29 / 03 / 2024

Mirasçılık belgesi zorunlu mu?

Mirasçılık belgesi zorunlu mu?

Mirasçılık belgesi, bir kimsenin vefatının ardından alınan belgeler arasında yer alıyor. Bu belgede kimlerin hangi oranda mirasçı olduğu, mirasın neler olduğu görülebiliyor. Peki, mirasçılık belgesi alınması zorunlu mu?



Mirasçılık belgesi zorunlu mu?

Mirasçılık belgesi, bir kimsenin vefatının ardından alınan belgeler arasında yer alıyor. Veraset ilamı olarak da bilinen bu belgede kimlerin hangi oranda mirasçı olduğu, mirasın neler olduğu görülebiliyor.


Peki, mirasçılık belgesi alınması zorunlu mu? Mirasçılık belgesi alınmazsa ne olur?


Mirasçılık belgesinin bir mirasçı tarafından alınması yeterli oluyor. Bu konuda bir zorunluluk olmamasına karşın, mirasçılar tarafından bu belgenin temin edilmesi atılacak adımlar açısından faydalı oluyor.


Kimi zaman mirasçılara, para ya da gayrimenkul kalmayabiliyor. Borcun kalması halinde mirasçılar bunu reddedebiliyor. Bu da ancak mirasçılık belgesinde görülerek ve 3 ay içerisinde reddetme işleminde bulunularak gerçekleşebiliyor.


Tam tersi durumlar da mevcut oluyor. Gayrimenkul kalması durumunda mirasçıların da bu kez vergi ödemeleri gerekiyor. Belge alınmadığı takdirde bu vergiler için de mirasçı ceza ile karşılaşabiliyor.



Mirasçılık belgesi dilekçe örneği 2016!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön