28 / 03 / 2024

Ortaklı gayrimenkullerde rızai taksim nasıl yapılır?

Ortaklı gayrimenkullerde rızai taksim nasıl yapılır?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde ortaklı tarlalarda rızai taksimin mümkün olup olmadığını kaleme aldı.



Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü köşesinde ortaklı tarlalarda rızai taksimin mümkün olup olmadığını yazdı. Tamer Heper'e bir okuyucusu, "Sekiz ortaklı bir tarlamız var. Bunu aramızda taksim etmek istiyoruz. Rızai taksim mümkün müdür? Nasıl yapılır?" sorusunu yöneltti. 

Ortaklı gayrimenkullerde rızai taksim nasıl yapılır?

İşte Tamer Heper'in yanıtı...

*****

Gayrimenkuller ortak mal olabilir ve bunun büyük çoğunluğu da miras nedeni ile ortaklıktır. Bir gayrimenkulün maliki vefat ettiğinde, mirasçılar vefat eden kimsenin mallarına ortak malik olur. Ortaklıklarda da birtakım problemler yaşanabilir, bu mümkündür ve bunun için çözüm, o malın bölüşülmesidir. Ancak tarla vasfında gayrimenkullerin mirasçılar arasında bölünmesi halinde küçük küçük parseller oluşacağı ve bu küçük parsellerde ekim yapılamayacağı için tarlaların küçük parsellere bölünmesi engellenmiştir.

Dolayısı ile okuyucumun sözünü ettiği gayrimenkul tarla vasfında olduğundan sekiz parçaya bölünmesi pek mümkün görülmemektedir. Dikkat çekmek isterim ki bu tarlanın sekize bölünmesinden sonra bu sekiz kişiden bazı kimselerin vefatı ile bu defa sekizde birlik o bölüm de vefat eden kimsenin mirasçıları arasında bölüşülecektir ki bölüne bölüne kişi başına 10-15 metrekare alana kadar düşecektir. Yani tarladan beklenen fayda ortadan kalkacaktır. İşte bu önemlidir ve dolayısı ile tarlalar bölünmez.

Ortaklı gayrimenkullerde rızai taksim nasıl yapılır?

*****

Ancak bir gün bu alanlarda mevzi imar planları yapılırsa işte o zaman parsellere ayırmak mümkün olacaktır. Mevzi imar planı yapılan yerlerde tarla, tarla olmaktan çıkar arsa olur. Ancak arsalar da istenildiği kadar küçük parçalara ayrılmaz. Yapılan planlamalarda, planlı alanda en küçük parsel alanları belirlenir. Örneğin en küçük parselin 250 metrekare olabileceği bunun altında parsel oluşturulamayacağı belirlenir.

Büyük parsel ortaklar arasında bölüşülecekken en az 250 metrekare her ortağa düşmüyor. Daha küçük alanlara ayırmak gerekiyor ise bu halde paylaşım yapılmaz, gayrimenkul satılır, parası paylaşılır. İlave bir bilgi vereyim; yapılan planlamada en küçük parsel 250 metrekare olacak ise bu yerde daha küçük parseller birbiri ile birleştirilerek şuyulandırılır yani ortaklandırılır.

Ev alacaklar dikkat! Bunlara dikkat etmezseniz...

Miras bırakılan gayrimenkul için ortaklığın giderilmesi davası açılabilir mi?


Geri Dön