23 / 04 / 2024

Mimarlar Odası'nın Yıldız Sarayı'ndaki binası boşaltıldı!

Mimarlar Odası'nın Yıldız Sarayı'ndaki binası boşaltıldı!

Alınan bilgiye göre Beşiktaş Kaymakamlığı, Mimarlar Odası Büyükkent Şubesi'ne dün sabah, binanın boşaltılması yönünde tebligat gönderdi. Verilen 24 saatlik sürenin dolmasının ardından polis, kararı uygulamak üzere binaya geldi.



Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi tarafından kullanılan Yıldız Sarayı Dış Karakol Binası, polis tarafından boşaltıldı. 


Alınan bilgiye göre Beşiktaş Kaymakamlığı, Mimarlar Odası Büyükkent Şubesi'ne dün sabah, binanın boşaltılması yönünde tebligat gönderdi. Verilen 24 saatlik sürenin dolmasının ardından polis, kararı uygulamak üzere binaya geldi.


Tahliye kararına Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhcu, İstanbul Büyükkent Şube Başkanı Sami Yılmaztürk'ün de aralarında bulunduğu oda yöneticileri tepki gösterdi. 


Eyüp Muhcu, Sami Yılmaztürk ve Mücella Yapıcı dahil 15 kişi, gözaltına alınarak Beşiktaş İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.


Bina, polis ekipleri tarafından boşaltıldı.


Mimarlar Odası'nın Yıldız Sarayı'ndaki binası TBMM'de konu oldu!


Mimarlar Odası'ndan tahliye açıklaması!


AA




Haber Star Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Beştepe’deki resmi konutuna ‘Saray’ eleştirisi getiren Mimarlar Odası, meğer Yıldız Sarayı’nda bir yıldır kaçak oturuyormuş. ‘Saraycı’ mimarlar, tahliye olmamak için polise bile direndi.


Yıldız Sarayı Dış Karakol Binasına hukuksuz bir tahsis ile yerleşen ve mahkeme kararına rağmen burayı boşaltmayan Mimarlar Odası, dün zorla tahliye edildi. ‘Çıkmamak’ için direnen Oda Başkanı Eyüp Muhcu’nun da aralarında yer aldığı bazı isimler gözaltına alındı.


‘OTORİTERLİĞE’ SARILDI


Karaköy’deki merkez binasının teras katına kaçak restoran yaptığı Star tarafından ortaya çıkarılan Mimarlar Odası’nın İstanbul Büyükkent Şubesi tarafından  kullanılan Yıldız Sarayı Dış Karakol Binası, polis tarafından boşaltıldı. Beşiktaş Kaymakamlığı tarafından Mimarlar Odası Büyükkent Şubesi’ne gönderilen binanın boşaltılması yönünde tebligatta verilen 24 saatlik sürenin dolmasının ardından polis, kararı uygulamak üzere binaya geldi. Tahliye kararına Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhcu, İstanbul Büyükkent Şube Başkanı Sami Yılmaztürk’ün de aralarında bulunduğu oda yöneticileri tepki gösterdi. Eyüp Muhcu, Sami Yılmaztürk ve yönetici Mücella Yapıcı dahil 15 kişi, gözaltına alınarak Beşiktaş İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.  Gözaltındaki Muhçu, ‘otoriter uygulamalar nedeniyle’ bu uygulamayla karşılaştıklarını iddia etti ama Mimarlar Odası’nın bir yıldır kanunsuz bir şekilde neden Yıldız Sarayı’nda oturduğuna ilişkin bir açıklama getiremedi.


HUKUKSUZ BİR TAHSİS


Yıldız Sarayı’nın asma katı ile bodrum katı, Kültür Bakanlığı tarafından 1995’te Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’ne 10 yıllığına tahsis edilmişti. 2002’de tahsis süresi 2051’e kadar uzatıldı ancak 8 Kasım 2015’te 42 yapı ile birlikte Yıldız Sarayı kompleksi Cumhurbaşkanlığı’na tahsis edildi. Kültür Bakanlığı da 7 Aralık 2015’te sarayın dış karakol binasını kullanan odanın protokolünü tek taraflı olarak feshetti. 


Sultanlar kullanıyordu


Kanuni Sultan Süleyman’dan itibaren padişahların avlanma sahası olarak kullanılan araziye ilk olarak Sultan I. Ahmed sonra Sultan 3. Selim yapılar inşa ettirmişti. Yapı, II. Abdülhamit’ten itibaren Osmanlı Devleti’nin ana sarayı olarak kullanılmaya başlanmıştı.


Star



Haber Yeni Hayat Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Mimarlar Odası tarafından kullanılan Yıldız Sarayı’nın Dış Karakol Binası, dün sabah saatlerinde polis müdahalesiyle boşaltıldı. 15 kişi gözaltına alındı. 2051 yılına kadar Oda’ya kiralanan bina, Kasım 2015’te Cumhurbaşkanlığı’na tahsis edilmişti.


Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, 2051 yılına kadar kendisine tahsis edilen binadan polis zoruyla çıkarıldı. Polis, dün sabah saatlerinde Beşiktaş’ta bulunan Yıldız Sarayı’nın Dış Karakol Binası’nı ablukaya aldı. 3 TOMA’nın hazır bekletildiği baskında, Saray’ın giriş kapısı demir bariyerlerle kapatıldı, girişlere izin verilmedi. Güvenlik güçleri, daha sonra Mimarlar Odası’nın kullanımında olan binayı boşaltmak için içeriye girdi. Binanın tahliyesi sırasında aralarında Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhçu, Mimarlar Odası Büyükkent Şubesi Başkanı Sami Yılmaztürk ve yöneticilerin bulunduğu 15 kişi gözaltına alındı. Oda tarafından yapılan açıklamada, binanın 2051 yılına kadar kendilerine tahsisli olduğu, mahkemenin bu yönde kararının bulunduğu hatırlatıldı. ‘Zorla boşaltmanın’ hukuksuz olduğu kaydedildi.


Çevreyi savunduğumuz için gözaltındayız

Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhçu, “Mimarlar Odası otoriter uygulamalar nedeniyle şu anda işgal altında. Kent, çevre değerlerini savunduğumuz için, toplumsal haklara sahip çıktığımız için şuanda gözaltındayız. Bu uygulamalar eninde sonunda halkın yüreğinde sevgisiyle boğulacaktır. Biz özgürlük ve demokrasinin yeniden ülke ile buluşacağına inanıyoruz.” dedi.


Protokol 2051 yılına kadar

Mimarlar Odası Genel Merkezi’nden yapılan açıklamada, İstanbul Şubesi’ne yapılan polis baskını sert bir şekilde kınandı. Açıklamada binanın Mimarlar Odası’na tahsisiyle ilgili geçmiş süreç hatırlatıldı. Yıldız Sarayı Dış Karakol Binası asma ve bodrum katlarının, 1995 yılında Kültür Bakanlığı ile yapılan protokol ile on yıllığına Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’ne tahsis edildiği kaydedildi. Ancak 22 Ekim 2002 tarihinde yenilenen protokol uyarınca binanın tahsis süresinin; imza tarihinden itibaren 49 yıl olarak belirlendiği ve 2051 yılına kadar kullanımı Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’ne verildiği vurgulandı.


Saray kasım ayında Cumhurbaşkanlığı’na tahsis edildi

Daha önce Kültür Bakanlığı’nın kullanımında bulunan Yıldız Sarayı, Kasım 2015’te Maliye Hazinesi’nce Cumhurbaşkanlığı’na tahsis edilmişti. Bu işlemden yaklaşık 1 ay sonra, Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’ne bir yazı gönderildiği ve imzalanan protokolün tek taraflı olarak iptal edildiği belirtildi.


Mahkeme: Protokol feshedilemez 

Mimarlar Oda’sı fesih yazısının ardından işlemin durdurulması ve iptali için dava açtı. İstanbul 12. İdare Mahkemesi’nde görülen davada, 8 Mart 2016’de ‘Kurallara uyulduğu sürece Oda’nın binada kullanım süresi dolmadan, binanın Bakanlık tarafından bir başka kuruma tahsis edilemeyeceği ya da boşalamayacağı’ kararı verdi. Mahkeme tek taraflı fesih uygulaması ile ilgili olarak, “Hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden yürütülmesinin durdurulmasına oybirliğiyle karar verildi.” ifadelerini kullandı. 


Yeni Hayat


Geri Dön