27 / 04 / 2024

Mesleki yeterlilik belgesi zorunluğu getirilen meslekler TBMM gündeminde!

Mesleki yeterlilik belgesi zorunluğu getirilen meslekler TBMM gündeminde!

Mesleki yeterlilik belgesi zorunluğu getirilen meslekler ile belge sahibi olan ve olmayan çalışanlar meclis gündemine taşındı. CHP'li Tanal, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, mesleki yeterlilik belgesi zorunluğu getirilen meslekler ile belge sahibi olan ve olmayan çalışanlara ilişkin soru önergesi hazırladı. Tanal, sorusunun Aile, Çalışma Ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal'ın soruları:
1- Mesleki Yeterlilik Belgesi (MYK) zorunluluğu getirilen meslek sayısı kaçtır? Mesleki Yeterlilik Belgesi almakla yükümlü meslekler hangileridir?

2- Mesleki Yeterlilik Belgesi alarak Türkiye’nin nitelikli işgücü havuzuna dahil olan kişi sayısı kaçtır?

3- Mesleki Yeterlilik Belgesi zorluluğu getirilen bir işkollarında çalışan, ancak Mesleki Yeterlilik Belgesi almayan işçi sayısı kaçtır?

4- Mesleki Yeterlilik Belgesi olmadığı gerekçesiyle ceza alan işçi sayısı kaçtır? Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayan işçi çalıştırdığı gerekçesiyle ceza alan işveren sayısı kaçtır?

5- Resmi kayıtlara geçen iş kazaları istatistikleri incelendiğinde; iş kazası geçiren Mesleki Yeterlilik Sahibi işçi sayısı kaçtır? îş kazası geçiren Mesleki Yeterlilik Belgesi sahibi olmayan işçi sayısı kaçtır?

6- Mesleki Yeterlilik Belgesi vermekle yetkilendirilen belgelendirme kuruluşu sayısı ne kadardır?

7- 5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanunu’nun yürürlüğe girdiği tarihten önerge tarihine kadar Mesleki Yeterlilik Belgeleri için İşsizlik Sigortası Fonu’ndan harcanan para miktarı ne kadardır?

8- Mesleki Yeterlilik Belgesi almaya hak kazanan kişilerin sınav ve belge ücretlerinin İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanması uygulaması devam ediyor mu?

9- Mesleki Yeterlilik Belgesi almaya hak kazanan kişilerin sınav ve belge ücretlerinin İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanması uygulamasına son verileceği iddiası doğru mudur? Şayet doğru ise bu kararın gerekçesi nedir?


Geri Dön