26 / 04 / 2024

Metrekare nasıl hesaplanır 2017?

Metrekare nasıl hesaplanır 2017?

Konut alanlar ile konut satanlar arasında yaşanan en büyük sıkıntılardan biri "metrekare" sorunu olarak karşımıza çıkıyor. Sorun yaşamamak adına alıcılar evin metrekaresini kendi hesaplayabiliyor. Peki, metrekare nasıl hesaplanır 2017?



Maket üzerinden yapılan konut alım satımları başta olmak üzere yapılan çoğu ev satışında alıcılar net-brüt metrekare muamması yaşıyor.


Kimi zaman söylenen rakamlar ile evin genişliği birbirini tutmayabiliyor. Bu nedenle inşaatı tamamlanmış olan bir daireden ev satın alınacaksa, ölçümlemenin net-brüt şeklinde ayrı ayrı yapılması faydalı olacaktır.


Peki, metrekare nasıl hesaplanır? Net-brüt metrekare hesabı nasıl yapılır?


Dairenin net metrekaresini bulmak için ise kullanılmayan alanların metrekaresi, söylenen brüt hesaptan düşülebiliyor. Elinide brüt metrekare bilgisi de yok ise, veya yeniden hesaplamak istiyorsanız  Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği'nde yer alan bağımsız bölümün net alanı ve brüt alanı şu şekilde tarifini uygulayabilirsiniz.


Bağımsız bölüm net alanı tarifi

Bağımsız bölüm içerisindeki kapalı olup duvarlar arasında kalan net alandır. Bu alana; kapı ve pencere eşikleri, 2.5 cm’i geçmemek koşuluyla sıva payları, kolonlar, duman, çöp, atık, tesisat ve hava bacaları ile ışıklıklar, bağımsız bölüm içindeki asansör ve galeri boşlukları, tesisat odası, merpenlerin altlarında 1.80 m. yüksekliğinden az olan yerler, tek bağımsız bölümlü müstakil binalarda bağımsız bölüm içindeki otopark, sığınak, odunluk, kömürlük, hidrofor ve arıtma tesisi alanı, su ve yakıt deposu ve kazan dairesi dahil edilmez. 


Açık çıkmalar, balkonlar, zemin, çatı ve kat terasları, kat ve çatı bahçeleri gibi en az bir cephesi açık olan mekanlar ile aynı katta veya farklı katta olup bağımsız bölümün eklentisi olan mekanlar ile ortak alanlar bağımsız bölüm net alanı içinde değerlendirilmez. 


Bağımsız bölümün içten bağlantılı olarak çatı araları dahil birden fazla katta yer alan mekanlardan oluşması halinde bu katlardaki bağımsız bölüme ait alanlar birlikte değerlendirilerek bağımsız bölüm net alanı bulunur.


Bağımsız bölüm brüt alanı tarifi

Bağımsız bölümün içerisindeki; duvarlar, kolonlar, sıva payları, merpen sahanlıkları ve basamakları ile bu merpenlerin altlarında kalan yerler ile sadece bağımsız bölüme ait ve bağımsız bölümün içinden doğrudan bağlantılı olan; balkonlar, çatıda, katta ve zemindeki teraslar, açık çıkmalar, çatı veya kat bahçeleri dahil kapladığı alandır. Bu alana; ışıklıklar, galeri boşlukları, bağımsız bölümün eklentileri ve ortak alanların bağımsız bölüme düşen payları dahil edilmez. 


Bağımsız bölümün içten bağlantılı olarak çatı araları dahil birden fazla katta yer alan mekanlardan oluşması halinde bu katlardaki bağımsız bölüme ait alanlar birlikte değerlendirilerek bağımsız bölüm brüt alanı bulunur. Bağımsız bölümün eklentileri ayrıca belirtilmek zorundadır.


Avukat Kadir Kurtuluş, konut metrekareleri ile ilgili yaşanan mağduriyetlerin son bulması açısından "Halı metrekaresi gelmeli!" diyor: "Brüt – net metrekare ayrımı; emredici hüküm düzenlemeleriyle vatandaşın rahatlıkla anlayabileceği şekle getirilebilir. Zira tüketici burada mağdur edilmeye çok müsaittir, müteahhitler yaptıkları sözleşmelerle bunun aksini kararlaştırıp yazsa da emredici hüküm dolayısıyla geçersiz olmalıdır. Kısacası en basit tabiriyle, halı metrekaresine göre satış yapmak zorunluluk halini almalıdır. Herkes ne aldığını net olarak bilmeli ve görmelidir."



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön