26 / 04 / 2024

Milli Emlak trampa işlemleri!

Milli Emlak trampa işlemleri!

Milli emlak, devlete ait olan taşınır ve taşınmaz malların tümü olarak tanımlanıyor. Peki, mili emlak trampa işlemi nasıl gerçekleşir? İşte, milli Emlak trampa işlemleri!



Milli Emlak trampa işlemleri!

Hazine taşınmazlarının idaresi hakkında yönetmelik gereğince, taşınmazlarla ilgili olarak tapu sicilinde işlem yapmaya, illerde defterdar veya görevlendireceği memur, ilçelerde malmüdürleri yetkili oluyor.


Milli emlak, devlete ait olan taşınır ve taşınmaz malların tümü olarak tanımlanıyor. Kamulaştırma Kanununun 26 ncı maddesinde trampa yolu ile kamulaştırma düzenlenmiş olarak karşımıza çıkıyor.  Trampa, mülkiyeti geçirme borcunu yükleyen akit türlerinden olup, bu yönüyle satım akdine benziyor. 


Çünkü, trampada akdin iki tarafına borç yüklüyor. Tarafların yüklendiği borç, değiştirilen eşya menkul ise zilyetliğin teslimi, gayrimenkul ise tapu siciline tescil suretiyle mülkiyetinin devrini sağlıyır. Bu nedenledir ki Borçlar Kanununun 232. maddesinde "Satım hükümleri trampada da tatbik olunur. Şöyle ki, trampa edenlerden her biri, taahhüt ettiği şeye nazaran satıcı ve kendisine verilmesi taahhüt olan şeye göre alıcı hükümde tutulur" deniliyor.  Dolayısıyla trampada her iki taraf hem alıcı hem de satıcı durumunda oluyor. 


Trampa işleminde idarenin kamu hizmetine tahsis edilmemiş taşınmaz mallarından bedeli kısmen veya tamamen karşılayacak miktarı verilebiliyor. Ancak idarenin vereceği taşınmaz malın bedeli kamulaştırılan taşınmazın bedelinin yüzde 120 sinden fazla olamıyor. Kamulaştırma Kanununun 30 uncu maddesinde bir idareye ait taşınmaz malın diğer idareye devri düzenlenmiş olarak karşımıza çıkıyor. Kamu kurumlarının sahip oldukları taşınmazların kamulaştırılmaları mümkün olmuyor. 


​​Devlet kamu hizmetlerinin görülmesinde kullanılmayan malını gerçek ya da özel hukuk tüzel kişilerine ait mallarla trampa edebile​ceği gibi çeşitli kamu idare ve kurumları arasında da böyle bir değişim olabiliyor. 


Milli emlak satın alma dilekçesi örneği!



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön