28 / 03 / 2024

Miras paylaşımı davasında buna dikkat! 

Miras paylaşımı davasında buna dikkat! 

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde ortaklı gayrimenkullerde miras paylaşım davası açılırsa ne olacağını kaleme aldı.



Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü köşesinde ortaklı gayrimenkullerde miras paylaşım davası açılırsa ne olacağını yazdı. Tamer Heper'e bir okuyucusu, "Bir yerde iki kişi 10 daireli bina yapmış, daireleri satışa çıkarmışlar. Ortaklar beşer daireye sahip olarak hareket etmiş. Ortaklardan biri tüm daireleri satmış. Diğer ortağın sahip olduğu beş daireden birini benim babam satın aldı. Binada iskan yok, tapu hisseli. Ortaklardan biri vefat etti ve mirasçılar paylaşım davası açtı. Biri de satış talep ediyor. Durumumuz ne olur?" sorusunu yöneltti. 

Miras paylaşımı davasında buna dikkat! 

İşte Tamer Heper'in yanıtı...

*****

Okuyucum her ne kadar babasının bir daire satın aldığını söylemekteyse de hukuken bir daireye sahip değil. Binada 10 daire varsa ve her biri satılsaydı 10 ortaklı bir binadan söz edecektik. Yani 10 kişi de binanın tamamına sahip ve her daire 10 kişinin ortak malı olacak. Bugün kaç kat maliki varsa işte binanın o kadar maliki vardır ve bunlar her dairenin de malikidir. Ancak işin ideali, binada kat mülkiyetinin kurulması ve herkesin bir daireye sahip olmasıdır. Bunun için birinci şart binaya iskan izninin alınabilmesidir. İskan izninin alınmaması durumunda kat mülkiyetine geçme imkanı yoktur. İskan izninin alınabilmesi için de binanın tasdikli projesine uygun olarak inşa edilmiş olması şarttır. İşte okuyucum bu hususa dikkat edecek.

Miras paylaşımı davasında buna dikkat! 

*****

Ortaklardan biri paylaşım davası açmış. Burada bakılacak husus, ortaklığın giderilmesi talebinin bulunup bulunmadığıdır. Dava bu taleple açılmışsa bu davaya bakılırken binaya iskan izni alınıp alınamayacağına bakılacaktır. İskan izni alınabiliyorsa alınacak, yönetim planı yapılacak ve kat mülkiyeti tesis edilecektir. Peki iskan izni aranmayan, kat irtifakı kurulması talep olunabilir mi? Hayır, hakim kararı ile kat irtifakı kurulamaz. Ayrıca inşası tamamlanmış binalarda kat irtifakı kurulmaz, şartları varsa kat mülkiyeti kurulur. Şayet kat mülkiyeti kurulması için gerekli şartlar yoksa açılan bu davada binanın satılarak parasının ortaklar arasında paylaştırılması yoluna gidilir.

Ortaklı gayrimenkullerde rızai taksim nasıl yapılır?

Kiracı ve mülk sahiplerinin fahiş kira anlaşmazlığı: Sular durulmuyor!


Geri Dön