16 / 04 / 2024

Merkez Bankası uluslararası yatırım pozisyonunda dev açık

Merkez Bankası uluslararası yatırım pozisyonunda dev açık

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan verilere göre, Türkiye’nin yurt dışı varlıkları ile yurt dışına olan yükümlülüklerinin farkı olarak tanımlanan “net uluslararası yatırım pozisyonu”, nisan sonunda 236,8 milyar dolar açık verdi.



Merkez Bankası, nisan ayı “uluslararası yatırım pozisyonu (UYP)” verilerini açıkladı. Buna göre, 2022 nisan sonu itibarıyla, Türkiye’nin yurt dışı varlıkları, 2021 yıl sonuna göre yüzde 1,0 oranında azalarak 287,6 milyar dolar oldu. Bu dönemde Türkiye'nin yükümlülükleri ise yüzde 3,2 oranında azalarak 524,4 milyar dolara geriledi.

Buna göre de Türkiye’nin yurt dışı varlıkları ile yurt dışına olan yükümlülüklerinin farkı olarak tanımlanan net UYP, 2021 yıl sonunda -251,0 milyar doları iken 2022 nisan sonunda -236,8 milyar dolara geriledi.

Varlıkların alt kalemleri incelendiğinde, rezerv varlıklar kalemi 2021 yıl sonuna göre yüzde 3,9 oranında azalışla 106,9 milyar dolar, diğer yatırımlar kalemi yüzde 2,1 oranında artışla 124,3 milyar dolar oldu. Diğer yatırımlar alt kalemlerinden bankaların yabancı para ve Türk lirası cinsinden efektif ve mevduatları yüzde 0,3 oranında artışla 51,7 milyar dolar oldu.

Yükümlülükler alt kalemleri incelendiğinde, doğrudan yatırımlar (sermaye ve diğer sermaye) piyasa değeri ile döviz kurlarındaki değişimlerin de etkisiyle 2021 yıl sonuna göre yüzde 12,4 oranında azalışla 122,0 milyar ABD dolar oldu.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön