25 / 04 / 2024

Mehmet Şimşek: Termik santraller özelleştirilecek!

Mehmet Şimşek: Termik santraller özelleştirilecek!

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enerjide özelleştirmelere devam edileceğini, termik santrallerin özel sektöre devredileceğini söyledi...



Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ankara'da gerçekleştirilen 'Türkiye Enerji Zirvesi'ne katıldı. Elektrik dağıtım ve üretim özelleştirmelerine de değinen Şimşek, dün itibarıyla elektrik dağıtım tesislerinin yüzde 46'sının özel sektöre devredildiğini söyledi. Bazı bölgelerde de ihale sürecinin devam ettiğini anlatan Şimşek, "Ufak tefek finansman sıkıntıları nedeniyle belki özelleştirmesi tamamlanamayan dağıtım bölgeleri olabilir. Bunlarla ilgili bir sıkıntı olursa çok hızlı bir şekilde ihalelere çıkacağız" dedi. Bakan Mehmet Şimşek, "Elektrik konusunda finansman sıkıntısı olursa biz tekrar hızlı bir şekide ihalelere çıkacağız. Önümüzdeki 1-2 yil içinde elektrik üretim özelleştirmeleri öngörüyoruz" diye konuştu. .

'SİHİRLİ DEĞNEK YOK'

Enerjiyi, önümüzdeki yıllarda yapısal sorun alanı olarak gördüklerini kaydeden Şimşek, özelleştirmeyi de yapısal çözüm olarak uygulamaya koyduklarını anlattı. Şimşek, "Yani sadece işin gelir boyutuyla ilgilenmiyoruz, aslolan enerjide arz güvenliğini sağlamak, enerji maliyetlerinin düşürülmesi ve enerji yatırımlarının hızlı bir şekilde gerçekleştirilmesidir" diye konuştu.

REKABET'TEN UYARI

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı Hasan Köktaş, 2009 yılı itibaren elektrik dağıtım bölgelerinde özelleştirme kapsamında ilk devir işlemlerinin yapılmaya başlandığını, özel sektör işletmeciliğine geçişte bazı sıkıntılar yaşandığını söyledi. Rekabet Kurumu Başkanı Nurettin Kaldırımcı, İGDAŞ ve Başkent Gaz özelleştirmelerine yön verecek kritik bir uyarıda bulundu. Kaldırımcı, aynı bölgede elektrik ve doğalgaz dağıtım işini yapacak şirketler için 'yakınsama' incelemesi yapmalarının gündemde olduğunu söyledi. Özelleştirme İdaresi Başkanvekili Ahmet Aksu, ihalesi iptal edilen Hamitabat'ı da işaret ederek, termik santral özelleştirmelerinde mevzuattan kaynaklanan yapısal bazı sorunlar olduğunu söyledi.
Sabah


Geri Dön