25 / 04 / 2024

Mersin imar planı masaya yatırıldı!

Mersin imar planı masaya yatırıldı!

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Aşut, Mersin'in daha çok ekonomik ve ekonomiyi etkileyen sorun ve çözümlerinin masaya yatırıldığı bir konuşma yaptı.



Mersin Ticaret ve Sanayi Odası'nın her yıl yaptığı olağan ortak meslek komitesi toplantısı yapıldı. MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Aşut, Mersin'in daha çok ekonomik ve ekonomiyi etkileyen sorun ve çözümlerinin masaya yatırıldığı bir konuşma yaptı. Onur konuğu olan Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz'da Mersin'e yapacağı hizmetleri anlattı. 


MTSO'nun sektörleri temsil eden 35 meslek komitesi ve bu komitelere seçimle gelen 197 komite üyesi katılım gösterdi. Bu yıl ortak meslek komitesinin konuk konuşmacısı Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkanı Burhanettin Kocamaz oldu. Açılış konuşmasını MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut'un yaptığı toplantıda, Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkanı Burhanettin Kocamaz'ın konuşmasının ve ekonomiyi ilgilendiren projelerini MTSO Komite Üyeleri ile paylaşmasının ardından MTSO Komite Üyeleri soru-cevaplarla Burhanettin Kocamaz'dan kentin ulaşımından yatırım alanlarına, imar planlarından kentsel dönüşümüne, kentin tanıtımından sektörlerin detay sorunlarına kadar birçok konu ile ilgili bilgiler aldılar. 

Toplantı sonunda Komite Üyelerinin çalışmaları sonucu hazırlanan rapor ve sorulan soruların tamamı Belediye Başkanına sunuldu. 


BAŞKAN AŞUT: "MERSİN BÜYÜK, SORUNLARI DA BÜYÜK" 


MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut açılış konuşmasında Mersin'in sorunlarının Mersin büyüdükçe daha da büyüdüğünü ve gerek Mersin Ticaret ve Sanayi Odası olarak, gerekse Mersin dinamiklerini, merkezi hükümeti ve ilgili Bakanlıları harekete geçirerek Mersin'in ekonomisinden sağlığına; eğitiminden sosyal yaşamına; kültür ve sanat hayatından alt yapısına kadar birçok konuda Oda olarak destek vermeye çalıştıklarını, projeler ürettiklerini söyledi. 


MERSİN'İN PLANLAMALARDA EKSİĞİ VAR 


Mersin'in planlamaya yönelik ciddi eksiklerinin olduğunu ifade eden Başkan Aşut, 1/100 binlik ve 1/5 binlik çevre düzeni ve nazım imar planlarının bölgenin sürekli ve dengeli kalkınmasına izin verecek şekilde yapılmasının hayati bir konu olduğunu söyledi. 1/100 binlik plan anlamında, ekonomik kararların ekoloji ile uyumu; doğal kaynakların rasyonel kullanımı ve buna uygun bir tarım turizm, lojistik ve sanayi stratejileri oluşturmanın bu planlamaya bağlı olduğunun altını çizen MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin AŞUT, alternatif turizm stratejilerimizden tarımda yüksek teknolojiyi sağlayacak olan tarım teknoparkına, organize tarım bölgesinden Seka limanının ekonomiye bir ticaret limanı olarak kazandırılmasına, yeni konteyner limanından bu limanın otoyol ve demir yolu bağlantılarına, eğitim kampüslerinden sağlığa kadar birçok yatırım ve gelişme konusunun bu planlara işlenmesinin Mersin için hayati konular olduğunu söyledi. 


"ULAŞIM SORUNU MERSİN'İN SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMASINA ENGELDİR" 


AŞUT, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz'ı konuk ettikleri MTSO Ortak Meslek Komitesi toplantısında Mersin ilinin yılların ihmali sonucu yanlış yapılaşmış olduğunu ve ulaşım alt yapı sorununun ise bu yanlışlığı daha da derinleştirdiğini vurguladı, «a Sürdürülebilir sl kentleşme ve fl sürdürülebilir " bir ekonomik I gelişme için kentsel ulaşımın çok önemli olduğunu altını çizen Başkan Aşut, Mersin'in doğu bölgesi girişinin artık müzminleşmiş bir konu olduğunu ve girişin virane görüntüsünün kendileri için bir utanç olduğunu söyledi. 


Başkan Aşut konuşmasında; "D-400 Mersin-Adana yolu alt ve üst geçitlerle, yan servis yolları beklemektedir. 

Özellikle OSB, D-400 ve Otoban bağlantıları acil bir konudur. Bu bağlantıların olmamasının oluşturduğu trafik karmaşasının yanı sıra, oluşturduğu ekonomik kayıp çok büyüktür. Kent içindeki sinyalizasyonun revize edilmesi, gereksiz olanların tespiti ve daha verimli çalışması temin edilmelidir. 

Toplu taşımaya daha çok önem verilmeli, hafif raylı sistem hayata geçmelidir" dedi. 


MODERN ALTYAPI YOKSA TAŞIMACILIKTA KATMA DEĞER YARATAMAYIZ 


Mersin lojistik merkezinin hayata geçirilmesinin Mersin'in sektörde katma değer yaratması adına çok önemli olduğunu söyleyen Başkan AŞUT, tır ve kamyon garajlarının ve kantar hizmetlerinin daha uygun ve verimli noktalara taşınmasının ve nakliyeciler sitesi için daha uygun bir belirlenmesinin, taşımacılık ve lojistikte sektörünü para kazanır hale getireceğini söyledi. 


TURİZMDE KURVAZİYER YÜKSELİYOR; KENT MERKEZİ İYİ PLANLANMALI 


Turizmin Mersin'in diğer hedef sektörlerinden birisi olduğu söyleyen Başkan AŞUT, son zamanlarda başarılı çalışmalar sonunda Mersin'in kurvaziyer turizmde ciddi yol aldığını ve kurvaziyer yolcusunun kenti gezen ve kent içinde para harcayan yolcu olduğunun unutulmaması gerektiğinin altını çizdi. Kent içinde cazibe merkezleri yaratılmasının gerektiğini söyleyen Başkan AŞUT, kent içi restorasyona önem verilmesi gerektiğini, Atatürk Caddesi başta olmak üzere kent merkezi gece-gündüz yaşayan bir yer olması gerektiğini, kentin sembol mekanlarının yeniden düzenlenmesinin elzem olduğunu ifade etti. 


"Tarım-Gıda" ulusal güvenlik konusudur; İŞ DÜNYASI VE YEREL YÖNETİM İŞ BİRLİĞİ ŞARTTIR Artık geleneksel yöntemlerle ve sistemlerle değil, ancak katma değer yaratan gelişmiş ve yüksek teknolojili sistemlerle tarımı geliştirebileceklerini ifade eden Başkan AŞUT, Tarım-Gıda teknoparkının kurulmasının gıdanın ulusal güvenlik meselesi haline geldiği bir dünyada hayati bir konu olduğunu ve bu konuda yerel yönetimden destek beklediklerini söyledi 


SANAYİ MERSİN'İN YÜKSELEN DEĞERİDİR 


Üretmeden toplumsal refahı sağlamanın mümkün olmadığını söyleyen Başkan AŞUT, 'genç bir nüfusunuz varsa üretmek zorundasınız' ifadesinde bulundu. Sanayi ile ilgili konuşmasında Başkan AŞUT, "Mersin'in ekonomik gelişmesini desteklemek amacıyla mevcut birinci ve ikinci organize sanayi bölgeleri çevresinde, yeni müteşebbis heyeti ile yeni organize sanayi bölgeleri planlayarak yatırımcılara sunulması gerekmektedir. Kent içinde kalan küçük sanayi siteleri, yine kent içinde kalan dağınık imalat firmaları, hem üretim koşullarının iyileştirilmesi hem de rekabetçiliklerinin arttırılması için kent merkezi dışına çıkarılmalıdır. Şehir her sabah batıdan doğuya, her akşam doğudan batıya taşınmaktadır. Bu durum hem trafik hem de ekonomik anlamda sorun teşkil etmektedir. Kentin kuzey ve batı kesiminde planlanacak yeni sektörel sanayi siteleri ve sektörel ticaret merkezleri bu sorun için önemli bir çözüm noktası olacaktır.


Mevcut ticaret merkezleri ve sanayi sitelerinde sektörel kümelenme mantığı oluşturularak ekonominin ve sektörlerin geliştirilmesi sağlanmalıdır. Kalkınmayı il bütününe yaymak için Mut, Erdemli ve Silifke bölgelerinde ihtisas organize sanayi alanları oluşturulmalıdır" dedi. 


KOCAMAZ: "AMACIMIZ HİZMET ETMEK" 


Toplantının onur konuğu olan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ise yaptığı konuşmanın ardından meslek komiteleri üyelerinin sorularını cevapladı. Burhanettin Kocamaz, Mersin'in en çok göç alan illerden biri olduğunu ve bundan dolayı çarpık yapılaşma ve altyapının kentin en büyük sorunlarından olduğunu ifade etti. Bunların çözülmez sorunlar olmadığı ancak bu anlamda alınacak kararlara herkesin destek olmasını ve önemli olan şeyin Mersin için, Mersinliler için hayırlı olana karar verilmesi olduğunun altını çizdi. 


Mersinlilik ortak paydasının altını çizen Başkan Kocamaz kentte yaşayanların tek bir kalıba sokulması mümkün olmadığı gibi kendilerinin de böyle bir amacı olmadığının, kenti kucakladıklarını ve önemli olanın hizmetin her bir vatandaşa etki bir şeklide götürülmesi olduğunu söyledi. 


"MERSİN'İN EKSİĞİ İŞ BİRLİĞİ VE DAYANIŞMADIR" 


Mersin ekonomisinin aslında güçlü bir ekonomi olduğunu ve potansiyellerinin ise daha güçlü olduğunun altını çizen Başkan Kocamaz, Mersin Limanı ve Serbest Bölge gibi imkanlarını şehrin gelişimine yeterli katkı sağlayacak şekilde değerlendiremediklerini söyledi. Sanayi,tarım, lojistik, ticaret ve turizmde de aynı sıkıntıların olduğunu ifade eden Başkan Kocamaz bu sektörlerde katma değer yaratacak olan her alt yapı hizmetinin verilmesinde iş dünyasının yanında olacaklarını ifade etti. Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkanı Burhanettin Kocamaz konuşmasında: "Bu sıkıntıları yıllardır dile getiriyoruz. Bu sorunların çözümü için hep beraber hareket etmeliyiz. 


Mersin'in eksiği iş birliği ve dayanışmadır. Öncelik sırasına göre Belediye sınırlarına giren sorunların çözümü için çalışmalara başladık. 


Henüz bu büyükşehir yasası ile ilgili yönetmelik ortada yok. Birçok sorunu el yordamı ya da tecrübe ile halletmekteyiz. Büyükşehir yasasını beklersek kaybedilen zamanı telafi edemeyiz. Diğer büyükşehirlerden farklı olarak sorunları yerinde tespit edip yerinde çözmeye çalışıyoruz. 

Büyükşehir'e yeni dahil olan ilçeler için Anamur, Bozyazı, Silifke, Tarsus, Çamlıyayla gibi bölgeler için organizasyon koordinasyon daire başkanlıkları oluşturduk. Aksi takdirde, her gün bu ilçelere gitmemiz mümkün değil" dedi.

 

"MERSİN'İN EN TEMEL SORUNU İŞSİZLİKTİR" 


Mersin'in en temel sorununun işsizlik olduğunu vurgulayan Başkan Kocamaz Mersin'de işsizliğin özellikle kış mevsiminde yüzde 29'lara ulaştığını ifade etti. Yazın tarım sezonu olduğunda mevsimlik işçi artışından dolayı çalışma imkanı olduğu için işsizliğin nispeten düştüğünü ama bunun köklü bir çözüm olmadığını söyledi. 


Bugün Mersin


Geri Dön