26 / 04 / 2024

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nde imar konuşuldu!

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nde imar konuşuldu!

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Eylül ayı olağan meclis toplantısının birinci birleşiminde merkez ilçeler için hazırlanan 1/5 bin ölçekli Nazım İmar Planları görüşüldü.



Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Eylül ayı olağan meclis toplantısının birinci birleşimi gerçekleşti. Mersin Haberci Gazetesi'nden Hediye Eroğlu'nun haberine göre; toplantıda merkez ilçeler için hazırlanan 1/5 bin ölçekli Nazım İmar Planları üzerinde yer alan imar değişikliklerine yönelik itirazlar görüşüldü. İmar değişikliklerinde hukuk vatandaşa hak verirken, uzmanlar bu kararlar ile ilçe belediyelerinin 5 binlik planda belediye hizmet alanı gibi düzenlemelerle vatandaşın gayrimenkulüne ortak olma girişimlerinin durdurulduğunu ifade etti. Mahkemelerin iptal kararları üzerine belediye başkanlarının çoğunun hesabı da bozuldu. Revizyon imar plan değişikliği kapsamında Yenişehir ve Mezitli belediyelerinin 2018 yılında revizyon düzenlemeleri iptal edilince 5 binlik planın pratikte uygulanırlığı zora girdi. Diğer yandan İdare Mahkemelerinin iptal kararlarının gereğinin yapılması için meclis gündemine gelip buradan ilgili komisyonlara havale edilmesi başka bir sorunu da gündeme taşıdı. Çok sayıdaki imar değişiklinin önümüzdeki süreçte Mersin Büyükşehir Belediyesi Bayındırlık ve İmar Komisyonu’nu kilitleyebileceği ifade edildi. Ayrıca mahkemelerin verdiği kararların emsal niteliği taşıması da, binlerce tapu sahibinin yargıya gidip iptal kararı almak için Büyükşehir Belediyesi’nin kapısına dayanacağı şeklinde konuşuldu. 

İMAR VE BAYINDIRLIK KOMİSYONU’NUN GÜNDEMİ YOĞUN

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nde gündeme gelen İdare Mahkemelerinde itirazları haklı olduğu düşünülen kişilerle ilgili görüşülen ilk madde; Mezitli İlçesi, tapuda Bozön Mahallesi, 2753 sayılı parseli de kapsayan alana dair istene düzenlemenin iptal edildiği dava oldu. Mersin 2. İdare Mahkemesi’nin anılan taşınmazlara ilişkin kısmı iptaldiği dava kapsamında işlem tesis edilmesi ile ilgili teklif İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na gönderildi. Yine Büyükşehir Belediyesi aleyhine davacı Celal Kaçmaz, Dilif Kaçmaz, Veysel Kaçmaz, Doğan Arslan, Mehmet Arpacı ve Hüseyin Zengin tarafından Mersin 1. İdare Mahkemesi’ne açılan davada Mezitli İlçesi, Mezitli Mahallesi, 647 ada 11 parseli de kapsayan alanda 1/5 bin ölçekli Revizyon Nazım İmar Planı’nın iptaline ilişkin davada, ‘dava konusu işlemin iptaline’ karar verildi.

Konu gereğinin yapılması için İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na gönderildi. Yenişehir İlçesi, Kocavilayet Mahallesi, 730 sayılı parseli de kapsayan alanda da 1/5 bin ölçekli Revizyon Nazım İmar Planı’na e yapılan itirazın zımnen reddine ilişkin davacı Hidayet Kuzu’nun itirazına Mersin 1. İdare Mahkemesi tarafınca işlemin iptaline karar verildi. Konu gereğinin yapılması ile ilgili teklif İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na sevk edildi.


Geri Dön