23 / 04 / 2024

Melen Barajının inşaatının bitmesine 2 yıl daha var!

Melen Barajının inşaatının bitmesine 2 yıl daha var!

Büyük kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya olan İstanbul'u bu kabustan kurtaracak Melen Barajının inşaatının bitmesine 2 yıl daha var. Bittiğinde günde 3 milyon metreküp su taşıyacak...



Büyük kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya olan İstanbul'u bu kabustan kurtaracak Melen Barajının inşaatının bitmesine 2 yıl daha var. Bittiğinde günde 3 milyon metreküp su taşıyacak.


Büyük İstanbul İçme Suyu Projesi'nin en önemli ayaklarından biri olan ve bugün kuraklıkla savaşan İstanbul'un 'cansuyu' olması beklenen Sakarya Kocaeli'deki Melen Barajı'nın inşaatı 2016 sonunda tamamlanacak. İlk etapta İstanbul Boğazı'nın altında derinliği 135 metre olan Boğaziçi Tüneli'nden geçen 4 metre çapında 5 bin 551 metre uzunluğundaki borularla 2010'dan beri İstanbul'a 700 bin metreküp su taşmıyor. Melen Çayı'ndan Ömerli Barajı'na gelen su, İstanbul Boğazı'nın altından geçerek Kağıthane'deki İçmesuyu Arıtma Merkezi'nde arıtıldıktan sonra şebekeye veriliyor. 2013'te Melen'den İstanbul'a 159 milyon metreküp su geldi. 


2 bin 317 kilometre 20 Mayıs 2012'de ihalesi yapılan barajın 28 Aralık 2012'de başlayan inşaatı devam ediyor. Sözleşmeye göre bitiş tarihi 7 Aralık 2016. İstanbul'a yılda 1 milyar 77 milyon m3 su temin edecek olan Melen Barajı'nın içme suyu amaçlı kullanılabilmesi için 2 bin 317 kilometrekarelik Melen havzası'ndan gelecek atık suların Baraj Gölü'ne girmeden arıtılması için Iiavza Koruma Tesisleri Projesi de programlandı. 


EDİRNE'DE, yağışların yetersizliği nedeniyle Meriç ve Tunca nehrindeki su seviyesi azaldı. Önceki yıllarda, kış aylannda taşkınların yaşandığı Mene ve Tunca nehrindeki su, yağışların mevsim normallerinin altında seyretmesi nedeniyle çekildi. 


Devlet Su İşleri (DSİ) 11. Bölge Müdürü Yunus Algın, nehirlerdeki su seviyesinin ortalamaların yüzde 40 altında olduğunu söyledi. Meriç nehrindeki suyun debisinin 80-90 metreküp/saniye olduğunu belirten Algın, "Su seviyesi 150 metreküp/saniyenin altına düştüğünde nehirde kum adacıkları çıkıyor" dedi. 


İlker Akgüngör/ Vatan Gazetesi 


Geri Dön