27 / 04 / 2024

Mesut Güleroğlu: İzmir'de konut satışları yüzde 30 düştü!

Mesut Güleroğlu: İzmir'de konut satışları yüzde 30 düştü!

Araştırma sonuçlarına göre Türkiye genelinde satışlardaki düşüşün yüzde 20 olduğunu belirten İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, İzmir'de bu rakamların yüzde 25-30'ları bulduğunu söyledi...



Son zamanlarda tüm Türkiye'de görülen emlak satışlarındaki düşüş İzmir'i de vurdu. Araştırma sonuçlarına göre Türkiye genelinde satışlardaki düşüşün yüzde 20 olduğunu belirten  İzmir  Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, İzmir'de bu rakamların yüzde 25-30'ları bulduğunu söyledi.


Ülke genelinde yaşanan emlak piyasasındaki daralma izmir'i de olumsuz etkiledi. Tüm Türkiye'de emlak satışları ivme kaybederken, İzmir'deki emlak satışlarında yüzde 30'u bulan gerileme olduğu ortaya çıktı. Araştırma şirketlerinin yaptığı çalışmalarda ülke genelinde konut satışında yüzde 20 gerileme tespit ettiklerini belirten İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, İzmir'de ise bu rakamın yüzde 25-30'lara çıktığını ifade etti. 


Şu an piyasadaki rakamların yüzde 1015 eksiğine gittiğini dile getiren Güleroğlu, "Bu durum lüks ya da lüks olmayan her konut için geçerli. Yani bu durum, şu an ki pozisyonda alıcı müşteri pazarlığını iyi yaparsa, alım yönünde avantajlı bir durum yaratıyor" dedi. 


"Konut kredi faizleri düşmeli" Bu tablonun tersine dönebilmesi için konut kredi faiz oranlarının düşmesi gerektiğini belirten Güleroğlu, "Ülke her zaman seçimler üzerine kurulmuştur. 


Cumhurbaşkanlığı seçimleri bitti, ekonomide bir iyileşme bekliyoruz. Ama bugüne kadar daha düzelen bir şey görmüyoruz. 


Yaklaşık bir sene sonra da genel seçimler var. Yine bu süreç içinde konut faiz oranları aşağıya doğru inerse, konut alımı yönünde bir sıçrama olur. Tabi haliyle bunlar da fiyata yansır. Seçimlere kadar bu konuda bir beklentimiz var. Son bir yıldır konut kredisi ve konut satışlarındaki trend hep aşağı doğru indi. Bunu bir borsa çizelgesi olarak düşünürsek, şu anda en dip seviyelerde. Mutlak bir kırılma noktası var. O da bu sene içerisinde yukarı doğru kırılacağını düşünüyorum" diye konuştu. 

İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu "İzmir'de kiralık daire kalmadı" Konut satışlarının tersine, kiralık dairelerde talebe karşılık vermekte zorlandıklarını ifade eden Güleroğlu, şu an İzmir'de emlakçıların elinde kiralık daire bulunmadığını belirtti. 


Bunun birinci sebebinin kentsel dönüşümlerin başlaması ve evlerini taşımak zorunda kalan insanların konut ihtiyacının doğması olduğunu ifade eden Güleroğlu, "İkinci sebebi ise, önümüzdeki ay üniversite sınavlarında kimin nereyi kazandığı, nereye gideceği açıklanıyor. Ev tutmalar başlayacak. Öğrencilerin talepleri biraz yükseldi. İzmir'de bir öğrenci eğitim kampüsüne dönmeye başladı. Biraz da İzmir'in dışarıdan göç almasından dolayı kiraların yüzde 10-15 artması söz konusu. Bu yoğun talep, emlak fiyatlarında şişme yaşanmasına sebep olur. Çünkü şu an emlakçıların elinde kiralık daire yok" ifadelerini kullandı. 

"Emlak, değerinin altında gösterilemez" 2014 yılı bina ve arsa birim değer fiyatları ve gayrimenkul sahibi vatandaşların yaşadıkları sıkıntılara da değinen Güleroğlu, "Yasada şu vardır. Tapu dairesinde işlem yapılacak, satılacak gayrimenkul emlak değerinin altında olamaz. Örneğin, yerin değeri 100 bin TL'dir, emlak değeri 50 bin TLdir. Siz bunu 40 bin TL gösteremezsiniz. 


50 bin TL ve üstünde gösterebilme şansınız olabilir. Vatandaş yeri 200 bin TL'ye aldıysa, yeri de 210 bin TL'ye sattıysa, 10 bin TL bir kar elde etmiş olur. Bu 10 bin TL'niıı gelir vergisini ödemesi gerekiyor. İzmir'de satış sırasında değerinin üzerinde emlak vergisi ödeme şikayeti yaşadığımız bir yer yok. Bu İstanbul'da Bebek ya da Ankara'nın özel yerleri gibi yerlerde olma şansı var" dedi. 


Yeni Ekonomi


Geri Dön