25 / 04 / 2024

Miras hakkının alınmasında öncelik kimdedir? 

Miras hakkının alınmasında öncelik kimdedir? 

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Teyzem evini ve bankadaki parasını kullanımı içim bana devretti. Teyzemin vefatı halinde hayattaki kardeşleri hak iddia edebilir mi?' sorusunu yanıtladı.



Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun 'Teyzem hiç evlenmedi. Doğal olarak çocuğu da yok. 6 kardeştiler, iki kardeşi hayatta. Diğerlerinin çocukları var. Teyzem sahibi olduğu evin kullanma hakkını üzerinde tutarak mülkiyetini tapuda bana devrettiği gibi bankadaki parasının kullanımı için de benim de imzam olmak kaydı ile tasarruf imkanı sağladı. Teyzemin vefatı halinde hayattaki kardeşleri hak iddia edebilir mi?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

Miras hakkının alınmasında öncelik kimdedir? 

Son günlerde kardeşlerin miras durumu sorusu nedense zirve yaptı. Tekrar edeceğim. Mirasçılar derece derecedir. Kardeşler ikinci derece mirasçılar arasında yer alır.

Şayet birinci derecede mirasçı yani alt soy yoksa miras ikinci derecedeki mirasçılara yani ana-baba veya kardeşlere kalır. Okuyucumun sorusu içende de teyzenin evladı yani birinci derece mirasçısı yok. Bu halde teyzenin vefatı durumunda mirasçılar kardeşleri ve önce ölmüş kardeşlerin çocuklarıdır. Bu, mirasçılık durumunun bir kısmı.

★ ★ ★ ★ ★

Bir de ikinci kısım var. Mirasçılar arasında öyleleri var ki mirasın bir bölümünden mahrum edilemez. Bunlara mahfuz hisseli mirasçı denilir. Bunlar alt soy, anne-baba ile eştir. Bunların dışında kalanların saklı payı yoktur. Yani anlaşılacağı gibi kardeşlerin saklı payı (mahfuz hissesi) yoktur.

İşte okuyucumun sorusunun yanıtı burada. Okuyucumun teyzesinin birinci derece mirasçısı yok, ikinci derece mirasçısı var. Bunlar kardeşler. Kardeşlerin saklı payı, (mahfuz hissesi) yok. Dolayısıyla miras bırakacak olan malvarlığından dilediği gibi tasarruf edebilir.

★ ★ ★ ★ ★

Teyzesi, okuyucuma dairesinin kuru mülkiyetini tapuda devretmiş, intifa hakkını saklı tutmuş. Bu demektir ki teyze bu evi ölene kadar kullanacak, vefatı ile de intifa hakkı son bulacak, okuyucumun kuru mülkiyeti ile birleşecek. Yani ev konusunda tereddüt yok.

Bankadaki paraya gelince. Bankadaki para okuyucuma vasiyet edildiyse veya hesap okuyucum adına geçirildi ise yine problem yok. Ancak hesap halen teyze adına ise ve sadece hesaptan para çekmek için bir vekalet mahiyetinde bir işlem yapıldı ise bu durumda kardeşler mirasçı. Durum bu.

 


Geri Dön