19 / 04 / 2024

Merkez Bankası'nın İstanbul'da taşınacağı binası TBMM'de!

Merkez Bankası'nın İstanbul'da taşınacağı binası TBMM'de!

Merkez Bankası'nın bazı birimlerinin İstanbul'a taşınması nedeniyle bina kiralanması ve yeni bina inşaatı için yapılan ihaleler meclis gündemine taşındı. CHP'li Erdoğdu, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, Merkez Bankası'nın bazı birimlerinin İstanbul'a taşınması nedeniyle bina kiralanmasına ve yeni bina inşaatı için yapılan ihalelere ilişkin soru önergesi hazırladı. Erdoğdu, sorusunun Hazine Ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan tarafından yanıtlandırılmasını istedi. 

CHP'li Erdoğdu,''1211 Sayılı Merkez Bankası Kanununun 2. Maddesi Banka merkezinin  Ankara  olduğunu ifade etmesine rağmen 2020 yılı içinde Banka birimleri ve personelinin önemli bir bölümü İstanbul'a taşındı. Taşınma hızla gerçekleşirken taşınan birimler için bir bina kiralandı. İnşa edilemeyen bina için 2020 yılına kadar 3 defa ihale iptali, 1 defa da proje değişikliğine gidildi. Öte yandan 12 Şubat 2020 tarihli Resmi Gazete'de Cumhurbaşkanı kararı ile Banka tarafından yapılacak bazı mal ve hizmet alımları Kamu İhale Kanunu kapsamı dışına çıkartıldı. 2020 Haziran ayında ise gizli olarak pazarlık usulü ile söz konusu inşaat işi için ihale yapıldı. Aşağıdaki sorularımın Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Lütfi ELVAN tarafından TBMM İç Tüzüğünün 96. maddesi uyarınca yazılı şekilde yanıtlanmasını saygılarımla arz ederim'' diye konuştu.

CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu'nun soruları:
1- 2017 yılından 2020 yılına kadar Merkez Bankası Bina inşaatı ihalelerinin iptal edilmesinin nedeni nedir? 

2- Bu iptal edilen ihalelerden 2017 yılı Ağustos ayında yapılmış olup yapım işinin İntaş Taahhüt Yapı Sanayi Ticaret A.Ş. tarafından üstlenilmesi ile sonuçlanan tamamlanmış ihalenin iptal sebebi nedir? 

3- Bina inşaatı tamamlanmadan Merkez Bankasının büyük bölümünün İstanbul'da bir bina kiralanmak suretiyle İstanbul'a acilen taşınmasını gerektiren sebep nedir? 

4- Söz konusu binaya ödenen aylık kira bedeli ne kadardır? 

5- 2019 yılında, İstanbul Finans Merkezi projesi Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi sorumluluğuna geçtikten sonra binanın daha önceden Alman HPP firması tarafından yapılan projesi iptal edilerek davet usulü ile proje yapım işi Şefik Birkiye'ye verildi. Daha önceden yaptırılan ve 2019 yılında iptal edilen projenin bedeli ne kadardır ve iptal edilen bu proje için ne kadar ödenmiştir? 

6- Merkez Bankası tarafından yapılacak usul ve esasları değiştiren 2105 sayılı Cumhurbaşkanı kararı uyarınca yapılan Merkez Bankasının İstanbul'daki bina yapım işine ait pazarlık usulü ile yapılan ihaleye hangi şirketler katılmış, bu şirketler hangi teklifleri vermiş ve sonuçta ihale hangi bedelle hangi şirket üzerinde kalmıştır? 

7- Yeni ihale sözleşmesine göre Bankanın bina inşaatı ne zaman başlatılacak ve ne 
kadar süre içinde tamamlanacaktır? 
 


Geri Dön