27 / 04 / 2024

Mersin, çevre kirliliğinde birinci!

Mersin, çevre kirliliğinde birinci!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 81 ilde hazırladığı "Çevre Durum Raporu"nda Mersin, deniz ve çevre kirliliğinde birinci sırada yer aldı. Deniz kirliliği konusunda kentte önemli bir araştırma yapılması gerektiğinin altı çizildi.



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Çevre Durum Raporu'nda Mersin'de 321 km kıyı boyunca yoğunlaşan ve ikinci konutların alt yapı yetersizliğinin en büyük kirliliği yarattığına yer verildi. 

Raporda ayrıca "Tarımda bilinçsiz yapılan ilaçlamalar, yağmur suyu ile yeraltı ve yüzeysel sulara karışan kimyasallar insan yaşamını tehlikeye düşürecek kadar kirlilik oluşturmakta." denildi. 


Trafiğin bir bölümünün şehir dışına çıkması gerekiyor


Mersin'de deniz kirliliği konusunda önemli bir araştırma yapılması gerektiğinin altı çizilen raporda, kent merkezinde yaşanan hava kirliliğinin sürekli arttığı vurgulanarak, "Buna paralel olarak da trafikten kaynaklanan kirlilik önemli bir yer tutuyor. Bu nedenle trafiğe çıkan araçların egzoz gazı ölçümlerini yaptırmaları, ayrıca çevre yolları inşa edilerek, şehir içi trafiğinin bir bölümünün şehir dışın;» taşınması ve hızlandırılması gerekmektedir, "denildi. 


Mersin'de kişi başına katı atık 1.089 kilo


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 2014 yılı itibari ile Mersin kent merkezinin nüfusunun 1705774 kişi olduğunu belirttiği raporda, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nca işletilen Katı Atık Düzenli Depolama Alanı'nda 2013 yılında bertaraf edilen katı atık miktarının toplam 328.3782 ton, kişi başına düşen katı atık miktarının ise 1.089 kilogram olduğu bilgisine yer verdi. 


Mersin Büyükşehir Belediyesine uyarı


Bakanlığın çevre durum raporunda Mersin Büyükşehir Belediyesi uyatılarak, atık su arıtma tesisi bulunmayan yerlere atık su arıtma tesislerinin yapılması istendi. 

"Bakanlığın yayımladığı çevre durum raporunun açıklamalarına uymayan kamu ve özel sektör kuruluşlarına cezai müeyyideler uygulanacak." denildi. 


Mersin Gazetesi




Geri Dön