24 / 04 / 2024

Menderes Türel: Antalya Boğaçayı Türkiye’nin çılgın projesi!

Menderes Türel: Antalya Boğaçayı Türkiye’nin çılgın projesi!

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı AK Partili Menderes Türel: '' Boğaçayı projemiz Türkiye’nin Kanal İstanbul’dan sonraki ikinci çılgın projesi. Projede büyük bir yat limanı, 40 kilometrelik yeni bir sahil oluşturulacak.'' dedi.



Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı AK Partili Menderes Türel'le hem 15 Temmuz askeri darbe girişimi hem de dış ilişkilerin turizme etkisini konuştuk. Başkan Türel, Antalya'yı geleceğe taşıyacak olan vizyon projelerini anlattı.


15 Temmuz’da neler yaşadınız?


Kötü bir geceydi, herkes gibi televizyondan öğrendik. Bir askeri darbe hiç aklıma gelmedi. Fakat sonrasında Başbakanımızın açıklamalarıyla üzüntü içinde kaldım. Siyasi bir ailenin içinde büyümüş biri olarak darbelerin bu ülkeye nasıl zararlar verdiğini çok iyi biliyorum. Ayrıca bir demokrasi şehidinin adını taşıyorum. O geceye dönersek buna sessiz kalmam mümkün değildi. Hemen güvenlik güçleri ile irtibata geçtim. İstanbul’daki tankların Boğaziçi Köprüsü’ndeki görüntüsü burada olmamalıydı. Antalya’da bütün iş makinelerini garnizonun kapısına yığdık. Yine Jandarma Komutanlığı’nın önünde de benzeri bir işlemi yaptık ve tüm çıkışları iş makinelerimizle kapattık. Sayın valimizin de tecrübeli müdahaleleriyle en ufak kalkışmaya neden olacak bir görüntü yaşamadan darbe gecesini atlattık. Tabii bu tedbirleri aldıktan sonra tek düşüncem Sayın Cumhurbaşkanımızın yanına bir an önce intikal etmekti, zor oldu ama sabah saatlerinde İstanbul’da liderimizin yanındaydık.


‘DARBE GİRİŞİMİ TURİZMDE GERİLEMEYE NEDEN OLMADI’


36 yıl sonra Türkiye’nin tekrar yaşadığı bu kâbus turizmi etkiledi mi?


Turizm sektörünün dünyada gerileme yaşadığı dönemde Antalya’yı hareketlendirecek birçok girişimde bulunduk, bu sene Antalya için zor bir yıldı. Rusya ile yaşanan kriz nedeniyle ciddi bir gerileme söz konusuydu, bunun bir kısmını telafi etmiştik. Şunu çok net söyleyeyim, 15 Temmuz’dan sonra halkın ve turistlerin yaşamında herhangi bir değişiklik olmadı.Turistler darbe gecesinin sabahı denize girdiler, turistik gezilere katıldılar. Mesela önemli bir tur operatörü darbeden sonra 6 bin rezervasyon iptali aldı ama hemen ertesi günü 4 bin 500 ek rezervasyon kaydı yaparak bunu telafi etti.


‘OHAL TURİZM İÇİN AVANTAJ OLDU’ 


Peki Olağanüstü Hal sektörü etkiledi mi?


OHAL toplumun güvenliği için konulmuş bir tedbir. Almanya’da da yaşanan hadiseden sonra hemen OHAL ilan edildi. Fransa’da bir senedir devam ediyor. Eskiden turistler havalimanında silahla bekleyen güvenlik görevlilerini ya da askeri kamuflaj giysileriyle nöbet tutan özel harekat timlerini gördüklerinde rahatsız oluyorlardı. Şimdi ise daha çok güvende olmalarına vesile oluyor bu görüntüler.


Dış ilişkilerde yaşanan durum Antalya’yı çok etkiledi mi?


Diplomatik sorunlardan kaynaklanan sebepler elbet etkiledi. Fakat artık İsrail ve Rusya ile ilişkilerimiz düzeldi. İsrail’den gelen turistlerde yüzde 200 artış var. Rus turistler yine Antalya’da tatillerini yapmaya başladılar. Tabii geçen yılki ortalamaların altında kalacağımız aşikâr.


Gelelim Antalya ve hizmetlerinize. ‘AK Parti sahillerde yüksek oy alamaz’ diye bir düşünce vardı. Nasıl oldu da bu anlayışı ve CHP’nin kalesini yıktınız?


‘AK Parti sahillerde başarılı olamaz’ algısını yıkmadık, darmadağın ettik. 2002’de Antalya’da AK Parti’nin oy oranı yüzde 21’di. Daha sonraki seçimlerde bu yüzde 35’e ve ardından yüzde 39’a çıktı. Son olarak 1 Kasım seçimlerinde bu oran yüzde 42’ye yükseldi. Bu yüzde 100’lük bir oy artışı, bu şekilde başka bir vilayet yok. Antalya’da 2004 ile 2009 arasında hükümetimizin ve Cumhurbaşkanımızın desteği ile yaptığımız çok önemli hizmetler oldu. Bu tarihi hizmetlere rağmen seçimi kaybettik. 


Peki, ne değişti de 5 yıl sonra tekrar seçmen AK Parti dedi?


Bizden sonra Antalya adeta gerileme dönemine girdi. Bir ağaç bile dikilmedi desek yeridir. Vatandaş bizim dönemimizde yapılanlar ile CHP’li belediye döneminde yapılmayanları kıyasladıklarında hizmetin adresi olarak tekrar bizi tercih ettiler.


Nasıl bir belediyecilik anlayışı var Antalya’da?


Her seçimden önce başkanlar ya da adaylar ‘Belediyeyi halkla yöneteceğiz’ nutukları atar ama bu sözde kalır, özde uygulayan çok az. Ben Antalya tarihinin en büyük yatırımını ilk dönemimde raylı sistemle yaptım. Raylı sistem yaptığım için seçim kaybettiğim söylendi. Doğruluk payı da olabilir. Seçimden önce bu tarz projeleri halka soracağımı beyan etmişim. Raylı sistem yüzünden seçim kaybeden belediye başkanı olarak anılsam da ikinci etap raylı sistemimizi vatandaşa sorduk ve yüzde 98.42 ‘Evet raylı sistem istiyoruz’ yanıtı aldık. Tamamladık ve hizmete girdi. Bundan sonra da her şeyi halka soracağız. Doğu Garajı ve çevresi ile ilgili düzenlemeyi yine halka soracağız.


Projenin içeriği nedir?


Antalya’nın doğudan bir giriş kapısıdır orası. ‘Güneş doğudan yükselir’ sloganıyla zaten projeyi hazırladık. Bütün binaların cephe düzenlemelerini gerçekleştirip yayalaştırma projesi yapacağız. Adeta bir nekropol ve çarşı alanına müzeden çıkmış görsellerin de sergileneceği bir gezi yolu düşünüyoruz. Burası Antalya’ya gelen yabancı turistlerin çekim merkezi haline gelecek.


Kentsel dönüşümde ne durumdasınız?


Öncelikle model geliştirmek istiyoruz. Kepez Santral Bölgesi’nde Türkiye’nin en büyük projelerinden birisi yaklaşık 2 milyon metrekarelik bir alanda, 2 bin 200 hak sahibini hem ev sahibi yapacak hem de burayı Antalya’nın yaşam alanı haline dönüştüreceğiz. Bunu tamamladığımız zaman Türkiye adına örnek bir kentsel dönüşüm projesi çıkmış olacak.


EXPO 2016 beklentilerinizi karşıladı mı?


Burayı gezip görüp beğenmeyen hiç kimse yok. Projenin zamanında bitmesi için insanüstü bir emek sarf edildi. Bu gayreti yapıyorken belki tanıtımı konusunda bazı eksikliklerimiz olmuş olabilir. Şimdi onları tamamlıyoruz. EXPO dünya ülkeleri için çok büyük bir önemli merkez haline geldi.

Türkiye’nin ikinci çılgın projesi, Boğaçayı’


Antalya için çılgın projeniz var mı? 


Boğaçayı projemiz Türkiye’nin Kanal İstanbul’dan sonraki ikinci çılgın projesi. Projede yaşam merkezleri, halka açık rekreasyon ve aktivite alanları, yat limanları, restoranlar yer alacak. Projede büyük bir yat limanı, 40 kilometrelik yeni bir sahil oluşturulacak. Proje bittiğinde 10 bin kişi iş sahibi olacak. Bir ucunda da “Hollywood Antalya’ya geliyor” diyoruz. Los Angeles’taki sinema platolarını buraya yaparak dünyanın en önemli sinema merkezi haline getirmek gibi hedefimiz var. Projeyi etap etap gerçekleştireceğiz. İhalesini Ağustos ayı içinde yapacağız.


‘Dünyanın en büyük limanı yapılıyor’


Başka büyük projeleriniz var mı? 


Gözde projelerimizden biri de turizm sektörüne yeni bir soluk katacak olan Kruvaziyer Limanı. Antalya’yı yat turizminin yeni çekim merkezi haline getirecek nehir marinaları yapılacak. Kruvaziyer yanaşma iskelesi uzunluğu 845 metre olacak. İki yılda bu projeyi tamamlamak istiyoruz. Kent Merkezi Dönüşümü Projemiz var. Antalya tam bir turistik yer haline gelecek. Böylelikle kent merkezini bir cazibe alanı haline getireceğiz.


ARTIK ULUSLARARASI FESTİVALLERİN ADRESİYİZ


Kültür ve sanatta neler yapıyorsunuz?


Festivallerimizi güçlendirerek devam ettiriyoruz. Uluslararası film festivalimizi yine geçen yıl çok önemli yıldızların katılım ile gerçekleştirdik. Bu sene de yine aynı şekilde yapmayı planlıyoruz. Uluslararası Piyano festivalimiz var. Bu festivalde dünyanın en iyi şeflerini ve sanatçılarını ağırlayacağız. Yörük Festivali yapıyoruz, bunu da dünyaya tanıtmamız gerekiyor.


Sosyal belediyecilikte iddialı mısınız? 


Avrupa’nın en iyi engelli rehabilitasyon merkezini yaptık. İhtiyacı olan vatandaşlara sosyal kart veriyoruz. Çocuklarımıza eğitim desteği veriyoruz. Aile Toplum Merkezi’nde de ailelerin ihtiyacını karşılıyoruz. Şiddet gören kadınlarımız için psikolojik danışmanlık merkezlerimiz var. Meslek edindirme kurslarımız var. İstihdam ofisimize başvuran vatandaşlarımıza istihdam imkanını sağlıyoruz. Yaklaşık 4 bin kişiyi iş sahibi yapmışız.




Alev GÜRSOY CİMİN/Posta



Geri Dön