28 / 03 / 2024

Mehmet Tahmazoğlu Gaziantep'teki projeleri anlattı!

Mehmet Tahmazoğlu Gaziantep'teki projeleri anlattı!

Gaziantep merkez Şahinbey İlçe Belediyesi tarafından yapılan Türkiye’nin en büyük sokak sağlıklaştırma çalışmaları kapsamında restore edilen tarihi Antep evleri ziyaretçi akınına uğruyor.



Gaziantep’e, İstanbul’un meşhur meydanlarından Sultan Ahmet Meydanı'nın bir benzeri yapılıyor. Gaziantep merkez Şahinbey İlçe Belediyesi tarafından yapılan Türkiye’nin en büyük sokak sağlıklaştırma çalışmaları kapsamında restore edilen tarihi Antep evleri ziyaretçi akınına uğruyor. Şehreküstü Konakları adı verilen Gaziantep’in en eski yerleşim yerinde bulunan konaklar taş yapısı ve el işçiliği ile dikkat çekiyor.


Şeyh Fettulah Cami’sinin güney kısmında kamulaştırma yaptıklarını söyleyen Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, “Burada bulunan 32 evi yıkarak park ve meydan yaptık. Şimdi ise Şeyh Fettulah Cami ve hamamının çevresindeki binaları yıkarak bu tarihi yapıları ortaya çıkardık. Çalışmalarımız sonrasında İstanbul’da nasıl bir Eyüp Sultan Meydanı, bir Sultan Ahmet Meydanı varsa oralar gibi bir meydan çalışmamız olacak” şeklinde konuştu.


Şahinbey Belediyesi tarafından Suyabatmaz, Kozluca ve Kepenek mahallelerini kapsayan Türkiye’nin en büyük sokak sağlıklaştırma ve restorasyon çalışmaları çerçevesinde yapılan Şehreküstü Konakları yerli ve yabancı birçok turistin ilgi odağı oluyor.


Tescilli 4 evden oluşan Şehreküstü Konakları, 7 kilometrelik sokak sağlıklaştırma çalışması, Şıh Fettullah Parkı ve Meydanı, Şeyh Fettullah Evi ve Şeyh Fettullah Evi Rekonstrüksiyon çalışmalarını kapsayan geniş bir alanda yer alıyor. Şehreküstü Konakları’nın bulunduğu Kepenek Mahallesin’e de dev bir meydan yapılacağını söyleyen Başkan Tahmazoğlu, “Kepenek Mahallesi’ndeki tarihi yapıyı ortaya çıkarmak için başlattığımız çalışmalarda sona geldik. Daha önce Şeyh Fettulah Cami’sinin güney kısmında kamulaştırma yaptık. Burada bulunan 32 evi yıkarak park ve meydan yaptık. Şimdi ise Şeyh Fettulah Cami ve hamamının çevresindeki binaları yıkarak bu tarihi yapıları ortaya çıkardık. Burada bir meydan ve park çalışmamız olacak. Çalışmalarımız sonrasında İstanbul’da nasıl bir Eyüp Sultan Meydanı, bir Sultan Ahmet Meydanı varsa oralar gibi bir meydan çalışmamız olacak" dedi.


CADDE VE SOKAKLAR TARİHİ GÖRÜNÜMÜNE YENİDEN KAVUŞTU


Tarihi ve kültürel yapıların korunması gerektiğini dile getiren Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, “Şıh Cami yanında bulunan park, meydan ve sokak sağlıklaştırma projelerine ek olarak tarihi dokuyu gün yüzüne çıkaracak 4 kültür mirası tarihi yapının restorasyonunun ardından Şehreküstü Konakları binalarını da kültürel-sosyal amaçlı işlevlerde bölge halkının hizmetine sunduk” ifadelerini kullandı.


Yaptıkları çalışmalarla sokak ve caddelerin tarihi görünümüne tekrar kavuştuğunu belirten Tahmazoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:


“Kent merkezindeki kaleden ticaret merkezine ve yerleşim bölgelerine uzanan Kültür Yolunun devamını sağlayacak olan alanda 7 km’lik bir sokak sağlıklaştırma çalışması yaptık. Yine Şehreküstü semtinde Tekke Camiinden başlayarak, Şehitler Caddesi, Elmacı pazarı, Ahmet Çelebi ve Kabasakal Camine kadar olan bütün mahalle ve sokaklarda sokak sağlıklaştırma ve cephe yenileme çalışmaları yapıldı. Burada ki çalışmalarımız halen devam ediyor”.


Yaptıkları yeniliklerle alanı turizme kazandıracaklarını dile getiren Tahmazoğlu, “Ben şimdiden meydanımızın ve parkımızın hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” dedi.



Gaziantep Telgraf


Geri Dön