24 / 04 / 2024

Mihrimah Sultan'nın restorasyon çalışmaları 2014'te bitecek!

Mihrimah Sultan'nın restorasyon çalışmaları 2014'te bitecek!

Fatih’te bulunan 559 yıllık Mihrimah Sultan Camii’nin iç kısmı yenilenerek ibadete açılmıştı. Caminin avlusunda bulunan şadırvan, medrese, sübyan mektebi ve tuvalet kısımlarında ise restorasyon devam ediyor.



Mimar Sinan tarafından inşa edilen Mihrimah Sultan Camii yıllara meydan okuyor. Caminin iç ve dış mekanında başlatılan restorasyon çalışmaları devam ediyor. Vakıflar 1. Bölge Müdürlüğü’nden alınan bilgilere göre, çevre düzenlemesi kapsamında medrese de ki çalışmalarda önceki dönem yapılan eklentiler kaldırılarak gerekli güçlendirme çalışması yapıldı. Medrese bölümünün arka tarafında ki çalışmalarda ise eski tuvaletlerin onarıldığı ve yeni tuvaletlerin eklendiği bilgisi verildi. Ayrıca Osmanlı dönemine uygun olarak, mermer sütunlar üzerine küfedeki taşıyla çıkılan revakların üzeri ahşap olarak yapıldığı ve kurşunla örtüldüğü belirtildi. Ancak saha çalışmalarına ve edinilen bilgilere göre caminin avlusunda bulunan şadırvan, medrese yapımının soğuk hava şartları nedeniyle zaman zaman durdurulduğu öğrenildi.


     1565 yılında Kanuni Sultan Süleyman’ın kızı Mihrimah Sultan adına Mimar Sinan tarafından yapılanın caminin restorasyon çalışmalarının kalan kısmı 2014 yılı sonunda bitirilmesi planlanıyor.


Dikdörtgen planlı caminin etrafında medrese, mektep, türbe, hamamları var. 37 m yükseklikteki kubbe üçer kemere yaslanır, yanlarda ikişer sütun, sağ ve solda 3 kubbe ve mahfelleri bulunuyor. Mihrap ve minber, taş işçiliğiyle yapılmış. Caminin büyük avlu kapısından dik merpenlerle cami içine çıkıldığında sağ tarafta medreseler ve karşısında 7 kubbeli 8 mermer granit sütunlu son cemaat yeri var. Şadırvan bunların arasında bahçede, minaresi sağda, hamam ise cadde kenarında.


Geri Dön