28 / 03 / 2024

Mimar Bünyamin Derman: Master plansız kentsel dönüşüm olmaz!

Mimar Bünyamin Derman: Master plansız kentsel dönüşüm olmaz!

Kentsel dönüşümlerle ilgili halen bir master plan çalışması yapılmadığına dikkat çeken MİMAR Bünyamin Derman, dünyanın batısındaki ve doğusundaki bütün gelişmiş ülkelerin aksine Türkiye'de mimar vizyonu bulunmadığını söyledi.



Bünyamin Derman, İstanbul'un gelişen ilçelerinde Dumankaya, Tekfen, Varyap, Toya Yapı gibi markaların projeleri ile Bayrampaşa, Başakşehir gibi şehirlerin kentsel dönüşümünde yer alan bir mimar. 


Kentsel dönüşümlerle ilgili halen bir master plan çalışması yapılmadığına dikkat çeken mimar Derman, "Galataport, Haydarpaşa, Haliç veya gecekondu bölgelerinin hepsi dönüşüme tabi tutulmuş durumda. Ancak buralarda master plan açıklanmadı. Mimari olarak Batı'ya bakın, her ülkenin bir mimar politikası olur, bizim böyle bir politikamız yok. İmar planları çizilen yerlerde ok yaydan çıkmış oluyor. Kentsel dönüşümler, master planlar olmadığı sürece iyiye gitmeyecek." dedi. Singapur ve Azerbaycan gibi ülkelerin önemli projelerinde de imzası bulunan mimar Derman, Türkiye ile dış ülkeleri kıyaslarken şunları söyledi: nsız kentsel dönüşüme' eleştiri geldi. 


"Türkiye'nin maalesef şu an 2020'ye, 2050'ye ait kent vizyonu bulunmuyor. Kamu yararı adına master plan kentsel dönüşümlerde gerekli. Fikirtepe örneği mesela. En başta herkes kendi planını çizdi, ardından bakanlık 'master olacak' dedi, karıştı. Sonra mimarlar biz ne yaptık dediler. Belki mimar duruşu eleştirel açıdan tartışılabilir ama bilmiyorsunuz ki şu an ülkedeki yüzlerce büyük projenin mimarı yabancı. Çinli mimarlar var mesela. Yerli mimarların bu gidişata bu anlamda tavrı ne kadar etkili olur bilmiyoruz fakat şunu söyleyebilirim, akşamları huzurlu uyuyamıyorum." Birçok mimari konferansta 'iyi planlanmayan şehirlerde gettolar oluşur' cümlesi tartışılır. Bu cümleye de işaret eden Derman, "Bütün Maslak insana değmiyor, biz değsin istiyoruz, projelerimizi gettoluktan kurtarıyoruz." dedi. Toya Yapı'nın yeni projesi Toya Moda'nm basın toplantısında konuşan mimar Bünyamin Derman, "Projenin yüzde 70'i yeşil alan, tamamı yüksek olmayan yapılar bulunacak." dedi. 


Ticari Hayat


Geri Dön