26 / 04 / 2024

Melbourne'de 3 milyon dolara mal olacak camiye isim aranıyor!

Melbourne'de 3 milyon dolara mal olacak camiye isim aranıyor!

Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı Keysborough Türk İslam ve Kültür Merkezi tarafından yaptırılan ve yaklaşık 3 milyon dolara mal olacak cami için isim aranıyor



Avustralya'nın Melbourne kentinde, Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı Keysborough Türk İslam ve Kültür Merkezi tarafından yaptırılan ve yaklaşık 3 milyon dolara mal olacak cami için isim aranıyor.
Yapımına 7 yıl önce başlanan ve Ramazan Bayramı'na yetiştirilmeye çalışılan, Keysborough Camisi olarak anılan caminin isminin hem Türkiye'yi hem Avustralya'yı çağrıştırması düşünülüyor.
Keysborough Türk İslam ve Kültür Merkezi Başkanı Ekrem Özyürek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''Henüz isim belli değil bu konuda inşallah toplumumuzdan fikirlerini alacağız açık olarak insanlarımıza bildireceğiz, onların da fikirlerini alarak hem Avustralya'yı hem de Türkiye'yi anımsatacak bir çağırım yapmasını istediğimiz isimler var'' dedi.
Toplumun vereceği fikirlerin kendileri için çok önemli olduğunu, henüz bir isim bulamadıklarını ifade eden Özyürek, ''Artık herkesten destek yardım istiyoruz fikirlerini bize bildirsinler bu fikirlerin ışığında biz camimize en uygun ismi elbette ki bulacağız'' diye konuştu.

Öte yandan caminin hat yazılarını yazmak için Türkiye'den gelen 3 hattat, 45 gündür çalışmalarını sürdürüyor.
Hat ustası Ahmet Denizli, ''Burada Türk bayrağını görmek, Türk toplumunun birlik beraberlik içinde olduğunu görmek bizleri hayli bir mutlu ediyor'' ifadesini kullandı.
Caminin kubbe hat yazılarının sadece  Ankara  Kocatepe Camisi'nde olduğunu belirten hattat Volkan Altınkaya da ''Aslında devamlı yaptığımız iştir ama buralarda bunu yapmanın heyecanı farklı oluyor çünkü muhtemelen bir defa yapabilirsiniz'' diye konuştu.
Bu arada Melbourne'ün en yeni camisi için her şey özenle seçilmiş durumda, avizeleri özel olarak Türkiye'de yaptırıldı. Almanya'dan gelen Faik Türedi, avizenin 5 metre çapında 4 metre yüksekliğinde Türkiye'de özel olarak tasarlandığını, ana avizenin LED ışıklarla donatıldığını ve 3 kademeden oluştuğunu söyledi.
Ramazan Bayramı'na yetiştirilmek için hummalı bir çalışma yürütülen caminin, hat yazıları, avizeleri ve özel kubbesi ile büyük ilgi çekmesi umuluyor.

A.A.

 


Geri Dön