19 / 04 / 2024

Meltem ve Soğuksu mahallelerinin tek semt pazarının imar planları iptal edildi!

Meltem ve Soğuksu mahallelerinin tek semt pazarının imar planları iptal edildi!

Muratpaşa'da 22 bin 500 nüfusa sahip Meltem ve Soğuksu mahallelerinin tek semt pazarının imar planları iptal edildi. 13 Ağustos 2013 tarihinde alanı 'pazar alanı' olarak yeniden düzenlenen imar planları hukuka aykırı buldu.



Mahkeme, alana ilişkin daha önce açılan bir davaya sunulan bilirkişi raporuna atıfta bulunarak pazar yerlerinin halkın sığınacağı açık alanlar olduğunu belirtti. Kararda, "Bugün iki katlı olarak düşünülen ve gözlere alıştırılan katlı pazarların ileride kaç katlı olacağı, giderek alıveriş merkezine dönüşmeyeceğine kimse garanti veremez" denildi.

Antalya Defterdarlığı, kendi hissesinin de bulunduğu Meltem ve Soğuksu mahallerinin tek semt pazarı olan perşembe pazarının kurulduğu alanın imar planlarına karşı açtığı davayı kazandı. Antalya 1'inci İdare Mahkemesi, Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 13 Ağustos 2013 tarihinde alanı 'pazar alanı' olarak yeniden düzenlediği imar planlarını hukuka aykırı buldu.


Mahkeme, 26 Şubat 2014 tarihli kararında söz konusu alanda Hazine mülkiyetinin bulunmasına karşın, planlamanın Hazine ve şahıslar arasında mülkiyet sorunun çözülmeden, ilgili kamu kuruluşlarının görüşü alınmadan, şehircilik prensiplerine aykırı şekilde pazar yerinin aynı zamanda katlı olarak yapılabilmesini sağlayacak şekilde değiştirildiğine hükmetti.

Planda kamu yararı bulunmadığını, düzenlemenin şehircilik ilke ve prensiplerine aykırı olduğunu belirten mahkeme heyeti, alana ilişkin daha önce açılan davalara sunulan bilirkişi raporunda dile getirilen itirazların dikkate alınması gerektiğini kaydetti. Yerel mahkemenin, atıfta bulunduğu söz konusu raporda, pazar alanlarının imar planlarında açık alanlar olarak yer aldığı ve kent için hayati önem taşıdığı belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:


HALKIN SIĞINMA MEKANI

"Bir deprem, mahallede çıkan bir yangın, benzeri olağandışı durumlarda halkın sığınacağı üzerinde inşaat olmayan açık alanlardır. Pazar alanlarının katlı hale getirilmesi şehircilik prensiplerine aykırı olup bugün iki katlı olarak düşünülen ve gözlere alıştırılan katlı pazarların ileride kaç katlı olacağı, giderek alıveriş merkezine dönüşmeyeceğine dair kimse garanti veremeyecektir."


Mahkemeyi kazanan Antalya Defterdarlığı, 8 Nisan günü 'acele' notuyla mahkeme kararının uygulanması ve ilgili imar planlarında düzenleme yapılması amacıyla Muratpaşa Belediyesi'ne başvurdu. Defterdar Veli Tunçez imzasını taşıyan yazıda alanın mahkemenin iptal kararı doğrultusunda yeniden eski haline, konut alanına dönüştürülmesi gerektiği savunuldu. Söz konusu alana ilişkin uygulama imar planlarının Muratpaşa Belediyesi'nde askıya çıktığının belirtildiği yazıda, Defterdarlık itirazlarının dikkate alınarak yeniden düzenleme yapılması istendi.

Bugün


Geri Dön