, yatırımlar çerçevesinde ulaşım sorununu raylı sistemle çözüyor. Mehmet Özhaseki, raylı sistemin mevcut 17 kilometrelik hattının 2'nci etapta Mimarsinan kavşağından Beyazşehir ve lldem bölgesine, 3'üncü etapta ise Sivas caddesinden Talas'a kadar uzatılacağını belirterek, "İlk yıl Mimarsinan kavşağından Beyazşehir'e, ikinci yıl ise lldem bölgesine ulaşacağız. Yapılacak 9 kilometrelik hat üzerinde 11 yolcu istasyonu bulunacak. İlk projemiz de bu şekildeydi ancak DPT'den gerekli izinlerin çıkmamış olması nedeniyle mevcut hattımızı Mimarsinan kavşağında bitirmek durumunda kalmıştık. Buna ek olarak 3'üncü etapla ilk yıl Sivas caddesinden Fakülte'ye, ikinci yıl ise Talas'a ulaşacağız. Talaş hattımızın uzunluğu ise 7,5 kilometre olacak. Projenin tamamlanmasıyla birlikte toplam hat uzunluğumuz 35 kilometre olacak. Mevcut tramvay araçlarımıza 15 adet daha ekledik, bu sayıyı 52'ye çıkaracağız. 250 milyon lira olarak hesapladığımız maliyetin büyük kısmını kendi öz sermayemizle karşılayacağız" diyor. 2'nci ve 3'üncü etap planlama çalışmalarının raylı sistemin işleticisi olan Kayseri Ulaşım A.Ş. tarafından yapıldığını kaydeden Özhaseki, "Daha önce milyon dolarlar verilerek satın alınan müşavirlik ve planlama hizmetlerini artık kendi personelimizle yerine getiriyoruz. Hizmet satın alan bir kurumdan hizmet satan bir kuruma dönüştük. Raylı sistemler konusunda bazı illerimize danışmanlık hizmeti vererek ayrıca para kazanıyoruz" diyor.

"PROJE ADINI HAK EDİYOR"
Anadolu Harikalar Diyarı projesi de ilin öncelikli projeleri arasında yer alıyor. Göreve geldiklerinde ilk iş olarak altyapı çalışmalarına başla¬dıklarını, sonrasında ise sırasıyla gecekondu sorununu çözdüklerini, ardından da yol ve kaldırım çalışmalarını tamamladıklarını ifade eden Özhaseki, "Şimdi sıra süsleme olarak nitelendirebileceğimiz çalışmalara geldi. Saydığım çalışmaları yapmadan bu işlere el atmamız abes olurdu. Bu çalışmalar bir şehir için olmazsa olmaz türünden. Bunları yapmadan Anadolu Harikalar Diyarı'na başlayamazdık. Anadolu Harikalar Diyarı, içerisinde bulunacak envai çeşit tesisle bu ismi fazlasıyla hak ediyor" diyor. Kumarlı mevkiinde yaklaşık 700 bin metrekare alan üzerinde inşa edilecek olan proje, eğlence ve oyun alanları, hayvanat bahçesi at binme akvaryum, su kayağı parkı, buz pateni ve otopark bölümlerinden oluşacak ve 3 yılda tamamlanacak. Projenin 120 milyon liraya mal olacağını belirten Özhaseki, Kayseri'nin sosyal ve kültürel Hayatındaki önemli bir boşluğu dolduracaklarının altını çiziyor.

"00 YIL ÖNCESİNİ GÜNÜMÜZE TAŞIYACAĞIZ" Önemli gördüğü diğer bir başlığın Kayseri Mahallesi Projesi olduğunu ifade eden Özhaseki, projeyle birlikte Kayseri'de 100 yıl önceki günlük yaşamı bugüne taşıyacaklarını kaydediyor. 20 milyon liraya mal olacak Kayseri mahallesinde restorasyon ve istimlak çalışmaları da büyük ölçüde tamamlandığını belirtiyor ve ekliyor: "Bakkal, manav, berber ve kasabından çarşı hamamına varıncaya kadar günlük yaşam tüm detaylarıyla burada görülebilecek. Aslı ve Kerem heykelinin de bulunacağı mahalleye bir de 44 yataklı butik otel yapacağız."


KALE IÇI PROJESİ START ALIYOR
Büyükşehir Belediyesi olarak şehrin tarihi dokusu nedeniyle büyük önem verdikleri Kaleiçi Restorasyon projesinin de bu yıl içinde uygulamaya konulacağını belirten Özhaseki, esnafın yavaş yavaş kendilerine tahsis edilen yeni yerlerine taşınmaya başladığını ifade ediyor. Küçük bir esnaf grubunun kaleiçinden çıkmamak için direndiğinin ancak hiçbir tatsızlığa meydan vermeden kale içini boşaltmayı istediklerinin altını çizen Özhaseki, "Şehrin geleceği açısından önemli bir proje. Kişisel çıkarların projenin önüne geçmesine izin vermeyeceğiz. 3 yıla kadar tamamlamayı planladığımız proje, Kayseri'de kültür ve sanat hayatına renk katacak. Orada nezih bir sosyal ortam oluşacak" diyor.

10O BİN KİŞİLİK YENİ STAT
Kadir Has Şehir Stadyumu'na ek olarak şehrin doğu bölgelerinde tespit edilecek uygun bir alana 10 bin kişilik bir stat daha planladıklarını belirten Özhaseki, "Kadir Has stadına her türlü etkinliği alamıyoruz.  Hatta zaman zaman Erciyesspor'un maçlarında da sıkıntıya düşüyoruz. Yeni yapacağımız stat ile bu sıkıntıyı da gidermiş olacağız" diyor. Büyükşehir Belediyesi olarak gerçekleştirilecek projelerin bunlarla sınırlı olmadığını ifade ederek bir kısmı KASKİ ile olmak üzere 100 ayrı yerde çalışma gerçekleştireceklerini ifade ederek sözlerini şöyle tamamlıyor: "KASKİ ile birlikte özellikle Büyükşehir Belediyesi'ne yeni bağlanan mahallelerimizin su ve kanal sorunlarını gidermek için başlattığımız çalışmalarımız bu yıl da devam edecek. Buna ek olarak hobi bahçelerimiz vatandaşlarımızdan büyük ilgi görüyor."
Capital Kayseri

 


Geri Dön