25 / 04 / 2024

Mimar Bozkurt Güvenç vefat etti!

Mimar Bozkurt Güvenç vefat etti!

Antropolog, mimar, eleştirmen, yazar ve araştırmacı Prof. Dr. Bozkurt Güvenç vefat etti. 92 yaşındaki Güvenç, bir süredir zatürre tedavisi görüyordu...



92 yaşındaki antropolog, mimar, eleştirmen, yazar ve araştırmacı Prof. Dr. Bozkurt Güvenç hayattını kaybetti. Güvenç’in bir süredir zatürre tedavisi gördüğü biliniyordu.

Hürriyet'te yer alan habere göre;  stanbul Kabataş Lisesi mezunu olan Bozkurt Güvenç, İTÜ’de başladığı mimarlık eğitimini devlet bursuyla ABD’de tamamladı. 

Güvenç, Hacettepe Üniversitesi’nde ‘İnsanbilim’ bölümünün kurucusu.Güvenç, 1969’da doçent, 1977’de profesör unvanlarını aldıktan sonra 1993 yılında emekli oldu.

Güvenç, araştırmalarında insan, kültür, eğitim ve değişim sorunlarına odaklandı. Ayrıca 1974’te Bülent Ecevit tarafından Başbakanlık Kültür Müsteşarı olarak atandı. Güvenç’in Türklerin Orta Asya bozkırlarından bugünkü Türkiye topraklarına uzanan yolculuğunu sistematik biçimde ele aldığı kapsamlı araştırması ‘Türk Kimliği’nin yanı sıra ‘İnsan ve Kültür’, ‘Kültür Sorunu’ ve ‘Sosyal Kültürel Değişme’ gibi çok sayıda araştırma kitabı bulunuyor. Güvenç, Erich Fromm, Octavio Paz gibi yazarlardan çeviriler de yapmıştı.


Geri Dön