25 / 04 / 2024

Mersinli RES Projesi'ne bakanlıktan onay!

Mersinli RES Projesi'ne bakanlıktan onay!

İzmir Bayındır, Kemalpaşa ve Torbalı arasında kurulacak Yander A.Ş.'ye ait Mersinli Rüzgar Enerji Santrali (RES) Projesi'ne Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan onay çıktı.



22 türbinden oluşan Yander A.Ş'ye ait proje kapsamında başlatılan ÇED süreci sonunda hazırlanan rapor İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu'nca yeterli bulundu.  İzmir  Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü de 3 Mayıs'ta yaptığı duyuruda raporun yeterli bulunduğunu ve nihai kabul edildiğini belirterek 10 gün boyunca İl Müdürlüğü ve Bakanlık'ta görüşe açıldığını belirtti. 


ÇED SÜRECİ OLMAYAN RES'E İZİN VERİLMEMİŞTİ 


Yaklaşık 100 milyon liralık yatırımla Bayındır, Torbalı ve Kemalpaşa ilçe sınırlarının kesiştiği Mersinli Mahallesi, Çardaklıtepe, Kartaltepe, Karlıktepe ve Akçamtepe mevkilerinde oluşturulacak 55 MW kurulu güce sahip Mersinli RES projesiyle ilgili 2012 yılında "ÇED gerekli değildir" şeklinde karar verilmiş, Bayındır'ın Mersinli Mahallesi'nde faaliyet gösteren Marmariç Ekolojik Yaşam Derneği öncülüğünde başlatılan hukuk mücadelesi sonucunda 2014 yılında İzmir 1. Bölge İdare Mahkemesi'nce iptal edilmişti. 


Bu karar sonrası 9 Temmuz 2015 tarihinde başlatılan ÇED sürecinin tamamlanmasının ardından dosya geçtiğimiz Ocak ayında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na sunulmuştu. 


Marmariç Ekolojik Yaşam Derneği'nin RES projesine karşı başlattığı 'Köyümüzde RES istemiyoruz' başlığıyla change.org üzerinde açılan kampanyaya 4 bin 460 kullanıcı imza vermişti.


OVACIK'TA SESSİZ BEKLEYİŞ 


Öte yanan Küçük Menderes havzasında ilk olarak Tire'de faaliyete geçen Ödemiş RES için kapasite artışı kararı alındı. Kapasite artışı için 7 rüzgar türbininin daha Tire sırtlarında kurulması planlanıyor. Geçtiğimiz yıl Ödemiş-Aydın sınırında Ovacık Yaylası'nda kurulan Ova RES'in henüz faaliyete alınmadığı gözleniyor. 




Küçük Menderes Gazetesi




Haber Birgün Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Çevre ve şehircilik Bakanlığı; İzmir'in Kemalpaşa, Bayındır, Torbalı ilçelerine yapılması planlanan RES projeleri ile Karaburun'daki balık çiftliği projesine ÇED onayı verdi. Yöre halkı projelerin iptali için mücadele ediyordu.



Birgün


Haber Büyük Torbalı Gazetesi'nde şöyle yer aldı;

Bayındır Kemalpaşa arasında kurulacak Yander A.Ş.'ye ait Mersinli Rüzgar Enerji Santrali (RES) Projesi "ne Çevre ve Şehircilik Bakanlığından onay çıkmıştı. 3 ilçeye toplamda 22 türbinden oluşan bir santral kuracak olan Yander A.Ş'nin çalışmalarına kısa süre sonra başlaması bekleniyor.  Firma yapılan itirazlar öncesinde Torbalı'ya bağlı Karakızlar, Ormanköy gibi dağ köylerinden hattı Arslanlar'a bağlayacak telleri çekmişti. Kurulacak olan rüzgar tribünleri nedeniyle dağ köylerinde ağaçların kesilmesine köylüler isyan edip imza kampanyası başlatmıştı. Proje kapsamında başlatılan ÇED süreci sonunda hazırlanan rapor İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu'nca yeterli bulunmuştu. İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü de 3 Mayıs'ta yaptığı duyuruda raporun yeterli bulunduğunu ve nihai kabul edildiğini belirtmişti. Alınan iznin ardından çalışmaların kısa süre sonra başlaması bekleniyor. Yander Elektrik firması yaklaşık 100 milyon liralık yatırımla Torbalı. Bayındır ve Kemalpaşa ilçe sınırlarının kesiştiği Mersinli Mahallesi, Çardaklıtepe, Kartaltepe, Karlıktepe ve Akçamtepe mevkilerinde 55 MW kurulu güce sahip RES kurmayı planlıyor. Mersinli RES projesiyle ilgili 2012 yılında "ÇED gerekli değildir" şeklinde karar verilmiş, köylüler öncülüğünde başlatılan hukuk mücadelesi sonucunda 2014 yılında İzmir 1. Bölge İdare Mahkemesi'nce iptal edilmişti. Bu karar sonrası 9 Temmuz 2015 tarihinde başlatılan ÇED sürecinin tamamlanmasının ardından dosya geçtiğimiz Ocak ayında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na sunulmuştu. RES projesine karşı köylüler tarafından başlatılan 'Köyümüzde RES istemiyoruz' kampanyasının ÇED onayının çıkmasının ardından yeniden başlaması bekleniyor. Mersinli Mahallesi. Çardakiıtepe. Kartaltepe, Karlıktepe ve Akçamtepe mevkilerinde yapılması planlanan RES için Torbalı'ya bağlı Ormanköy. Karakızlar, Helvacı ve Dağtekke köylerinden hat geçirildi. Hattın geçirilme çalışmaları sırasında da bazı ağaçların kesilmesi köylülerin tepkisine neden oldu. 22 rüzgar tribününün büyük bölümünün Bayındır'a takılacağı belirtilirken Torbalı'da Dağtekke köyü sınırları içinde tribün yapılması bekleniyor. Köylüler ormanlık alanlarının yok edilmesinden endişe ettiğinden dolayı çalışmanın yapılmasını istemiyor


Büyük Torbalı Gazetesi


Geri Dön