26 / 04 / 2024

İnşaat işçilerine Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu!

İnşaat işçilerine Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu!

Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından inşaatta çalışan işçiler için Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu getirildi.



"Mesleki Yeterlilik Kurumu Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu  Getirilen Mesleklere İlişkin Tebliğ" Resmi Gazete'de yayımlandı. Karara göre, tehlikeli ve çok tehlikeli işlerden olup çalışanlar için  Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu getirildi. 

Bugünden itibaren başladı

Vatan Gazetesi'nde yer alan habere göre, tehlikeli ve çok tehlikeli işlerden olup MYK tarafından standardı  yayımlanan ve tebliğ 29 meslek grubunu kapsıyor. Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olmayan kişiler, bugünden itibaren 12 ay sonra  çalıştırılamayacak.

Diplomalı çalışanlarda belge aranmayacak

"Mesleki Eğitim Kanunu"na göre ustalık belgesi almış olanlar, Milli  Eğitim Bakanlığı'na bağlı mesleki ve teknik eğitim okulları ile üniversitelerin  mesleki ve teknik eğitim veren okul ve bölümlerinden mezun olup diplomalarında  veya ustalık belgelerinde belirtilen bölüm, alan ve dallarda çalıştırılanlar için  bu belge şartı aranmayacak.

İnşaat işçileride listede

Farklı seviyelerde belge zorunluluğu getirilen meslek gruplarından bazıları şu şekilde: elektrik pano montajcısı, frezeci, inşaat işçisi, köprülü vinç  operatörü, liman kuru yük operasyon elemanı, orman üretim işçisi, otomasyon  sistemleri montajcısı, otomotiv elektrikçisi, plastik enjeksiyon üretim elemanı,  tornacı ve boyama operatörü.


Geri Dön