26 / 04 / 2024

Mimar Sinan'ın Beyoğlu'da yaptığı cami yeniden açıldı!

Mimar Sinan'ın Beyoğlu'da yaptığı cami yeniden açıldı!

Kanuni Sultan Süleyman tarafından oğlu Şehzade Cihangir için Beyoğlu'da yaptırdığı camii yeniden inşa edildi. Mimar Sinan tarafından yapılan camii hizmete açıldı.



İstanbul Boğazı'na hakim bir noktada konumlanan Cihangir Camii yeniden inşa edildi. Mimar Sinan tarafından 1559 yılında yapılan cami hizmete açıldı.

Hürriyet'te yer alan habere göre, Kanuni Sultan Süleyman tarafından oğlu Şehzade Cihangir için yaptırdığı cami 5 yangından sonra Sultan 2. Abdülhamid tarafından yeniden yaptırıldı. Cihangir Camisi, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen retorasyon çalışmalarıyla ihya edildi.

3 yıl süren restorasyon çalışmalarının ardından yeniden açılan cami için 14 milyon 765 bin TL harcandı. Kadıoğlu İnşaat Taahhüt Kollektif Şirketi ile Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen yenileme çalışmaları 27 Haziran'da tamamlandı. 

Koruma Kurulu onaylı restorasyon projesinde batı minarenin petek bölümünün sökülerek yeniden örülmesi  istendi. Kotlarda yapılan tespitler sonucunda düşeyde zıvana kullanılmadan yapıldığı tespit edildi. Proje Danışman Yrd. Doç. Dr. İhsan Engin Bal tarafından hazırlandı. Bal'ın talimatı üzerine batı minarenin kaideye kadar sökülerek tekrardan örülmesi öngörüldü ve Koruma Kurulu'nun onayının alınmasının ardından sökülen minare, küfeki taşından, paslanmaz çelik zıvana ve kenet kullanılarak yeniden örüldü. 
 


Geri Dön