28 / 03 / 2024

Mesleki Yeterlilik Belgesi alma süresi uzatılıyor!

Mesleki Yeterlilik Belgesi alma süresi uzatılıyor!

40 meslek dalında getirilen mesleki yeterlilik belgesi alma zorunluluğu hem istihdamda sıkıntı yaratacağı hem inşaat sezonunun yoğun olarak çalıştığı yaz döneminde sektöre zarar vereceği gerekçesiyle 31 Aralık’a kadar ertelendi.



Emekli Sandığı Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki 6 maddelik kanun tasarısı Meclis’e sunuldu. Meclis tatile girmeden hızla yasalaştırılacak tasarıyla, emekli ikramiyelerinin hesaplanmasından 30 yıllık sınır dikkate alınmadan emekli ikramiyelerinin yeniden hesaplanmasının yolu açıldı. 30 yılı aşkın hizmeti olan 408 bin emekli için yaklaşık 2 milyar TL ödeme yapılacak. Anayasa Mahkemesi emekli ikramiyelerinin hesaplanmasında 30 yıl sınırını iptal etmişti. 


Bakanlar Kurulu’na süre uzatma yetkisi 


Tasarıyla 26 Mayıs'tan itibaren uygulanacak mesleki yeterlilik belgesi alma zorunluluğu 31 Aralık'a kadar ertelendi. 40 meslekte yeterlilik belgesine sahip olmayanlar 26 Mayıs'tan itibaren çalıştırılmayacak, belgesiz kişilerin çalıştırılması halinde işverene ceza verilecekti. Tasarının gerekçesinde tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalışan yaklaşık 1 milyon kişinin önemli kısmının mesleki yeterlilik belgesi sahibi olmamasının çalışma hayatında sıkıntı yaratacağı belirtilerek, “Özellikle inşaat sektöründe yoğun bir çalışmanın bulunduğu bu dönemde sektörün olumsuz etkilenmemesi, işçilerin istihdam sorunu yaşamaması ve işyerlerinin cezai müeyyidelere maruz kualmaması için geçiş süreci 31 Aralık 2016 tarihine ertelenmiştir” denildi. Bakanlar Kurulu’na bu süreyi bir yıl dana uzatma konusunda yetki verildi. 


Geriye dönük prim teşvikinden yararlanma 


Tasarıyla prim teşviklerinde de düzenlemeye gidiliyor. Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa eklenen maddeye göre, Sosyal Hizmetler, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik, İşsizlik Sigortası, İş, Kültür Yatırımları ve Girişimlerini Teşvik ile Araştırma Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi kanunları kapsamında sağlanan sigorta prim teşvik, destek veya indirimlerinden, ait olduğu aya ilişkin aylık prim ve hizmet belgesinin yasal verilme süresinden itibaren 6 ay içinde talepte bulunması halinde yararlandırılacak, bu süre içerisinde yapılacak değişiklik talepleri de dikkate alınacak. Tasarının gerekçesinde, yapılan düzenlemeyle işverenlere ait olduğu aya ilişkin aylık prim ve hizmet belgesinin verilme süresinden itibaren 6 ay içerisinde talepte bulunması halinde geriye dönük prim teşviklerinden yararlanma imkanı getirildiği kaydedildi.


Türkiye İş Kurumu yurtdışında hizmet verecek


Tasarıda yer alan diğer bir maddeyle Türkiye İş Kurumu’nun gerektiğinde faaliyet alanı ile ilgili ihalelere, projelere ve programlara ulusal ya da uluslararası kuruluşlarla işbirliği halinde katılarak, yurt içinde veya uluslararası düzeyde kurum ve kuruluşlara eğitim ve danışmanlık hizmeti verebilmesinin önü açılıyor. Ayrıca Avrupa Birliği ve uluslararası kuruluşlarla yürütülen projeler karşılığı temin edilen hibe niteliğindeki tutarların, Türkiye İş Kurumu’nun bütçesine gelir kaydedilmeksizin özel hesaplarda izlenmesi imkanı getiriliyor.



Dünya Gazetesi 




Haber Edirne Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Bilindiği üzere 15 Mayıs 2015 tarihinde yayınlanan tebliğ ile tehlikeli ve çok tehlikeli meslekler arasında bulunan 40 meslek dalında çalışabilmek için mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu getirilmişti. 


25 Mayıs 2016 tarihinde sona eren belgesiz çalışma süresi Bakanlık tarafından 31 Aralık 2016 tarihine kadar uzatıldı. 


Özellikle inşaat sektöründe yoğun çalışmanın bulunduğu bu dönemde sektörün olumsuz etkilenmemesi için tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğunun sektöre daha iyi anlatılıp ış hayatında farkındalık oluşturularak ış yerlerinin faaliyetlerinin devamının sağlanması, işçilerin istihdam sorunu yaşamaması ve işverenlerin cezai müeyyidelere maruz kalmaması için mevcut mevzuat maddesinde geçiş sürecini yeniden düzenleyen kanun değişikliği hazırlandı. Bu kapsamda söz konusu yükümlülükler ve cezai müeyyidelerin 31 Aralık 2016"ya kadar ertelenmesine ilişkin Kanun değişikliği hazırlanarak Başbakanlığa gönderildi. Konuyla ilgili Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Recep Zıpkınkurt, yaptığı açıklamada şunları kaydetti: "Düzenlemenin ertelenmesi özellikle 25 Mayıs" ta sona eren belge zorunluluğunu tamamlayamamış ticaret erbabı ve işverenlerimiz açısından bir avantaj sayılabilir. 25 Mayıs'ta sona eren belge zorunluluğunu tamamlayamamış üyelerimiz cezai işleme maruz kalmamaları için 31 Aralık 2016 tarihine kadar mesleki yeterlilik belgesiyle ilgili şartları yerme getirmeleri önemle duyurulur. 



Edirne Gazetesi


Geri Dön