28 / 03 / 2024

Mevsim sıcaklığı inşaat sektöründe istihdamı etkiledi!

Mevsim sıcaklığı inşaat sektöründe istihdamı etkiledi!

Moody's Analytics Direktörü Ryan Sweet, istihdam verilerini değerlendirdi. Sweet, kış ayının ılıman geçmesinin perakende ve inşaat sektöründe işe alımları etkilediğini söyledi.



Moody's Analytics Direktörü Ryan Sweet, ABD Merkez Bankasının (Fed) eylülde faiz artırması için her şeyin mükemmel şekilde ilerlemesi, bunun için temmuz ve ağustos istihdam rakamlarının güçlü gelmesi ve enflasyonun yüzde 2 hedefine biraz daha yaklaşması gerektiğini bildirdi.


ABD'de istihdam artışının mayısta son 6 yılın en düşük seviyesine gerileyerek hayal kırıklığı yaratması, Fed'in faiz artırımı için bir kez daha "bekle-gör" pozisyonuna geçmesine neden olmuştu. Buna karşın, cuma günü açıklanan haziran ayı tarımdışı istihdam verisinin 287 bin ile son 8 ayın en yüksek seviyesini kaydetmesi, Amerikan para politikasına yönelik belirsizliği artırdı.


AA muhabirlerinin sorularını yanıtlayan Moody's Analytics Direktörü Ryan Sweet, ABD'de istihdam rakamlarının aydan aya farklılık göstermesinin alışılan bir durum olmasına karşın hazirandaki güçlü istihdam artışının mayısta geçici bir "anormallik" yaşandığını göstermesi bakımından önem taşıdığını kaydetti.


"İstihdam verileri aydan aya tutarsızlık gösterebilir ancak aslında önemli olan izlenen trend... Son 3 aydaki ortalama istihdam artışı, 150 bin civarında ki bu gayet iyi. Çünkü çalışma çağındaki nüfus artışını dengelemek için aylık 100 bin istihdama ihtiyaç var" ifadelerini kullanan Sweet, istihdamın gelecek aylarda 100 bin civarında artmasının iş gücü piyasasını sıkılaştırmaya devam edeceğini vurguladı. 


Sweet, genelde istihdamın yavaşladığı kış aylarının bu yıl normalden daha sıcak geçmesinin, mayısta yaşanan anormalliğe yol açan faktörlerden biri olabileceğini öne sürerek, "Bu kış, mevsim normallerine kıyasla daha ılımandı. Bu durum özellikle perakende ve inşaat sektöründe olmak üzere işe alımların bahar yerine kış döneminde artmasını sağladı. Bu nedenle, nisan ve mayısta beklenmedik bir gerileme yaşandı." değerlendirmesini yaptı. 



AA


Geri Dön