24 / 04 / 2024

Merkez Bankası faiz indirimi konut kredisine de yansıyacak!

Merkez Bankası faiz indirimi konut kredisine de yansıyacak!

İTO Başkanı Şekib Avdagiç, Merkez Bankası'nın faiz indirimi ile ilgili olarak, Merkez Bankası’nın bu indiriminin konut, taşıt ve ihtiyaç kredilerine de hızla yansıyarak kendini göstereceğini ifade etti…



İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, TCMB'nin faiz indirimi ile ilgili açıklamasında, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) 250 baz puanlık faiz indiriminin, reel sektörün yatırım için önünü açtığı bilgisini verdi.

Merkez Bankası faiz indirimi konut kredisine de yansıyacak!

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, 4 ay içinde 1.000 puanlık faiz indiriminden memnun olduklarını belirten Avdagiç, "Merkez Bankası, bu kararıyla ekonomide yol açıcı bir pozisyon almıştır. Yeni Ekonomi Programı’ndaki (YEP) yüzde 12’lik enflasyon hedefi ve eylül verisinin yüzde 9,26 gelmesiyle Merkez Bankası’na 3’üncü defa faiz indirimine gitmek için bir kapı aralanmıştı. Şimdi bu indirimin bankaların ticari, konut ve taşıt kredilerine hızla yansıması gerekli. Böylece yatırımda da, tüketimde de olumlu sonuçlarını göreceğiz." açıklamalarında bulundu. 

"Yatırım, istihdam, ihracat ve büyümeye yönelik pozitif bir yıl bizleri bekliyor" 

Merkez Bankası faiz indirimi konut kredisine de yansıyacak!

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle de Türkiye'nin büyüme hedeflerinin en önemli araçlarından olan ihracatın belirleyicilerinden birinin de düşük faiz oranları olduğunun altını çizerek "Mevcut yatırım stoku ile 180 milyar dolarlar seviyesine ulaşmayı başaran ihracatımızın sürdürülebilirliği ve artış rekorlarını sürdürmesi, çok daha ileri seviyelerde sıçramalara imza atabilmesi adına yeni yatırımlara, kapasite artışlarına kuşkusuz ihtiyacımız var. Yatırım ortamının iyileştirilmesi konusunda hükümetimizin attığı tüm adımların yatırım maliyetlerinin rekabetçi düzeye indirilmesi ile desteklenmesi ise üreticilerimizin en büyük beklentisidir." dedi.

TCMB Para Politikası Kurulu'nun, Temmuz ayında 425 baz puan, Eylül ayında ise 325 baz puanlık indirimlerinin ardından son olarak bugün açıkladığı 250 baz puanlık faiz indirim kararı ile toplamda 1.000 baz puanlık faiz indirimi gerçekleştirerek politika faizini yüzde 14 düşürdüğünü ifade eden Gülle, şu şekilde konuşmasına devam etti:

"Bu karar ile birlikte bankalarımızın kredi maliyetlerine, piyasaların bu indirimi hızla yansıtacaklarını düşünüyoruz. Bu hamlenin kredi faiz oranlarına da yansıması, piyasalardaki normalleşme sürecini de ivmelendirecektir. Bu sayede gerek yeni yatırımlar gerekse bir süredir yüksek faizler dolayısıyla ertelenen kapasite artışları ve makine ve teçhizat altyapımızdaki yenileme çalışmalarının hız kazanacağını hep birlikte göreceğiz. İhracatçılarımızın, yatırımcılarımızın önündeki önemli engellerden birisi de, atılan faiz indirim adımlarıyla, deyim yerinde ise ortadan kalkmış oldu. Dolayısıyla yatırım, istihdam, ihracat ve büyümeye yönelik etkili, pozitif bir yıl bizleri bekliyor."

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı!


Geri Dön