28 / 03 / 2024

Metropolis Antik Kenti´nde, arazi faaliyetleri başladı!

Metropolis Antik Kenti´nde, arazi faaliyetleri başladı!

İzmir´in Torbalı ilçesinde bulunan Metropolis Antik Kenti´nde yeni dönem kazı çalışmalarının başladığı bildirildi



Sabancı Vakfı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Kültür ve Turizm Bakanlığının izni, Sabancı Vakfı, Trakya Üniversitesi ve Torbalı Belediyesi iş birliğiyle kazı çalışmaları 20 yıldır sürdürülen Metropolis Antik Kenti´nde, yeni dönem arazi faaliyetleri ve kazı çalışmalarına başlandı.
        
Kazı çalışmalarının, Trakya Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Serdar Aybek başkanlığındaki, 35 işçi, 25 öğrenci ve arkeologdan oluşan kazı ekibi tarafından yürütüldüğü belirtildi.
        
Kazıların, kent yaşamı hakkında bilgilerin ortaya çıkartılacağı evler ve caddeler üzerinde sürdürüldüğü işaret edilen açıklamada, çalışmaların eylül ayında tamamlanacağı kaydedildi.
        
Yard. Doç.Dr. Aybek, 2010 yılı çalışmalarında, Roma Hamamının alt kısmında bulunan Güreş Alanında yoğunlaşacaklarını, restorasyon projeleri gerçekleştirileceğini ifade etti.
        
Sabancı Vakfı Genel Müdürü Hüsnü Paçacıoğlu ise Sabancı Vakfı olarak, Metropolis gibi bir tarihsel değerin ortaya çıkarıldığı bilimsel kazılara destek vermekten mutluluk duyduklarını belirterek, "Metropolis´in tarihi zenginliklerinin ülkemiz turizmine olduğu kadar, yöre halkına ekonomik değer katacağına inanıyoruz" ifadelerini kullandı.
        

Metropolis Antik Kenti´nde yapılan kazılarda, kent dokusunu oluşturan yapılar ve mekanlar bulundu. Çalışmalar sırasında, seramik, sikke, cam, mimari parçalar, figürler, heykeller, kemik ve fildişi eserler ile maden eserlerden oluşan 9 bin 559 tarihi eser gün yüzüne çıkarıldı.
        
Kazılarda elde edilen eserler,  İzmir  Tarih ve Sanat Müzesi, İzmir Arkeoloji Müzesi ve Efes Müzesinde sergileniyor.
AA


Geri Dön