20 / 04 / 2024

Merkez Bankası yol verdi! Mevduat faiz oranları değişti!

Merkez Bankası yol verdi! Mevduat faiz oranları değişti!

32 günlük vadeli mevduat faiz oranlarına ait azami faiz haftanın ardından yüzde 18.00 bandında seyrediyordu. Birçok banka yeni hafta itibariyle vadeli mevduat faiz oranlarını değiştirdi...



Bankaların aktüel vadeli mevduat faiz oranları azami yüzde 18.00 bandında bulunuyordu. İNG, TEB, Turkish Bank, Fibabanka ve Burgan Bank tarafından sağlanan bu oranlar hafta sonunda duyuru edilmişti. Takvim'de yer alan habere göre; yeni haftanın ilk harekât gününde ise bazı bankalar vadeli mevduat faiz oranlarını değiştirdiler. Anadolu Bank 32 günlük vadeli mevduat faiz oranı yüzde 18.50. Odeabank ve Alternatif Bank yüzde 17.75, QNB Finansbank'ta son güncellemesi sonrasında yüzde 17.70, HSBC'nin 32 gülük vadeli mevduat faizi yüzde 17.50 olarak açıklandı. Her bankanın uyguladığı vade değişiklik gösterebiliyor. Ancak genel itibari ile 1 aylık, 3 aylık, 6 aylık ve 1 yıllık vadeler uygulanıyor. Her vadenin kendine özgü bir faiz oranı olabilir. Bazı bankalar gün üzerinden de vade oranı seçilebiliyor.

Merkez Bankası yol verdi! Mevduat faiz oranları değişti!

Vadeli Mevduat Hesabı Nedir?

Vadeli mevduat hesabı ile kazanç elde etmenin en büyük avantajı risksiz oluşu. Paranızı vadeye koyarken vade sonunda elinize ne kadar para geçeceğini öğrenebilirsiniz. Riskten hoşlanmayan bir yatırımcı iseniz vadeli mevduat hesabı sizin için en ideal yatırım aracı olacak.

Mevduat Faiz Oranları

Vadeli mevduat faiz oranları bankadan bankaya değişir. Bu oranlar belli olduğu ve hesaplama yapma olanağınız olduğu için vade bitiminde, bankanın sunduğu faiz oranına göre, elinize ne kadar faiz getirisi geçeceğini bilirsiniz.

Merkez Bankası yol verdi! Mevduat faiz oranları değişti!

Vade Çeşitleri

Her bankanın uyguladığı vade değişiyor. Ancak genel itibari ile 1 aylık, 3 aylık, 6 aylık ve 1 yıllık vadeler uygulanıyor. Her vadenin kendine özgü bir faiz oranı olabilir. Bazı bankalar gün üzerinden de vade belirliyor.

Merkez Bankası yol verdi! Mevduat faiz oranları değişti!

Vadeli Mevduatta Stopaj Kesintisi

Vadeli mevduat hesabı ile elde ettiğiniz kazançtan yüzde 15'e kadar stopaj alınıyor. Buna kazancınız üzerinden verdiğiniz gelir vergisi diyebiliriz. Kesilen bu stopaj devlete ödenmektedir. Stopaj oranı vadeye göre değişiyor. Vade uzadıkça stopaj oranı azalıyor.

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı!


Geri Dön