24 / 04 / 2024

MERYAP uyardı: Konuta zam gelebilir

MERYAP uyardı: Konuta zam gelebilir

Mersin Yapı Müteahhitleri Derneği (MERYAP) Yönetim Kurulu Başkanı Nesim Ekinci, demir ve beton fiyatlarındaki artışın devam etmesi durumunda konutta da 'zam' yapılmasının gündeme gelebileceğini söyledi



Ekinci, firmaların ilk etapta müşteri kaçırmamak için yüklü oranda zamdan kaçınacağını ancak malzeme fiyatlarının sektörü zorladığını vurguladı. Başta çimento olmak üzere inşaat malzemeleri yaşanan fiyat artışına dikkat çeken Ekinci, söz konusu artışın devam etmesi durumunda konut fiyatlarında da artışın kaçınılmaz olacağını savundu. Ekinci, bazı çimentocuların fırsatçılık yaptığını öne sürerek, Mersin'de geçen yıldan bu yana demirde yüzde 60, betondaysa yüzde 20 oranında artış yaşandığı bilgisini vererek, arz-talep dengesinin değişmesiyle birlikte sektörün ciddi sıkıntılarla karşı karşıya olduğu uyarısında bulundu. Mersin'de konut sektöründe ciddi bir yapılaşma olduğuna belirten Ekinci, bu yapılaşmanın özellikle merkez ilçeler Yenişehir ve Mezitli ilçelerinde yoğunlaştığını, arz-talep dengesinin değişmesiyle birlikte sektörün ciddi sıkıntılarla karşı karşıya olduğunun bilgisini verdi. Ekinci, 'Her yıl yüzde 50'nin üzerindeki artış oranıyla yapı ruhsatı verildiği Mersin'de, bu ruhsatların yüzde 75'inin konutlar için olduğu belirlenmiştir. Türkiye ile Mersin'deki bina sayısındaki artışı incelediğimizde de Türkiye'de yüzde 58'lik bir artış yaşanırken, bu rakam Mersin'de yüzde 123 oranında' dedi.

Özellikle Yenişehir ve Mezitli'de ruhsatlarda yaşanan arz patlamasının yanında Mersin'deki bina sayısının sürekli artış gösterdiğini anlatan Nesim Ekinci, bu durumun da zaten yükseliş trendinde olan konut satış fiyatları da göz önüne alındığında Mersin'in önümüzdeki dönemde sektörel anlamda sıkıntı yaşayacak illerin başında geldiğini öne sürdü. Ekinci, 'Üyelerimizin yaptığı yıllık konut sayısı, taşeronlar ile çalışan sayısı, ödediğimiz vergiler ve sigortalarla birlikte 'bacasız sanayi' olarak nitelendirilen ve ilimizin en önemli sorunu olan işsizliğe çare olan biz yapı müteahhitleri, sektörel ve ekonomik birçok sorun yaşarken, malzeme fiyatlarının artması ve benzer sorunların ortaya çıkması bizi zor durumda bırakıyor. Eğer böyle giderse, inşaat firmalarının konuta zam yapması kaçınılmaz görünüyor. İlk etapta firmalar müşteriyi kaçırmamak için yüklü oranda zamdan kaçınacaklardır fakat malzeme fiyatlarının sektörü zorladığı da ortada' diye konuştu.
Sabah


Geri Dön