26 / 04 / 2024

Merkez Bankası'nın İstanbul'daki binası Türkiye ve Avrupa'nın en yüksek yapısı olacak

Merkez Bankası'nın İstanbul'daki binası Türkiye ve Avrupa'nın en yüksek yapısı olacak

İstanbul Finans Merkezi yerleşkesi içinde yükselen Merkez Bankası binası Türkiye ve Avrupa'nın en yüksek binası olacak. Söz konu projenin tasarımını Ankara’daki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi ile Marmaris’teki Yazlık Konut'un mimarı olan Şefik Birkiye’nin şirketi VizzionArchitects gerçekleştirdi.



Bankacılık, sermaye piyasaları, sigortacılık, finansal kiralama, faktoring ve benzeri piyasalar altında yer alan menkul kıymetler, türev araçlar, ödeme sistemleri, elektronik para ve benzeri faaliyet, hizmet ve işlemler, İFM'de ‘finansal faaliyet’ olarak yürütülecek. ​​​​​​

İstanbul Finans Merkezi projesinin tam ortasında yer alan 15 bin 960 metrekarelik arazide yükselen Merkez Bankası (TCMB) binasının kaba inşaatında sona gelindi.

YAPIM İŞİNİ LİMAK YÜKLENDİ

Yapımı Limak tarafından gerçekleştirilen proje için düzenlenen gizli ihaleye göre binanın kabuk ve çekirdeği için 2 milyar 285 milyon lira harcanacaktı.

Artan inşaat maliyetleri sonrasında bu rakamın güncellenip güncellenmediği bilinmiyor.

350 bin metrekare brüt alana sahip 59 katlı yapının kaba inşaatın tamamlanmasının ardından yeni bir ihale ile iç tasarımın tamamlanması bekleniyor.

Merkez Bankası binası 310 metre yüksekliğindeki iskelet yapısıyla tamamlandığında Türkiye’nin ve Avrupa’nın en yüksek binası olacak. Bina anten kulesi ile birlikte 352 metreyi buluyor.

Merkez Bankası, 7 ile 28. katlar arasında faaliyet gösterecek; Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Başkanlığı da Merkez Bankası’nın üzerindeki 10 katta çalışacak.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, BDDK, SPK, SEDDK; Kredi Kayıt Bürosu, TBB Risk Merkezi, Bankalararası Kart Merkezi’nin de bu kulede faaliyet göstermek üzere katlar tahsis edildiği biliniyor.

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön