29 / 03 / 2024

Mesut Toprak: Onaltı Dokuz'da 496 daireden 170'i yabancıya satıldı!

Mesut Toprak: Onaltı Dokuz'da 496 daireden 170'i yabancıya satıldı!

Habertürk Gazetesi'nden Ünsal Ereke'nin haberine göre; Silueti bozduğu için mahkemenin katların tıraşlanmasını istediği 16/9 projesini inşa eden Astay Gayrimenkul'un Başkanı Toprak, "496 dairenin 170'i yabancıya satıldı.



Zeytinburnu'nda Astay Gayrimenkul tarafından inşa edilen 16/9 projesinin İstanbul'un siluetine olumsuz etki etmesi' nedeniyle daha önce imar ve ruhsatlarını iptal eden İstanbul 4'üncü İdare Mahkemesi, şimdi de yüksek katların yıkılması kararını verdi. Siluete etki etmemesi için 85 metre yüksekliğindeki binaların 45 metreye düşürülmesi gerekiyor. Ortaya çıkan davayı tamamen eski davaların tekrar tekrar karşılarına çıkarılması olarak gördüklerini anlatan Astay Gayrimenkul Başkanı Mesut Toprak, "Bu kararlar sürekli olarak karşımıza çıkarılıyor. Kim ne amaçlı bunları yapıyor anlamıyorum. Zaten devam eden dava şu anda temyiz aşamasında bulunuyor" diye konuştu. 


4 MİLYON $'LIK DAİRELER VAR 

Son bildirimin cuma günü akşamı itibarıyla önlerine geldiğini anlatan Toprak, "Avukatlarla çalışmalara başladık. Şu anda biz şirket olarak direkt muhatap değil, dolaylı olarak müdahil durumda bulunuyoruz" dedi. 16/9'un tıraşlanmasını "imkânsız" olarak gördüğünü ifade eden Toprak, "496 dairenin hepsini sattık. Fransız, Amerikalı, Suudi Arabistanlı ve daha bir çok milletten insan var. 170 yabancı aile var. (Yaklaşık 3'te l'i) Hepsi Türkiye'ye güvenerek geldi" dedi. 496 daire, 350 binle 4 milyon dolar arasında satılmıştı. 


TOPBAŞ: HENÜZ BİZE TEBLİGAT YAPILMADI

Kadir Topbaş, "Tabii bunları şimdiden konuşmak erken. 4'üncü İdare Mahkemesi'nin verdiği bir karardan haberdar olduk. Ama henüz bize tebligat yapılmadı. Geldikten sonra hukukçularımız, ilgili birimlerimiz bunu değerlendirecek. Tabii ki yargıya saygımız sonsuz. Herkes saygı duyacaktır" ifadesini kullandı. 


TMMOB Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhçu

'TIRAŞLANMASI SÜRECİNDE BİNADA KİMSE KALMAMALI' 

TMMOB Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhçu, mahkeme kararı sonrasında binanın tıraşlanmasının teknik olarak mümkün olduğunu belirterek, jl "Geçmişte Park Oteli'nin kaçak 6 katının yıkıldığı gibi burada da tıraşlanma yapılabilir. Yıkım projesi hazırlatılacak. Herkesin zarar görme ihtimaline karşı tıraşlanmanın yapılacağı sürede insanların buradan tahliyesinin yapılması gerekecektir" diye konuştu. 


Gayrimenkul Hukuk Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz 

'SİLUET ÖNEMLİ AMA MÜLKİYET HAKKI DA KUTSAL' 

Gayrimenkul Hukuk Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz, İstanbul'un betonlaşmasına ve siluetinin zarar görmesine karşı olduklarını belirterek, "Ancak kişilerin mülkiyet hakkı kutsaldır. 16/9 projesinde verilen kararın hukuki kısmı, insanların ruhsatı ve iskanı alınmış projelerde mülkiyet haklarının olduğunu ortaya koyuyor. Yıkım, kişilerin mülkiyet hakkı sistemini bozacak bir karar olacaktır" dedi. 


Ünsal Ereke/Habertürk Gazetesi


Geri Dön