19 / 04 / 2024

Mirasçıya vergi yüzde 10'a kadar yükselebiliyor!

Mirasçıya vergi yüzde 10'a kadar yükselebiliyor!

Mirasçılık Belgesi’nin e Devlet üzerinden nasıl alındığı vatandaşlar tarafından merak edilen konular arasına girdi. Peki, e Devlet miras sorgulama nasıl yapılır? İşte tüm merak edilenler...



E-Devlet uygualamasında ‘veraset ilamı sorgulama’ yani miras sorgulama hizmeti kullanıma açıldı. Mirasla ilgili sorulara internet üzerinden ulaşmak artık çok kolay. “e-Devlet” üzerinden, ölüm tarihi 1990 yılı ve sonrası olan kişilerin mirasçılık belgesi alınabiliyor. Peki, e Devlet miras sorgulama nasıl yapılır? İşte tüm merak edilenler...

E DEVLET MİRAS SORGULAMA NASIL YAPILIR?

1- Yakınlarından miras kalıp kalmadığını öğrenmek isteyenlerin ilk olarak https://www.turkiye.gov.tr/ internet sitesine girmesi gerekiyor.

2- Sonrasında kullanıcı bölümünden T.C kimlik numaranızı ve şifrenizi yazarak giriş yapın.

3- Anasayfada bulunan arama butonuna “Veraset İlami Sorgulama” yazmanız yeterli olacaktır.

Ancak bu adımlara ek olarak miras bırakan kişinin TC kimlik numarasının da bilinmesi gerekiyor. Aksi takdirde sorgulama işlemi yapılamıyor.

Sorgulama kapsamında tarafınıza bırakılan bir miras varsa, bunun için Veraset ve İntikal Vergisi ödemelisiniz. 2018 yılında uygulama kapsamında 240 bin liraya kadar olan miraslarda yüzde 1 vergi uygulanıyor. Bu oran, bırakılan miras tutarına göre yüzde 10’a kadar çıkabiliyor.


Geri Dön