25 / 04 / 2024

Mimarlar Altındağ'da mültecilerin yaşadığı mahalleleri inceledi!

Mimarlar Altındağ'da mültecilerin yaşadığı mahalleleri inceledi!

Mimarlar, Suriyeli mültecilerin barınma ve kentle bütünleşme sorununa çözüm önerileri üretmek amacıyla, mültecilerin yerleştirildiği Önder Mahallesi’nde ön tespit gezisi gerçekleştirdi.



Mimarlar, Suriyeli mültecilerin barınma ve kentle bütünleşme sorununa çözüm önerileri üretmek amacıyla, mültecilerin yerleştirildiği Önder Mahallesi’nde ön tespit gezisi gerçekleştirdi.


Mimarlar Odası  Ankara  Şubesi 44.Dönem çalışmalarında mülteci göçmen ve yersizlik üzerine çalışmalar gerçekleştirmek üzere harekete geçti. Mimarlığın Sosyal Forumu’nun üçüncüsünü  “Yersizlik” temasıyla Uluslararası olarak gerçekleştirecek olan Mimarlar Odası Ankara Şubesi yerinde inceleme gezileri ile sorunu masaya yatıracak ve çözüm önerileri oluşturacak. Bu kapsamda Suriyeli mültecilerin yaşam alanı haline gelen Ankara’da Önder Mahallesi’nde ön tespit gezisi yapıldı.


“Birlikte yaşamayı öğrenmek zorundayız”


Tespit gezisine Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Yönetim Kurulu üyesi Burcu Ateş, Kent İzleme Merkezi Danışma Kurulu üyesi Atılım Üniversitesi Öğretim Görevlisi Ali Hakkan, Kent İzleme Merkezi Sekretaryası Yürütücüsü Redife Kolçak katıldı. Teknik heyet, tespit gezisinde, mültecilerle, muhtarla, halkla ve bölgede faaliyet yürütmeye hazırlanan UNİCEF ve ASAM yetkilileri ile görüştü. Tespit gezisi ile ilgili açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan “Kentimizin zorunlu ikametçileri ile birlikte yaşamayı öğrenmek zorundayız” dedi.


“Altındağ’da Küçük Halep”


“Kentsel dönüşüm sürecinde yıkımların başladığı Önder Mahallesi’ne yerleştirilmiş olan Suriyeli mülteciler sağlıksız konutlarda yaşıyor” diyen Candan şöyle devam etti:


 “Barınma sorunu ile birlikte yaşam sorunu iç içe geçmiş durumda, dolmuştan inerken ‘Halep’te ineceğiz’ diyorlar. Altındağ’ın küçük Halep’i olarak geçen bu bölgede dükkânların tabelaları, satılan eşyalar,  Suriye’yi hatırlatıyor. Bölgede yaşanan kültür farklılığı giderek gerginlik yaratacak bir potansiyel taşıyor. Orada yaşayan halk, Suriyeli mültecilerin  mahallenin tüm yapısını değiştirdiğini belirtiyor. Belediye tarafından tüm yardımların Suriyelilere dağıtıldığını, dağıtılan yardımların  Suriyeliler tarafından kendilerine parayla satıldığını ifade eden halkın bu duruma tepkisi büyüyor. Kendi insanımıza sosyal eşitlik ve sağlıklı yaşam sunma zorunluluğunun farkında olarak, mültecilerin birikimlerini  toplumla buluşturmalıyız. Mültecilerin özgün birikimlerine sırtını dönen kentler,  bu zenginliği kapsayamazsa, kenti güvenlik sorunun yaşandığı bir duruma terk etmiş olacaktır. Çok önemli bir sürecin başlangıç aşamasındayız. Bu zorunluluğu, insanlık onuru adına dayanışmak ve kentimiz için çok iyi bir şekilde değerlendirmeliyiz.”


“Barındırmada Ankara hazırlıksız”


Candan, mültecilerin bir çok yerde barınmadan başlamak üzere yeme-içme, ısınma, sağlık, eğitim ve çalışma gibi doğal ihtiyaçlarına kendi başlarına çözüm bulmak zorunda kaldığını belirterek, şunları kaydetti:


“Şehrin görünmez yerlerinde ‘görünmez olan’ mültecilerin sayısı giderek artıyor. Beklenenin 5 katına çıkması ve iktidarların pazarlık konusu yapılan mülteci sorununun, kentleşme ve kültürel olarak altyapısı hazırlanmayan Ankara’nın geleceği açısından görünür bir sorun yaratacağı çok açık. Kentliler ve kent, hazırlıklı ve planlı değil. İktidarların ve kent yöneticilerinin günlük politika üretimi nedeniyle sancılı bir süreç daha var önümüzde. Mülteci barındırma konusunda hazırlıksız olan Ankara’da sosyal ve kültürel anlamda kaynaşma sağlanmalı. Bu çerçevede yaşanacak olası sorunlara ilişkin olarak farkındalık artırmak için çalışmalar gerçekleştireceğiz.”


“Mülteci sorunu kentsel ayrışma sinyali veriyor”


Candan, “Önder Mahallesi’nin kültürel ve mekânsal altyapısı oluşturulmadan mülteciler için zorunlu bir yerleşke haline gelen mekânlar olarak seçilmesi, kentsel ayrışma sinyalleri veriyor. Geçici barınmadan kalıcı barınmaya dönüşen bu süreçte, kentsel bütünleşmenin sağlanması için projeler yürütmek ve sağlıklı mekânlar için çözüm önermeleri üretmek hepimizin sorumluluğunda” diye konuştu.


Candan ve heyet  daha sonra bölgede faaliyet yürütmeye hazırlanan Sığınmacılar ve Göçmenler Derneği ‘nin(SGDD), UNICEF’in desteklediği, Çocuk Koruma Destek Projesi kapsamında Suriyeli çocuklara ve kadınlara hizmet vermek amacıyla açılan binasını ziyaret etti.


Burada proje yürütücüleri ile görüşen heyet, mülteci çocuklarla, diğer çocukları  kent ölçeğinde bir araya getirecek, mültecilerin barınma sorunlarına ilişkin atölyeler düzenleyerek, kentsel bütünleşmenin sağlanacağı projelerde birlikte çalışmak üzere görüşmeler yaptı.  


 “Önder Mahallesi’nde 3 bin mülteci yaşıyor.”


Tespit sırasında ‘Mahallenin tüm yapısı değişti’ diyen Önder Mahallesi Muhtarı Nuri Aygül, bazı ev sahiplerinin oturulamayacak durumda olan gecekonduları ve barakaları fahiş fiyatlara mültecilere kiraladığını söyledi.Aygül, Altındağ’da resmi rakamlara göre yaklaşık 20 bin mültecinin, Önder Mahallesi’nde ise 3 bin mültecinin barındığını bildirirken, Suriyeli mültecilerin kendi yaşam biçimlerini - ticaretini ve geçimlerini kendi kuralları içerisinde hayata geçirdiklerini ifade etti.


Anayurt


Geri Dön