25 / 04 / 2024

Metrobüs, Beylikdüzü'ne nihayet ulaşıyor!

Metrobüs, Beylikdüzü'ne nihayet ulaşıyor!

Metrobüsün Beylikdüzü etabında nihayet ihaleye çıkılıyor



Eylül ayı sonunda ihalesi yapılacak olan hatla ilgili olarak ilk kazma kasım ayı içinde vurularak çalışmalar başlayacak. 1 sene sürmesi planlanan hat uzatma projesinin 2011 yılı Kasım ayında bitirilmesi öngörülüyor. Beylikdüzü hattının devreye girmesiyle Söğütlüçeşme-Beylikdüzü güzergahında günde 1 milyon yolcu taşınacak.
 
İstanbul'un trafik problemine çözüm olarak geliştirilen metrobüs sistemi Beylikdüzü'ne uzanıyor. Hattın Beylikdüzü etabı ile ilgili hazırlanan proje tamamlandı. Avcılar'ı 8,5 kilometrelik bir güzergâhla Beylikdüzü'ne bağlayacak hat için eylül ayının 3. haftasında ihaleye çıkılıyor. İhalenin ardından en düşük teklifi verecek firma ile yapılacak sözleşme ve şirket yer teslimiyle birlikte hatta ilk kazma Kasım ayında vurulacak. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Metrobüs sisteminin 4. etabı olan Avcılar-Beylikdüzü hattını Zaman'a anlattı. Metrobüs sisteminin Beylikdüzü etabı ile ilgili projenin 1 yıllık bir çalışma ile tamamlanacağını belirten Topbaş şu bilgileri verdi: "Hatta bulunan bütün duraklara erişim yer altından olacak. Burada Avcılar, Zincirlikuyu ve Sögütlüçeşme etaplarından farklı bir çalışma yürüteceğiz. Duraklar daha geniş ve uzun olacak. Ayrıca bu hatta Beylikdüzü'nde büyük bir meydan yapılacak. Burası İstanbul'un yeni meydanlarından biri olacak."

Metrobüs hattının, İstanbul'un önemli konut ihtiyacını karşılayan ve 186 bin nüfusu barındıran Beylikdüzü'ne ulaşması için Büyükşehir, yatırım programında 100 milyon TL kaynak ayırdı. 12 km uzunluğundaki Avcılar-Beylikdüzü metrobüs hattı için eylül ayında ihaleye çıkıyor. Beylikdüzü sakinleri merakla bekledikleri ve projesi tamamlanan metrobüste ilk kazmanın vurulmasını dört gözle bekliyor. Avcılar'dan Söğütlüçeşme'ye kadar uzanan 40 kilometrelik hattın toplu ulaşımı cazip hale getirmesi sonucu vatandaşlar metrobüsün kendi ilçelerine de gelmesi için aylardır muhtarlık kapılarını aşındırıyor.

Beylikdüzü-Avcılar güzergahında 10 durak bulunuyor. Metrobüs hattının ilk 3 etabında karşılaşılan sisteminin en önemli eksiği durakların fiziki yetersizliğiydi. Bunu göz önünde bulunduran belediye mühendisleri yeni projedeki tüm durakları yer altına aldı. Metrobüsün Beylikdüzü etabındaki 10 durakta diğerlerine göre yaya erişimi ve yolcuların araçlara ulaşımının daha konforlu olması planlanıyor. Hattın Beylikdüzü'ne ulaşması ile birlikte 50 kilometreye çıkacağını belirten Topbaş, "İşletme yöntemi ile ilgili birkaç model üzerinde çalışmalarımız devam ediyor. Beylikdüzü-Avcılar, Beylikdüzü-Cevizlibağ ve Beylikdüzü-Yenibosna gibi birçok alternatif güzergah düşünülüyor." dedi. Beylikdüzü'nden Yenibosna üzerinden kent merkezine günde 200 bin yolculuk hareketi bulunduğunu belirten Topbaş şöyle konuştu: "Silivri, Büyükçekmece ve Çatalca'dan her gün yüz binlerce yolcu Yenibosna'ya geliyor. Bu bölgede önemli bir yolcu yoğunluğu bulunuyor. Metrobüste Yenibosna önemli bir durak olacak. Ayrıca Beylikdüzü'nde durak transfer merkezi olacak. Buraya hem metrobüs araçları hem de diğer beldelerden gelen otobüslerin terminali kurulacak. Ayrıca ileride bizim planlarımızda bulunan Bakırköy'den gelecek 25 kilometrelik metro hattının son durağı burada olacak."

Günde 1 milyon yolcu taşınacak

Avcılar-Söğütlüçeşme arasında günde ortalama 700 bin kişiye hizmet veren metrobüs Beylikdüzü'ne ulaştığında günde 1 milyon yolcu taşıyacak. 50 kilometrelik Beylikdüzü-Söğütlüçeşme arasındaki yolculuk süresi 80-85 dakika olacak. Sefer aralığı ortalama 32 saniye olarak düşünülen hatta istasyon sayısı 40'a çıkacak. Metrobüsün Beylikdüzü etabının tamamlanması ile birlikte hattın durakları şöyle oluşacak: "TÜYAP Fuar Merkezi- Hadımköy-Bizimkent-Beylikdüzü,Belediye-Beylikdüzü-Haramidere-Haramidere Sanayi-Saadet Mahallesi-Ambarlı-Avcılar Merkez Mahallesi- (İÜ Kampüsü)"
ZAMAN


Geri Dön